Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Co siedzi w czosnku

Co siedzi w czosnku

Czosnek od zawsze cieszył się opinią prozdrowotną. Pamiętam jak mój dziadek mówił, że trzeba codziennie zjeść ząbek czosnku, aby nie łapały się nas żadne choroby- a i cholesterol będzie w normie :D Często w dzisiejszych czasach zapominamy o naturalnych właściwościach otaczających nas produktów, a korzystamy często z substytutów aptecznych. Nie chcę Was tu zniechęcać do przestrzegania zaleceń lekarskich-absolutnie nie. Zawsze należy konsultować podjęte działanie z lekarzem- sama przyznam szczerze nie spotkałam się, aby lekarz negatywnie spojrzał na naturalne, domowe sposoby, które mogłyby przyspieszyć powrót do zdrowia.
Przez cały rok, czy to wiosna, czy zima pijemy w domu syrop czosnkowy. W lato rzadziej, bardziej profilaktycznie. W zimę- o ile jesteśmy zdrowi dwa -trzy razy w tygodniu, jednak kiedy dopadnie nas już jakaś infekcja- codziennie po jeden łyżeczce ,po śniadaniu.
Ale co takiego jest w czosnku, co pozwala zwalczać różne infekcje ?
Może zacznijmy od historii. Pierwsze informacje dotyczące stosowania Allium sativum (czosnku) pochodzą już z neolitu. Wzmianki na temat czosnku znajdują się w Biblii, pismach starorzymskich i księgach hinduskich. Ogólnie wierzono, że roślina ta ma właściwości wzmacniające wydolność organizmu, nawet Greccy atleci stosowali czosnek jako stymulant. W Chinach uważano, że zapewnia on długowieczność. W Indiach stosowano czosnek jako środek antyseptyczny do przemywania ran i wrzodów, w Europie podczas II wojny światowej chronił przed gangreną.
A jak jest teraz?
Najczęściej stosujemy czosnek w przeziębieniach, ponieważ wykazuje on silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, czyli działa i na wirusy i na bakterie. Ich działanie jest wynikiem reakcji tiosulfinianów z grupami sulfhydrolowymi enzymów oksyredukcyjnych patogenów. Związkiem, któr jest najbardziej aktywny to Allicyna, która w specyficzny sposób hamuje enzymy bakteryjne szlaku acetylo-CoA. Wykazuje ona takie samo działanie jak streptomycyna ! Może być wykorzystywana ( Allicyna) w leczeniu zakażeń bakteriami beztelnowymi (Bacteroides, Prevotella, Fusobacterium, Actinomyces). Okazał się również niezawodny w leczeniu Gruźlicy. Naukowcy sądzą,, że większość bakterii nie jest w stanie wytworzyć oporności na allincynę. Wytworzenie oporności na antybiotyki beta-laktamowe jest 1000 razy łatwiejsza niż na allicynę. Czosnek wykazuje również właściwości fungiastatyczne- z dobrym skutkiem stosowano go w terapii inhalacyjnej zakażeń dróg oddechowych u dzieci z infekcją Candida albicans.
Naukowcy nie są zgodni co do skuteczności działania czosnku u pacjentów z hiperlipidemią . Jedne badania nie wykazują różnić w poziomie lipidów we krwi między pacjentami stosującymi czosnek a pacjentami przyjmującymi placebo. Inne badania wykazują zupełnie odmienne obserwacje.
Pewne jest to, że różne ekstrakty czosnkowe posiadają właściwości antyagregacyjne ( odpowiedzialne są za to tiosulfiniany). W testach in vitro allicyna w stężeniu 0,4mM hamowała w 89%agregację trombocytów, natomiast dimetylotiosulfinian jedynie w 26%.
Allicyna wykazywała znacznie silniejsze działanie niż aspiryna, nie wpływając na COX, syntazę tromboksanową i poziom c-AMP. Należy jednak pamiętać, że są to badania przeprowadzane in vitro, w rzeczywistości nie ma informacji o tym, jak tiosulfiniany wchłaniają się z przewodu pokarmowego.
Z domowego doświadczenia wiem, że syrop czosnkowy przypiesza powrót do zdrowia. Dzieci zbierają się dużo szybciej, katar nie przeciąga się. Od kiedy stosujemy syrop czosnkowy, nikt z nas nie musiał zażywać antybiotyków. Jak na początku wspomniałam- zawsze należy konsultować się z lekarzem. U nas wygląda to tak, że jeżeli dzieci są mocno "wzięte " chodzimy do lekarza średnio co 2 dni i kontrolujemy, czy to już ten moment kiedy należy wprowadzić farmakoterapię, czy jeszcze próbujemy poczekać . Wszyscy nasi znajomi piją syrop czosnkowy. Nie spotkałam się z opinią, żeby komuś nie pomógł ;) Polecam i Tobie- spróbować zawsze warto :) Ja od pierwszego razu z czosnkiem -nigdy z niego nie zrezygnowałam.

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.