Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Jadłospis 5 dniowy dla dziecka szkolnego

Jadłospis 5 dniowy dla dziecka szkolnego

DZIEŃ 1

 

 

ŚNIADANIE

 

253 KCAL

Płatki owsiane z bananem i babką płesznik: Płatki ugotuj na mleku, dodaj nasiona babki. Banana rozgnieć widelcem i wyłóż na talerz, dodaj owsiankę.

PŁATKI OWSIANE Z BANANEM I BABKĄ PŁESZNIK - 288g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

płatki owsiane

20.0

1.4

13.9

1.4

0.8

mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

200.0

3.0

10.0

0.0

0.2

banan

58.0

0.2

13.6

1.0

0.2

babka płesznik, nasiona (Intenson)

10.0

0.7

6.4

5.1

0.0

 

RAZEM

288.0

5.3

43.9

7.5

1.2

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

181 KCAL

Bułka grahamka z masłem, sałatą, serem żółtym i rzodkiewką
Woda mineralna niegazowana

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

bułki grahamki

50.0

0.9

28.1

3.4

1.1

masło ekstra

2.0

1.6

0.0

0.0

0.0

sałata masłowa

6.0

0.0

0.2

0.1

0.0

ser, gouda

10.0

2.3

0.0

0.0

0.1

rzodkiewka

10.0

0.0

0.4

0.3

0.1

 

RAZEM

78.0

4.8

28.7

3.7

1.3

 

 

 

 

OBIAD

 

381 KCAL

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną: Składniki:
Pulpety:
" 100 g oczyszczonego filetu z dorsza
" 1 jajko
" Przyprawy : odrobina soli i pieprzu
" 1 łyżka bułki tartej
" 1 łyżeczka koperku
Dorsza pokrój w drobniejsze kawałki, następnie zblenduj. Dodaj przyprawy, koperek, jajko oraz bułkę tartą. Z masy uformuj małe pulpety.

Sos pomidorowy:
" 2-3 wody ( lub bulionu warzywnego/ lub rosołu)
" 1/2 słoika passaty pomidorowej
" 1 łyżka oliwy z oliwek
" Czosnek przeciśnięty przez praskę
" 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia
" 2-3 gałązki bazylii
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj passatę i czosnek, przesmaż krótko. Wlej bulion i dokładnie wymieszaj. Następnie na łyżce delikatnie układaj pulpety. Pojedynczo. Zanim wrzucisz pulpety poczekaj, aż na łyżce delikatnie Ci się zetną.
Całość gotuj około 30-40 minut. Następnie zagęść mąką.

PULPETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ GRYCZANĄ - 284g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

dorsz, świeży

60.0

0.4

0.0

0.0

0.2

jaja kurze całe

20.0

1.9

0.1

0.0

0.4

bułka tarta

4.0

0.1

3.1

0.2

0.1

koper ogrodowy

3.0

0.0

0.2

0.1

0.1

przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce

127.0

0.5

9.0

1.8

0.9

oliwa z oliwek

4.0

4.0

0.0

0.0

0.0

mąka orkiszowa biała

10.0

0.1

7.2

0.3

0.1

czosnek

6.0

0.0

2.0

0.2

0.1

kasza gryczana niepalona

50.0

1.7

35.8

5.0

1.1

 

RAZEM

284.0

8.8

57.3

7.6

3.1

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

191 KCAL

Jogurt naturalny z granolą, nasionkami chia i borówką amerykańską

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

jogurt naturalny, 2% tłuszczu

180.0

3.6

11.2

0.0

0.2

musli, granola czekoladowa (Sante)

10.0

1.5

7.2

0.6

0.3

borówka amerykańska

25.0

0.1

3.6

0.6

0.1

nasiona chia, suszone

5.0

1.5

2.1

1.7

0.4

 

RAZEM

220.0

6.7

24.1

2.9

0.9

 

 

 

 

KOLACJA

 

256 KCAL

Jajko na miękko, chleb z masłem, garść pomidorków cherry

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

jaja kurze całe

100.0

9.7

0.6

0.0

2.2

chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

0.6

17.8

3.0

0.8

pomidory, cherry

100.0

0.5

4.8

1.2

0.3

masło ekstra

2.0

1.6

0.0

0.0

0.0

 

RAZEM

235.0

12.4

23.2

4.2

3.3

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

1105.0

38.1

177.2

25.9

9.9

 

 

DZIEŃ 2

 

 

ŚNIADANIE

 

256 KCAL

Twarożek śniadaniowy: Serek, jogurt, miód i nasionka wanilii ( opcjonalnie pasta waniliowa lub ekstrakt z wanilii) razem zmieszać widelcem aż powstanie jednolita masa.

TWAROŻEK ŚNIADANIOWY - 89g (porcja)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

ser twarogowy półtłusty

50.0

2.4

1.9

0.0

0.1

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

23.0

0.3

1.7

0.0

0.0

miód pszczeli

14.0

0.0

11.1

0.0

0.1

laska wanilii

2.0

0.0

0.0

0.0

0.0

bułki grahamki

50.0

0.9

28.1

3.4

1.1

 

RAZEM

139.0

3.5

42.7

3.4

1.4

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

168 KCAL

Bułka grahamka z sałatą, szynka z indyka i pomidorem

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

bułki grahamki

50.0

0.9

28.1

3.4

1.1

sałata masłowa

3.0

0.0

0.1

0.0

0.0

masło ekstra

2.0

1.6

0.0

0.0

0.0

szynka z indyka

20.0

0.3

0.0

0.0

0.1

pomidory, czerwone

27.0

0.1

1.0

0.3

0.1

 

RAZEM

102.0

2.9

29.1

3.7

1.4

 

 

 

 

OBIAD

 

389 KCAL

Leczo warzywne z brązową soczewicą: Składniki
" 1/2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy
" 1 mała cebula
" 2 ząbki czosnku
" ? papryki
" ? małej cukinii
" 5 pieczarek
" 3 ogórki konserwowe
" 1 mniejsza marchew
" 1 mniejsza pietruszka
" Kawałek selera
" Olej rzepakowy
" Przecier pomidorowy mały słoiczek

Do większego garnka wlej olej, podgrzej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i starte na tarce warzywa korzeniowe ( marchew, pietruszkę i seler). Podsmaż przez około 10 minut, mieszając. Następnie dodaj wody, dopraw do smaku curry, papryką, pieprzem i solą. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i soczewicę. Gotuj około 30 minut. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki, gotuj ponownie około 10 minut.

LECZO WARZYWNE Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ - 471g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli

60.0

0.2

12.1

4.7

2.0

cebula

35.0

0.1

2.4

0.6

0.2

czosnek

3.0

0.0

1.0

0.1

0.1

papryka czerwona, słodka

37.5

0.2

2.5

0.8

0.2

cukinia

56.0

0.1

1.8

0.6

0.2

pieczarka biała

22.5

0.1

0.6

0.5

0.2

ogórek

54.0

0.1

1.6

0.3

0.1

marchew

52.5

0.1

4.6

1.9

0.3

pietruszka, korzeń

13.5

0.1

1.4

0.7

0.1

seler korzeniowy

31.0

0.1

2.4

1.5

0.2

olej rzepakowy uniwersalny

8.0

8.0

0.0

0.0

0.0

koncentrat pomidorowy, 30%

97.5

1.5

16.3

2.7

1.9

chleb żytni razowy

31.0

0.5

15.9

2.6

0.7

 

RAZEM

501.5

11.0

62.4

16.9

6.1

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

214 KCAL

Szalotka w słoiku: Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem, dodaj chia. . Odłóż. Jabłko pokrój w kostkę. Do garnuszka wrzuć masło i jabłka, szczyptę cynamonu . Podsmaż przez chwilę.
Do szklanki na dno wyłóż owsiankę, dodaj podpieczone jabłka, całość posyp startą czekoladą.

SZALOTKA W SŁOIKU - 223g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

jabłko

188.0

0.8

22.7

3.8

0.6

płatki owsiane

10.0

0.7

6.9

0.7

0.4

nasiona chia, suszone

5.0

1.5

2.1

1.7

0.4

cynamon mielony

2.0

0.0

1.6

1.1

0.2

mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

10.0

0.1

0.5

0.0

0.0

czekolada gorzka

6.0

2.1

3.4

0.1

0.1

masło ekstra

2.0

1.6

0.0

0.0

0.0

 

RAZEM

223.0

6.9

37.3

7.3

1.6

 

 

 

 

KOLACJA

 

237 KCAL

Kabanosy
Chleb żytni z masłem
Stripsy z warzyw

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

kabanosy

39.0

6.2

0.0

0.0

0.7

chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

0.6

17.8

3.0

0.8

ogórek

36.0

0.0

1.0

0.2

0.1

papryka czerwona, słodka

75.0

0.4

5.0

1.5

0.5

pomidory, czerwone

54.0

0.1

1.9

0.6

0.3

masło ekstra

2.0

1.6

0.0

0.0

0.0

 

RAZEM

239.0

9.0

25.7

5.3

2.3

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

1204.5

33.4

197.3

36.6

12.8

 

 

DZIEŃ 3

 

 

ŚNIADANIE

 

258 KCAL

Jajecznica ze szczypiorkiem: Na patelni rozpuść masło, dodaj jaja. Dopraw do smaku. Przy końcu dodaj szczypiorek.

JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM - 108g (1 porcja)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

jaja kurze całe

100.0

9.7

0.6

0.0

2.2

masło ekstra

5.0

4.1

0.0

0.0

0.0

szczypiorek

3.0

0.0

0.1

0.1

0.0

chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

0.6

17.8

3.0

0.8

 

RAZEM

141.0

14.4

18.5

3.1

3.1

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

195 KCAL

Owsianka w słoiku- idealna na drugie śniadanie: Płatki owsiane zalej mlekiem, dodaj nasiona chia- wymieszaj dokładnie. Całość przelej do plastikowego pojemnika. Na wierz ułóż maliny.

OWSIANKA W SŁOIKU- IDEALNA NA DRUGIE ŚNIADANIE - 160g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

płatki owsiane

30.0

2.2

20.8

2.1

1.2

mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

100.0

1.5

5.0

0.0

0.1

nasiona chia, suszone

5.0

1.5

2.1

1.7

0.4

maliny

25.0

0.1

3.0

1.7

0.2

 

RAZEM

160.0

5.3

30.9

5.5

1.9

 

 

 

 

OBIAD

 

349 KCAL

Zupa pomidorowa: Wszystkie warzywa i zioła włóż do garnka i ugotuj na nich wywar przez około dwie godziny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
W garnku podgrzej masło, dodaj przecier, podsmaż a następnie zalej wywarem jarzynowym.



Nuggetsy z kurczaka: Pokrój piersi w paski, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem i solą, zamocz w jajku, obtocz w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Piecz w piekarniku.

Ziemniaki młode w mundurkach: Ziemniaki umyj, nie obieraj ze skórki. Do oliwy dodaj poszatkowaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Obtocz ziemniaki w przygotowanym sosie. Piecz w piekarniku około godziny.

Surówka: Tarta marchew z sokiem z cytryny
Marchew zetrzyj na tarce, skrop cytryną.

ZUPA POMIDOROWA - 127g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

pietruszka, korzeń

8.3

0.0

0.9

0.4

0.1

seler korzeniowy

10.3

0.0

0.8

0.5

0.1

marchew

56.7

0.1

4.9

2.0

0.3

liść laurowy

0.3

0.0

0.2

0.1

0.1

ziele angielskie całe

0.3

0.0

0.2

0.1

0.0

czosnek

1.0

0.0

0.3

0.0

0.0

cebula

5.8

0.0

0.4

0.1

0.0

lubczyk ogrodowy

0.8

0.0

0.4

0.1

0.0

pietruszka, liście

0.5

0.0

0.0

0.0

0.0

przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce

42.5

0.2

3.0

0.6

0.3

NUGGETSY Z KURCZAKA - 146g (1 porcja)

mięso z piersi kurczaka, bez skóry

100.0

1.3

0.0

0.0

0.4

jaja kurze całe

40.0

3.9

0.2

0.0

0.9

płatki kukurydziane

6.0

0.1

5.0

0.4

0.0

ZIEMNIAKI MŁODE W MUNDURKACH - 67g (0.25 porcji)

ziemniaki, białe

63.0

0.1

9.9

1.5

0.3

oliwa z oliwek

2.0

2.0

0.0

0.0

0.0

pietruszka, liście

0.8

0.0

0.1

0.0

0.0

czosnek

0.8

0.0

0.2

0.0

0.0

marchew

170.0

0.3

14.8

6.1

0.8

cytryna

15.0

0.0

1.4

0.3

0.1

 

RAZEM

524.1

8.3

42.9

12.4

3.6

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

196 KCAL

Koktajl Bananowy: Zmiksuj wszystkie składniki razem

KOKTAJL BANANOWY - 284g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

banan

80.0

0.2

18.8

1.4

0.3

kefir, 2% tłuszczu, z wapniem

200.0

4.0

9.4

0.0

0.2

kakao 16%, proszek

4.0

0.9

2.0

0.2

0.4

 

RAZEM

284.0

5.1

30.2

1.6

0.9

 

 

 

 

KOLACJA

 

229 KCAL

Chleb żytni z pieczonym pasztetem i marchewką pokrojoną w słupki

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. Og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

chleb żytni pełnoziarnisty

48.0

0.9

25.8

4.4

1.2

pasztet pieczony

20.0

6.2

2.7

0.5

1.0

marchew

105.0

0.2

9.1

3.8

0.5

 

RAZEM

173.0

7.3

37.7

8.6

2.7

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

1282.1

40.4

160.2

31.1

12.2

 

 

DZIEŃ 4

 

 

ŚNIADANIE

 

253 KCAL

Owsianka bounty: Płatki owsiane ugotuj na mleku z dodatkiem wiórków kokosowych . Przelej do miseczki, dodaj miód.

