DZIEŃ 1 |
||||||||||
|
||||||||||
Płatki owsiane z bananem i babką płesznik: Płatki ugotuj na mleku, dodaj nasiona babki. Banana rozgnieć widelcem i wyłóż na talerz, dodaj owsiankę. |
||||||||||
PŁATKI OWSIANE Z BANANEM I BABKĄ PŁESZNIK - 288g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
płatki owsiane |
20.0 |
1.4 |
13.9 |
1.4 |
0.8 |
|||||
mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
200.0 |
3.0 |
10.0 |
0.0 |
0.2 |
|||||
banan |
58.0 |
0.2 |
13.6 |
1.0 |
0.2 |
|||||
babka płesznik, nasiona (Intenson) |
10.0 |
0.7 |
6.4 |
5.1 |
0.0 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
288.0 |
5.3 |
43.9 |
7.5 |
1.2 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Bułka grahamka z masłem, sałatą, serem żółtym i rzodkiewką |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
bułki grahamki |
50.0 |
0.9 |
28.1 |
3.4 |
1.1 |
|||||
masło ekstra |
2.0 |
1.6 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
sałata masłowa |
6.0 |
0.0 |
0.2 |
0.1 |
0.0 |
|||||
ser, gouda |
10.0 |
2.3 |
0.0 |
0.0 |
0.1 |
|||||
rzodkiewka |
10.0 |
0.0 |
0.4 |
0.3 |
0.1 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
78.0 |
4.8 |
28.7 |
3.7 |
1.3 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną: Składniki: |
||||||||||
PULPETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ GRYCZANĄ - 284g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
dorsz, świeży |
60.0 |
0.4 |
0.0 |
0.0 |
0.2 |
|||||
jaja kurze całe |
20.0 |
1.9 |
0.1 |
0.0 |
0.4 |
|||||
bułka tarta |
4.0 |
0.1 |
3.1 |
0.2 |
0.1 |
|||||
koper ogrodowy |
3.0 |
0.0 |
0.2 |
0.1 |
0.1 |
|||||
przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce |
127.0 |
0.5 |
9.0 |
1.8 |
0.9 |
|||||
oliwa z oliwek |
4.0 |
4.0 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
mąka orkiszowa biała |
10.0 |
0.1 |
7.2 |
0.3 |
0.1 |
|||||
czosnek |
6.0 |
0.0 |
2.0 |
0.2 |
0.1 |
|||||
kasza gryczana niepalona |
50.0 |
1.7 |
35.8 |
5.0 |
1.1 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
284.0 |
8.8 |
57.3 |
7.6 |
3.1 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Jogurt naturalny z granolą, nasionkami chia i borówką amerykańską |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
jogurt naturalny, 2% tłuszczu |
180.0 |
3.6 |
11.2 |
0.0 |
0.2 |
|||||
musli, granola czekoladowa (Sante) |
10.0 |
1.5 |
7.2 |
0.6 |
0.3 |
|||||
borówka amerykańska |
25.0 |
0.1 |
3.6 |
0.6 |
0.1 |
|||||
nasiona chia, suszone |
5.0 |
1.5 |
2.1 |
1.7 |
0.4 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
220.0 |
6.7 |
24.1 |
2.9 |
0.9 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Jajko na miękko, chleb z masłem, garść pomidorków cherry |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
jaja kurze całe |
100.0 |
9.7 |
0.6 |
0.0 |
2.2 |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
0.6 |
17.8 |
3.0 |
0.8 |
|||||
pomidory, cherry |
100.0 |
0.5 |
4.8 |
1.2 |
0.3 |
|||||
masło ekstra |
2.0 |
1.6 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
235.0 |
12.4 |
23.2 |
4.2 |
3.3 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
1105.0 |
38.1 |
177.2 |
25.9 |
9.9 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
DZIEŃ 2 |
||||||||||
|
||||||||||
Twarożek śniadaniowy: Serek, jogurt, miód i nasionka wanilii ( opcjonalnie pasta waniliowa lub ekstrakt z wanilii) razem zmieszać widelcem aż powstanie jednolita masa. |
||||||||||
TWAROŻEK ŚNIADANIOWY - 89g (porcja) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
ser twarogowy półtłusty |
50.0 |
2.4 |
1.9 |
0.0 |
0.1 |
|||||
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
23.0 |
0.3 |
1.7 |
0.0 |
0.0 |
|||||
miód pszczeli |
14.0 |
0.0 |
11.1 |
0.0 |
0.1 |
|||||
laska wanilii |
2.0 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
bułki grahamki |
50.0 |
0.9 |
28.1 |
3.4 |
1.1 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
139.0 |
3.5 |
42.7 |
3.4 |
1.4 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Bułka grahamka z sałatą, szynka z indyka i pomidorem |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
bułki grahamki |
50.0 |
0.9 |
28.1 |
3.4 |
1.1 |
|||||
sałata masłowa |
3.0 |
0.0 |
0.1 |
0.0 |
0.0 |
|||||
masło ekstra |
2.0 |
1.6 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
szynka z indyka |
20.0 |
0.3 |
0.0 |
0.0 |
0.1 |
|||||
pomidory, czerwone |
27.0 |
0.1 |
1.0 |
0.3 |
0.1 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
102.0 |
2.9 |
29.1 |
3.7 |
1.4 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Leczo warzywne z brązową soczewicą: Składniki |
||||||||||
LECZO WARZYWNE Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ - 471g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli |
60.0 |
0.2 |
12.1 |
4.7 |
2.0 |
|||||
cebula |
35.0 |
0.1 |
2.4 |
0.6 |
0.2 |
|||||
czosnek |
3.0 |
0.0 |
1.0 |
0.1 |
0.1 |
|||||
papryka czerwona, słodka |
37.5 |
0.2 |
2.5 |
0.8 |
0.2 |
|||||
cukinia |
56.0 |
0.1 |
1.8 |
0.6 |
0.2 |
|||||
pieczarka biała |
22.5 |
0.1 |
0.6 |
0.5 |
0.2 |
|||||
ogórek |
54.0 |
0.1 |
1.6 |
0.3 |
0.1 |
|||||
marchew |
52.5 |
0.1 |
4.6 |
1.9 |
0.3 |
|||||
pietruszka, korzeń |
13.5 |
0.1 |
1.4 |
0.7 |
0.1 |
|||||
seler korzeniowy |
31.0 |
0.1 |
2.4 |
1.5 |
0.2 |
|||||
olej rzepakowy uniwersalny |
8.0 |
8.0 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
koncentrat pomidorowy, 30% |
97.5 |
1.5 |
16.3 |
2.7 |
1.9 |
|||||
chleb żytni razowy |
31.0 |
0.5 |
15.9 |
2.6 |
0.7 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
501.5 |
11.0 |
62.4 |
16.9 |
6.1 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Szalotka w słoiku: Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem, dodaj chia. . Odłóż. Jabłko pokrój w kostkę. Do garnuszka wrzuć masło i jabłka, szczyptę cynamonu . Podsmaż przez chwilę. |
||||||||||
SZALOTKA W SŁOIKU - 223g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
jabłko |
188.0 |
0.8 |
22.7 |
3.8 |
0.6 |
|||||
płatki owsiane |
10.0 |
0.7 |
6.9 |
0.7 |
0.4 |
|||||
nasiona chia, suszone |
5.0 |
1.5 |
2.1 |
1.7 |
0.4 |
|||||
cynamon mielony |
2.0 |
0.0 |
1.6 |
1.1 |
0.2 |
|||||
mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
10.0 |
0.1 |
0.5 |
0.0 |
0.0 |
|||||
czekolada gorzka |
6.0 |
2.1 |
3.4 |
0.1 |
0.1 |
|||||
masło ekstra |
2.0 |
1.6 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
223.0 |
6.9 |
37.3 |
7.3 |
1.6 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Kabanosy |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
kabanosy |
39.0 |
6.2 |
0.0 |
0.0 |
0.7 |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
0.6 |
17.8 |
3.0 |
0.8 |
|||||
ogórek |
36.0 |
0.0 |
1.0 |
0.2 |
0.1 |
|||||
papryka czerwona, słodka |
75.0 |
0.4 |
5.0 |
1.5 |
0.5 |
|||||
pomidory, czerwone |
54.0 |
0.1 |
1.9 |
0.6 |
0.3 |
|||||
masło ekstra |
2.0 |
1.6 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
239.0 |
9.0 |
