Jeśli twoje dziecko nie lubi warzyw, strączków, warto przemycać je chociażby w ciasteczkach takich jak dzisiaj upiekłam. Raczej dziecko nie poczuje, że w środku jest fasolka, marchewka, czy jakieś inne warzywo. Ciasteczka są pożywne, regulują pracę układu pokarmowego i nerwowego, są pełne zdrowego białka, bogate w błonnik i wiele innych cennych wartości odżywczych. Przepis jest prosty. U mnie właściwie nie ma już konkretnego przepisu, bo za każdym razem modyfikuję go dodając różne składniki. Zawsze wychodzi i zawsze smakuje :)
Składniki :
Jeśli macie liofilizowane owoce także można wsypać.
Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Masa powinna być dość gęsta. Całość wymieszaj i odstaw na 30 min. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką. Pieczemy w temp. 180st. C około 15 minut. Niech ostygną.
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.