Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Gorączka- wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

Gorączka- wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

 

 

 

 

Czym jest gorączka?

 

Gorączka to inaczej podwyższona tamperatura ciała powyżej granicy uznawanej za normę. Temperaturę można mierzyć:

  • dokonując pomiaru w ustach( norma 37 stopni)
  • dokonując pomiaru w odbycie( norma 37.6 stopnia)
  • dokonując pomiaru pod pachą ( norma 36.6 stopnia)

Najniższą temperaturę stwierdza się u dzieci około 4 nad ranem, a najwyższą – późnym popołudniem ( ok. Godz.18). Temperatury ciała nie należy mierzyć:

  • po wypiciu gorącego napoju
  • po gorącej kąpieli
  • w przegrzanym pomieszczeniu
  • po dużym wysiłku fizycznym

 

Aby pomóc Wam zrozumieć na czym polega walka układu immunologicznego z patogenami i dlaczego gorączka ma tak ważna  dla naszego organizmu, chciałam Wam przedstawić taką sytuację....
          Był zimny deszczowy dzień, kiedy do naszego domu trafił On..wstrętny i podstępny typek, który wcale nie miał dobrych zamiarów- jednym słowem chciał zniszczyć wszystko co spotka na swojej drodze. Trafiło na mój dom.

Na całe szczęście  spodziewałam się, że kiedy moja czujność zostanie uśpiona- może dojść do takiej sytuacji. Cały mój dom był pod okiem dzielnego ochroniarza, który w każdym pokoju miał porozstawiane kamery. Tych kamer było tak wiele, że nie było najmnijszej szansy, aby ktoś się prześlizgnął.

Ochroniarz, uzbrojony w broń i amunicję oraz dodatkowe posiłki od zawsze był gotowy, na tą chwilę. Przyszedł ten dzień, kiedy wreszcie mógł się wykazać. Zrobił  rozeznanie,wiedział z kim ma do czynienia, wiele dni i miesięcy uczył się rozpoznawać wroga. Informuje swoich współwojowników z jakim rodzajem wroga mamy do czynienia i co należy zrobić, aby jak najszybciej się go pozbyć. Szybko dochodzi do postawienia całego wojska w stan gotowości... i teraz od Ciebie zależy jak ta historia dalej się potoczy.

 

Jeśli podasz zbyt wcześnie syrop przeciwgorączkowy Syreny, które biją na alarm ucichną- dochodzi do dekoncentracji żołnierzy. Cytokiny prozapalne, które zawiadamiały gdzie toczy się stan wojny w naszym organiźmie,  zostają uśpione ( stan zapalny zostaje "wygaszony"). Wojownicy nie wiedzą gdzie mają iść, skąd był sygnał alarmowy, gdzie kierować dodatkowe jednostki pomocnicze. Ogień, który przed chwilą buchał, nagle ucichnie.

 

Co daje nam gorączka:

  • podwyższona temperatura jest niekorzystna dla rozwoju bakterii i wirusów
  • zmniejsza stężenie żelaza oraz cynku w osoczu , co powoduje hamowanie rozwoju bakterii
  • gorączka pobudza aktywność leukocytów
  • wzmaga się produkcja przeciwciał

 

Nasz organizm produkuje ogromne ilości świetnie przygotowanych białych krwinek , do walki z wrogiem. Po kontakcie z bakterią, limfocyty przedstawiają innym współbraciom antygen, z którym przyszło im walczyć. Pobudzone antygenem zaczynają wydzielać interleukiny ( cytokiny),  które pobudzają ośrodek termogenezy w podwzgórzu, powodując powstawanie gorączki. Większość bakterii i wirusów, aby się mogły rozwijać, potrzebują odpowiedniej temperatury- taką włąśnie jest prawidłowa temperatura naszego ciała, stan gorączkowy zaburza ten proces .

 

No dobrze, ale kiedy gorączka jest dobra, a kiedy może szkodzić?

Zacznijmy może od podziału gorączki

 

  • 37,5-38,0 °C – stan podgorączkowy
  • 38,0-38,5 °C – gorączka nieznaczna
  • 38,5-39,5 °C – gorączka umiarkowana
  • 39,5-40,5 °C – gorączka znaczna
  • 40,5-41,0 °C – gorączka wysoka
  • >41 °C – gorączka nadmierna

 

 

Uważa się, że nie ma konieczności podawania dzieciom leków przeciwgorączkowych przy temperaturze ciała poniżej 39 stopni.Jednak postępowanie u dzieci z gorączką powinno być stosowane indywidualnie. Postępowanie przeciwgorączkowe w pierwszej kolejności powinno obejmować:

 

  • nie przegrzewanie dziecka
  • obniżenie temperatury otoczenie ( przewietrzenie pokoju)
  • zapewnienie odpowiedniego nawodnienia
  • zime okłady
  • zanurzenie dziecka w wodzie o temp. Mniejszej o 2 stopnie niż temperatura ciała

 

Są jednak sytuację, kiedy nie powinno się nawet przez chwilę zastanawiać czy podawać lek dziecku.

 

Kiedy bezwzględnie należy podać leki przeciwgorączkowe:

  • jeśli wprzeszłości występowały incydenty drgawek
  • jeśli stan dziecka się pogarsza
  • jeśli gorączka narasta gwałtownie

 

PAMIĘTAJ!

