Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Galatte ze śliwkami ( bez jajek)

Galatte ze śliwkami ( bez jajek)

Super szybkie ciasto, do podania z każdymi chyba owocami ( tylko wyobraźnia Was może ograniczyć) . U mnie ze  śliwkami, bo kiedy jak nie teraz smakują najlepiej?  ale Ty możesz wybrać każdy inny owoc, słoneczną i pachnącą Hiszpanią pomarańczę, pyszne polskie antonówki, czy też figi, które właśnie pojawiły się w sklepach :) 

Ciasto nie zawiera w składzie jajek więc jest odpowiednie dla osób uczulonych na ten składnik

 

 

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki jasnej orkiszowej
  • 140 g masła, schłodzonego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 80 ml maślanki/kefiru, zimnego ( możesz zastąpić jogurtem kokosowym)

Dodatkowo:

  • 600 g śliwek pokrojonych w plasterki 
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu, do oprószenia
  • ( opcjonalnie dla osób które mogą, roztrzepane jajko do posmarowania ciasta)

 

wszystkie składniki na ciasto włóż do misy miksera ( ja użyłam thermomixa)  i utrzyj z nich kruche ciasto. Możesz to zrobić również ręcznie. Kiedy ciasto będzie gotowe uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na 40-60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na okrąg ( dość cienko- ok 3-4mm, najlpiej wcześniej blat podsyp mąką, aby ciasto się nie skleiło). Przełóż ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek tarty posyp mąką ( zostaw 3 cm brzegi) i poukładaj na niej śliwki od zewnętrznej warstwy aż do środka. Następnie zagnij brzegi ciasta do środka i delikatkie sklej ze sobą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, następnie obniż ciasto najniżej jak się da i piecz jeszcze 10 minut.

 

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania