Składniki
2litry mleka 3,2% pasteryzowanego
200g jogurtu naturalnego
3łyżeczki soku z cytryny
0,5 łyżeczki soli ( można ominą dla młodszych dzieci)
2 opakowania śmietany 12%
1) przygotowane składniki dokładnie wymieszaj w garnuszku
2) zagotuj składniki ( doprowadź do wrzenia)
3)składniki zetną się, oddzieli się ser
4) sitko lub durszlak wyłóż gazą ( złóż ją) i przelej masę
5) poczekaj do 30 min aż odsączy sie serwatka
6) przełóż do miseczki
7) Podawaj z ulubionymi dodatkami
Gotowy serek przechowuj w lodówce
Smacznego ! :)
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.