Zawsze konsultuj z lekarzem stan zdrowia swojego dziecka. Nigdy nie lecz dziecka SAM, GORĄCZKA nie jest CHOROBĄ, a jej OBJAWEM!

 

Jak więc podawać i dawkować leki przeciwgorączkowe?

  • ZAWSZE czytaj ulotkę leku- zawiera ona cenne informacje- jaka jest substancja czynna leku, jaka jest dawka leku odpowiednia do wagi dziecka, jakie są przeciwwskazania do podania leku.No dobrze , ale po co ? Pani w aptece chyba wie co mi dała? No nie zawsze- często Pani w Aptece nie otrzyma od nas informacji, które mogą być kluczowe.
  • Jeśli kupujesz zamiennik, upewnij się, czy dawka leku pozostaje taka sama
  • Poinformuj lekarza lub farmaceutę o innych lekach które przyjmuje Twoje dziecko, o wszelkich alergiach i nietolerancjach, o wieku i aktualnej wadze dziecka
  • nie skracaj i nie wydłużaj odstępu pomiędzy dawkami leku
  • z dokładnością apteczną ( nie kuchenną- czyli w dawce co do ml a nie co do łyżeczki) podawaj leki. Często leki dla dzieci mają w zestawie specjalne aplikatory, które ułatwiają podanie leku
  • leki przeciwgorączkowe podawaj w przeliczeniu na kilogram masy ciały, szczególnie jeśli Twoje dziecko ma nadwagę lub niedowagę. Czemu ? Może być dziecko w wieku lat 10 o wadze 25 kg, 35kg lub 45kg. Domyślasz się,że każdy z tych dzieci będzie miało inną zdolność do metabolizowania leku.
  • Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości na temat ile leku podać dziecku i jak często, to weź notes na wizyte do lekarza, nawet jeśli On nie będzie zbyt chętny do pomocy, aby rozpisać jak podawać lek, to Ty nie ustępuj- tu chodzi o zdrowie Twojego dziecka. Jeśli Ci się nie uda z lekarzem, to poproś o to farmaceutę- a lekarza- zmień ;)

 

W ŻĄDNYM WYPADKU NIE PODAWAJ DZIECKU:

  • kwasu acetylosalicylowego- aż do 12 roku życia, bezwzględnie nie wolno stosować ani aspiryny ani polopiryny- może skutkować to wystąpieniem zespołu Reye`a
  • małym dzieciom nie wolno podawać leków w tabletkach- mają one duzo większą dawkę leku, dodatkowo dziecko może się zadławić tabletką

 

 

 

Bardzo ważne jest, aby obserwować stan swojego dziecka.

Należy zwracać uwagę na niepokojące objawy.  Kto jak nie Rodzic jest w stanie zauważyć najmnieszą niepokojącą zmianę , czasem wystarczy spojrzeć w oczy dziecka i już wiemy, że jest lepiej lub też gorzej.

 Dziecko podczas trwania gorączki jak już wspomniałam, powinno wypijać odpowiednią ilość wody , można spróbować nawet przygotować domowy izotonik, aby dziecko dostarczyło organizmowi odpowiednich substancji odżywczych.

Podczas gorączki ważne jest również, aby dobrze odżywić malucha. Nie jest to łatwe, ponieważ gorączka najczęściej odbiera apatyt. Nie należy również zmuszać dzieci do jedzenia w trakcie trwania gorączki.

Wzrost temperatury o 1 stopnień zwiększa ogólny metabolizm o 12-13%.

 

W diecie gorączkowej zaleca się :

 

  • dania papkowate, półpłynne a nawet płynne. Preferowane są dania wysokokaloryczne np . Koktajle mleczne,jogurt,kefir
  • napoje owocowe,
  • napoje czekoladowe,
  • produkty zbożowe ( pieczywo pszenne, biszkopty, drobne kasze),
  •  wędliny ( szynka, polędwica, chuda kiełbasa),
  • jajka( ugotowane na miękko lub w formie jajecznicy)
  •  lekkie zupy na wywarze z jarzyn ( może być również na wywarze z  indyka lub kury)

I tak np

śniadanie

Ryż ugotowany na mleku krowim lub roślinny, z wanilią,jabłkiem i bananem

sok

Mleko

Ryż

Jabłko tarte

Banan pokrojony w kostkę

 

Szklanka

4-5łyżek

małe jabłko całe

połówka

 

Jogurt naturalny z owocami

Jogurt pełnotłusty

miód

maliny

jagody

orzechy włoskie

Opakowanie 200g

1łyżka

4łyżki

4łyżki

2łyżki

 

 

Zupa Jarzynowa

Porcja rosołowa

seler

marchew

pietruszka

ciecierzyca

ziemniaki

śmietana 30%

400g

40g

20g

20g

pół szklanki

6-7 sztuk

2-3 łyżki

 

 

Deser

Kakao

kisiel owocowy

Mleko

kakao w proszku

miód

sok

mąka ziemniaczana

tarte jabłko

1 szklanka

2łyżki

1łyżeczka

szklanka

łyżeczka

 

0,5 sztuki

 

Kolacja

Jajecznica na maśle

Domowy Izotonik

2 jajka

1 łyżeczka

woda

miód

sól

cytryna

2 jajka

5-10g

szklanka

łyżka

szczypta

sok z połówki cytryny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

. Kotowska M., Albrecht P., Szajewska H., Saccharomyces boulardii in the prevention of antibioticassociated diarrhoea in children: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Aliment. Pharmacol. Ther. 2005.

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.