25.7 |
5.3 |
2.3 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
1204.5 |
33.4 |
197.3 |
36.6 |
12.8 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
DZIEŃ 3 |
||||||||||
|
||||||||||
Jajecznica ze szczypiorkiem: Na patelni rozpuść masło, dodaj jaja. Dopraw do smaku. Przy końcu dodaj szczypiorek. |
||||||||||
JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM - 108g (1 porcja) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
jaja kurze całe |
100.0 |
9.7 |
0.6 |
0.0 |
2.2 |
|||||
masło ekstra |
5.0 |
4.1 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
szczypiorek |
3.0 |
0.0 |
0.1 |
0.1 |
0.0 |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
0.6 |
17.8 |
3.0 |
0.8 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
141.0 |
14.4 |
18.5 |
3.1 |
3.1 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Owsianka w słoiku- idealna na drugie śniadanie: Płatki owsiane zalej mlekiem, dodaj nasiona chia- wymieszaj dokładnie. Całość przelej do plastikowego pojemnika. Na wierz ułóż maliny. |
||||||||||
OWSIANKA W SŁOIKU- IDEALNA NA DRUGIE ŚNIADANIE - 160g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
płatki owsiane |
30.0 |
2.2 |
20.8 |
2.1 |
1.2 |
|||||
mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
100.0 |
1.5 |
5.0 |
0.0 |
0.1 |
|||||
nasiona chia, suszone |
5.0 |
1.5 |
2.1 |
1.7 |
0.4 |
|||||
maliny |
25.0 |
0.1 |
3.0 |
1.7 |
0.2 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
160.0 |
5.3 |
30.9 |
5.5 |
1.9 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Zupa pomidorowa: Wszystkie warzywa i zioła włóż do garnka i ugotuj na nich wywar przez około dwie godziny, dopraw do smaku solą i pieprzem. |
||||||||||
ZUPA POMIDOROWA - 127g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
pietruszka, korzeń |
8.3 |
0.0 |
0.9 |
0.4 |
0.1 |
|||||
seler korzeniowy |
10.3 |
0.0 |
0.8 |
0.5 |
0.1 |
|||||
marchew |
56.7 |
0.1 |
4.9 |
2.0 |
0.3 |
|||||
liść laurowy |
0.3 |
0.0 |
0.2 |
0.1 |
0.1 |
|||||
ziele angielskie całe |
0.3 |
0.0 |
0.2 |
0.1 |
0.0 |
|||||
czosnek |
1.0 |
0.0 |
0.3 |
0.0 |
0.0 |
|||||
cebula |
5.8 |
0.0 |
0.4 |
0.1 |
0.0 |
|||||
lubczyk ogrodowy |
0.8 |
0.0 |
0.4 |
0.1 |
0.0 |
|||||
pietruszka, liście |
0.5 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce |
42.5 |
0.2 |
3.0 |
0.6 |
0.3 |
|||||
NUGGETSY Z KURCZAKA - 146g (1 porcja) |
||||||||||
mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
100.0 |
1.3 |
0.0 |
0.0 |
0.4 |
|||||
jaja kurze całe |
40.0 |
3.9 |
0.2 |
0.0 |
0.9 |
|||||
płatki kukurydziane |
6.0 |
0.1 |
5.0 |
0.4 |
0.0 |
|||||
ZIEMNIAKI MŁODE W MUNDURKACH - 67g (0.25 porcji) |
||||||||||
ziemniaki, białe |
63.0 |
0.1 |
9.9 |
1.5 |
0.3 |
|||||
oliwa z oliwek |
2.0 |
2.0 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
pietruszka, liście |
0.8 |
0.0 |
0.1 |
0.0 |
0.0 |
|||||
czosnek |
0.8 |
0.0 |
0.2 |
0.0 |
0.0 |
|||||
marchew |
170.0 |
0.3 |
14.8 |
6.1 |
0.8 |
|||||
cytryna |
15.0 |
0.0 |
1.4 |
0.3 |
0.1 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
524.1 |
8.3 |
42.9 |
12.4 |
3.6 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Koktajl Bananowy: Zmiksuj wszystkie składniki razem |
||||||||||
KOKTAJL BANANOWY - 284g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
banan |
80.0 |
0.2 |
18.8 |
1.4 |
0.3 |
|||||
kefir, 2% tłuszczu, z wapniem |
200.0 |
4.0 |
9.4 |
0.0 |
0.2 |
|||||
kakao 16%, proszek |
4.0 |
0.9 |
2.0 |
0.2 |
0.4 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
284.0 |
5.1 |
30.2 |
1.6 |
0.9 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Chleb żytni z pieczonym pasztetem i marchewką pokrojoną w słupki |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. Og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
48.0 |
0.9 |
25.8 |
4.4 |
1.2 |
|||||
pasztet pieczony |
20.0 |
6.2 |
2.7 |
0.5 |
1.0 |
|||||
marchew |
105.0 |
0.2 |
9.1 |
3.8 |
0.5 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
173.0 |
7.3 |
37.7 |
8.6 |
2.7 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
1282.1 |
40.4 |
160.2 |
31.1 |
12.2 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
DZIEŃ 4 |
||||||||||
|
||||||||||
Owsianka bounty: Płatki owsiane ugotuj na mleku z dodatkiem wiórków kokosowych . Przelej do miseczki, dodaj miód. |
||||||||||
OWSIANKA BOUNTY – 226g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. Og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
płatki owsiane |
20.0 |
1.4 |
13.9 |
1.4 |
0.8 |
|||||
mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
200.0 |
3.0 |
10.0 |
0.0 |
0.2 |
|||||
wiórki kokosowe |
6.0 |
3.8 |
1.6 |
1.3 |
0.2 |
|||||
miód pszczeli |
14.0 |
0.0 |
11.1 |
0.0 |
0.1 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
240.0 |
8.2 |
36.6 |
2.6 |
1.3 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Bułka grahamka z sałatą, szynką z indyka i ogórkiem kiszonym |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
bułki grahamki |
50.0 |
0.9 |
28.1 |
3.4 |
1.1 |
|||||
masło ekstra |
2.0 |
1.6 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
sałata masłowa |
3.0 |
0.0 |
0.1 |
0.0 |
0.0 |
|||||
szynka z indyka |
30.0 |
0.5 |
0.0 |
0.0 |
0.2 |
|||||
ogórek kiszony |
20.0 |
0.0 |
0.4 |
0.1 |
0.1 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
105.0 |
3.0 |
28.6 |
3.5 |
1.4 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Dorsz panierowany z piekarnika: Rybę dopraw do smaku, obtocz w jajku i bułce tartej. Skrop delikatnie oliwą z oliwek Piecz w piekarniku, około 30 minut ( długość pieczenia zależy od grubości filetu) |
||||||||||
DORSZ PANIEROWANY Z PIEKARNIKA - 142g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
dorsz pacyficzny, świeży |
80.0 |
0.3 |
0.0 |
0.0 |
0.2 |
|||||
jaja kurze całe |
40.0 |
3.9 |
0.2 |
0.0 |
0.9 |
|||||
bułka tarta |
22.0 |
0.4 |
17.1 |
1.3 |
0.5 |
|||||
kasza gryczana niepalona |
50.0 |
1.7 |
35.8 |
5.0 |
1.1 |
|||||
brokuły |
50.0 |
0.2 |
2.6 |
1.3 |
0.5 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
242.0 |
6.5 |
55.7 |
7.6 |
3.1 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Sałatka owocowa: Pokrój i wymieszaj składniki. |
||||||||||
SAŁATKA OWOCOWA - 370g (1 porcja) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
arbuz |
100.0 |
0.1 |
8.4 |
0.3 |
0.2 |
|||||
banan |
80.0 |
0.2 |
18.8 |
1.4 |
0.3 |
|||||
maliny |
50.0 |
0.1 |
6.0 |
3.4 |
0.4 |
|||||
grejpfrut |
140.0 |
0.3 |
13.7 |
2.7 |
0.3 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
370.0 |
0.8 |
46.9 |
7.7 |
1.2 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Musli z mlekiem i malinami |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
musli tradycyjne (Sante) |
50.0 |
2.1 |
38.1 |
4.6 |
1.6 |
|||||
mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
175.0 |
2.6 |
8.8 |
0.0 |
0.2 |
|||||
maliny |
12.5 |
0.0 |
1.5 |
0.8 |
