Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Dyniowe kopytka

Dyniowe kopytka

Składniki:

  • 1 dynia ( około 700-900g) piżmowa lub hokkaido ( około 600 g puree)
  • 200- 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli

Wykonanie: 

Dynie przekrój na pół, w przypadku dyni hokkaido nawet na 4 części, wydrąż pestki. Wstaw ją do piekarnika na około godzinę w temeraturze 180 stopni. Dynia po wyjęciu powinna nie być wodnista, za to powinna być miękka. I więcej wody z niej odparuje, tym lepiej dla nas- mniej trzeba będzie użyć mąki.

 

Po wyjęciu dyni z piekarnika ( powzwól jej się troszkę wystudzić) wydrąż miąższ, przełóż go do naczynia i zblenduj na gładkie puree. To będzie podstawa naszych klusek. Niektórzy łaczą dynię np. z ziemniakami- myślę, że to też opcja dla tych, którzy boją się , że smak dyni będzie dominujący ( moim zdaniem nie jest, ale wiem, że każdy z nas ma swoje gusta i guściki ;p ) 

 

 

Kiedy mamy już nasze puree, dodajemy do niego sól, jajka i mąkę. Proporcje, które Ci podałam są orientacyjne- tak jak już wspomniałam we wstępie, ilość mąki zależy dokładnie od tego jaką dynię kupisz. Jeśli widzisz, że Twoje puree jest jak ziemniak- kleiste i raczej nie wodniste, ta ta ilość powinna być wystarczająca.

Jeśli twoje puree wygląda bardziej jak zmiksowane jabłka, podchodzi wodą- to dosyp mąki zdecydowanie więcej. Najważniejsze jest to, abyś otrzymał konsystencję normalnego ciasta kopytkowego. Czyli ciasto- linę ;)  A tak serio, to ciasto nie może lepić się do dłoni, powinno bez problemu od nich odchodzić. 

 

 

Kiedy już Ci się uda uzyskać porządaną konsystencję, to pozostaje jedynie uformować z ciasta tradycyjne kopytkowe wałeczki i pociąć je na mniejsze części. Pamiętaj o podsypywaniu ciasta mąką- dzięki temu kluski nie będą się do siebie kleić.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Na wrzątek wrzuć kluski, od momentu wypłynięcia gotuj około 5-7 minut, następnie odcedź je i przelej zimną wodą.

 

 

 

 

Klara  i ja życzymy smacznego ! :* ;)

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania