Składniki:
Owoce sezonowe: najlepsze są śliwki, gruszki, jabłka.
1 łyżeczka cukru
Szczypta cynamonu
1 łyżka masła
Owoce przekrawamy i kroimy w większe cząstki. Roztapiamy masło i cukier na patelni, dodajemy owoce i smażymy przez ok. 3 minuty, posypujemy cynamonem. Ważne, aby owoce nie mogą puściły soku.
Przepis na kruszonkę:
100 g masła
80 g mąki pszennej
20 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej (może być również gryczana)
1-2 łyżki cukru
3 łyżki płatków jaglanych
3 łyżki płatków owsianych
Posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy.
Jedno duże naczynie żaroodporne lub kilka mniejszych smarujemy masłem, przekładamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25 minut.
Można podawać z lodami (również na jeszcze ciepłą kruszonkę).
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.