0.1 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
237.5 |
4.8 |
48.4 |
5.4 |
1.9 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
1194.5 |
23.3 |
216.1 |
26.8 |
9.0 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
DZIEŃ 5 |
||||||||||
|
||||||||||
Tost z chleba pełnoziarnistego z serem, ogórek kiszony, garść pomidorków cherry |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
1.2 |
35.5 |
6.0 |
1.6 |
|||||
ser, gouda |
21.0 |
4.8 |
0.0 |
0.0 |
0.1 |
|||||
ogórek kiszony |
40.0 |
0.0 |
0.8 |
0.2 |
0.2 |
|||||
pomidory, cherry |
100.0 |
0.5 |
4.8 |
1.2 |
0.3 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
227.0 |
6.5 |
41.1 |
7.4 |
2.3 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Koktajl mango-marakuja: Zmiksuj dokładnie składniki. |
||||||||||
KOKTAJL MANGO-MARAKUJA - 289g (1 porcja) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
150.0 |
2.3 |
10.9 |
0.0 |
0.1 |
|||||
mango |
121.0 |
0.4 |
20.6 |
2.1 |
0.6 |
|||||
marakuja (męczennica jadalna) fioletowa |
18.0 |
0.1 |
4.2 |
1.9 |
0.3 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
289.0 |
2.7 |
35.7 |
3.9 |
1.0 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Zupa dyniowa: Wszystkie składniki wrzuć do garnka, gotuj do miękkości dyni i ryżu. Zmiksuj dokładnie |
||||||||||
ZUPA DYNIOWA - 105g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
dynia piżmowa, surowa |
20.0 |
0.0 |
2.3 |
0.4 |
0.1 |
|||||
ryż basmati, biały |
15.0 |
0.1 |
12.7 |
0.1 |
0.3 |
|||||
mleko (napój) ryżowe, wzbogacone wapniem, wit. A i D |
70.0 |
0.7 |
6.4 |
0.2 |
0.1 |
|||||
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TWAROGIEM - 189g |
||||||||||
makaron pszenny pełnoziarnisty |
50.0 |
0.7 |
37.5 |
4.2 |
1.8 |
|||||
ser twarogowy chudy |
70.0 |
0.3 |
2.5 |
0.0 |
0.1 |
|||||
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
30.0 |
0.5 |
2.2 |
0.0 |
0.0 |
|||||
miód pszczeli |
14.0 |
0.0 |
11.1 |
0.0 |
0.1 |
|||||
maliny, mrożone |
25.0 |
0.1 |
3.0 |
1.7 |
0.2 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
294.0 |
2.4 |
77.7 |
6.6 |
2.8 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Jogurt naturalny zmieszany z malinami i pokruszonymi orzechami włoskimi |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
150.0 |
2.3 |
10.9 |
0.0 |
0.1 |
|||||
maliny |
50.0 |
0.1 |
6.0 |
3.4 |
0.4 |
|||||
orzechy włoskie |
12.0 |
7.2 |
2.2 |
0.8 |
0.2 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
212.0 |
9.6 |
19.1 |
4.1 |
0.8 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z pastą ala paprykarz, marchew pokrojona w słupki |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
żelazo |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
1.2 |
35.5 |
6.0 |
1.6 |
|||||
PASTA ALA PAPRYKARZ - 51g (2 porcje) |
||||||||||
kasza jaglana |
15.0 |
0.4 |
10.7 |
0.5 |
0.7 |
|||||
seler korzeniowy |
4.1 |
0.0 |
0.3 |
0.2 |
0.0 |
|||||
marchew |
14.0 |
0.0 |
1.2 |
0.5 |
0.1 |
|||||
pietruszka, korzeń |
3.3 |
0.0 |
0.4 |
0.2 |
0.0 |
|||||
oliwa z oliwek |
1.6 |
1.6 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|||||
koncentrat pomidorowy, 30% |
13.0 |
0.2 |
2.2 |
0.4 |
0.2 |
|||||
marchew |
52.5 |
0.1 |
4.6 |
1.9 |
0.3 |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
169.6 |
3.6 |
54.9 |
9.6 |
3.0 |
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
1191.6 |
24.9 |
228.5 |
31.6 |
9.9 |
|||||
|
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.