Składniki na 10 sztuk
Mąkę wymieszaj z drożdżami, następnie dodaj lekko podgrzane mleko, jajko, puree z dyni, słodzik i wstępnie zamieszaj, następnie dodaj roztopione i ostudzone masło. Następnie dobrze wyrób ciasto. Będzie głądkie i elastyczne. Uformowane ciasto włóż do miski i odstaw przykryte do podwojnego wyrośnięcia ( ja wstawiam do piekarnika uwcześnie nagrzanego do temp. 50 stopni).
Kiedy ciasto wyrosnie zagnieć krótko i zacznij tworzyć równe małe kuleczki. Ostrym noże ponacinaj każdą bułeczkę na bokach, aż do samej blaszki ( przeciąć), odstaw do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem, na sam środek włożyłam goździki :)
Pieczemy w tem. 180-190 stop około 20 minut
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.