Składniki na 10-12 ciastek
240 g mielonych migdałów
pół szklanki cukru kokosowego- około 120g ( nada karmelowego posmaku )
50g mąki gryczanej
80g zimnego masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli
160g jogurtu greckiego
2 jajka
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
ekstrakt migdałowy
Umieść w misce zmielone migdały, cukier, mąkę, masło i sól. Wymieszaj dłonmi, tak aby mieszanka miała konsystencję bułki tartej, następnie dodaj do całości jogurt , jajka i przyprawy. Wymieszaj łyżką.
Rozłóż ciasto równo w foremkach na muffiny, piecz około 30 minut w temperaturze około 180 stopnie ( długość pieczenia zależy od wielkości foremki- im więcej ciasta w foremce tym pieczenie będzie dłuższe- im mniejsze- tym krótsze- patyczek po włożeniu do muffiny będie suchy)
Smacznego!
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.