OWSIANKA BOUNTY – 226g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. Og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

płatki owsiane

20.0

1.4

13.9

1.4

0.8

mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

200.0

3.0

10.0

0.0

0.2

wiórki kokosowe

6.0

3.8

1.6

1.3

0.2

miód pszczeli

14.0

0.0

11.1

0.0

0.1

 

RAZEM

240.0

8.2

36.6

2.6

1.3

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

174 KCAL

Bułka grahamka z sałatą, szynką z indyka i ogórkiem kiszonym

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

bułki grahamki

50.0

0.9

28.1

3.4

1.1

masło ekstra

2.0

1.6

0.0

0.0

0.0

sałata masłowa

3.0

0.0

0.1

0.0

0.0

szynka z indyka

30.0

0.5

0.0

0.0

0.2

ogórek kiszony

20.0

0.0

0.4

0.1

0.1

 

RAZEM

105.0

3.0

28.6

3.5

1.4

 

 

 

 

OBIAD

 

376 KCAL

Dorsz panierowany z piekarnika: Rybę dopraw do smaku, obtocz w jajku i bułce tartej. Skrop delikatnie oliwą z oliwek Piecz w piekarniku, około 30 minut ( długość pieczenia zależy od grubości filetu)
Podawaj z kaszą gryczaną i ugotowanym brokułem

DORSZ PANIEROWANY Z PIEKARNIKA - 142g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

dorsz pacyficzny, świeży

80.0

0.3

0.0

0.0

0.2

jaja kurze całe

40.0

3.9

0.2

0.0

0.9

bułka tarta

22.0

0.4

17.1

1.3

0.5

kasza gryczana niepalona

50.0

1.7

35.8

5.0

1.1

brokuły

50.0

0.2

2.6

1.3

0.5

 

RAZEM

242.0

6.5

55.7

7.6

3.1

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

191 KCAL

Sałatka owocowa: Pokrój i wymieszaj składniki.

SAŁATKA OWOCOWA - 370g (1 porcja)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

arbuz

100.0

0.1

8.4

0.3

0.2

banan

80.0

0.2

18.8

1.4

0.3

maliny

50.0

0.1

6.0

3.4

0.4

grejpfrut

140.0

0.3

13.7

2.7

0.3

 

RAZEM

370.0

0.8

46.9

7.7

1.2

 

 

 

 

KOLACJA

 

268 KCAL

Musli z mlekiem i malinami

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

musli tradycyjne (Sante)

50.0

2.1

38.1

4.6

1.6

mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

175.0

2.6

8.8

0.0

0.2

maliny

12.5

0.0

1.5

0.8

0.1

 

RAZEM

237.5

4.8

48.4

5.4

1.9

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

1194.5

23.3

216.1

26.8

9.0

 

 

DZIEŃ 5

 

 

ŚNIADANIE

 

252 KCAL

Tost z chleba pełnoziarnistego z serem, ogórek kiszony, garść pomidorków cherry

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

1.2

35.5

6.0

1.6

ser, gouda

21.0

4.8

0.0

0.0

0.1

ogórek kiszony

40.0

0.0

0.8

0.2

0.2

pomidory, cherry

100.0

0.5

4.8

1.2

0.3

 

RAZEM

227.0

6.5

41.1

7.4

2.3

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

194 KCAL

Koktajl mango-marakuja: Zmiksuj dokładnie składniki.

KOKTAJL MANGO-MARAKUJA - 289g (1 porcja)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

150.0

2.3

10.9

0.0

0.1

mango

121.0

0.4

20.6

2.1

0.6

marakuja (męczennica jadalna) fioletowa

18.0

0.1

4.2

1.9

0.3

 

RAZEM

289.0

2.7

35.7

3.9

1.0

 

 

 

 

OBIAD

 

411 KCAL

Zupa dyniowa: Wszystkie składniki wrzuć do garnka, gotuj do miękkości dyni i ryżu. Zmiksuj dokładnie



Makaron pełnoziarnisty z twarogiem: Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
Twaróg zmieszaj z jogurtem i miodem. Opcjonalnie, polecam dodać pastę waniliową lub ekstrakt z wanilii. Dodaj maliny.

ZUPA DYNIOWA - 105g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

dynia piżmowa, surowa

20.0

0.0

2.3

0.4

0.1

ryż basmati, biały

15.0

0.1

12.7

0.1

0.3

mleko (napój) ryżowe, wzbogacone wapniem, wit. A i D

70.0

0.7

6.4

0.2

0.1

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TWAROGIEM - 189g

makaron pszenny pełnoziarnisty

50.0

0.7

37.5

4.2

1.8

ser twarogowy chudy

70.0

0.3

2.5

0.0

0.1

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

30.0

0.5

2.2

0.0

0.0

miód pszczeli

14.0

0.0

11.1

0.0

0.1

maliny, mrożone

25.0

0.1

3.0

1.7

0.2

 

RAZEM

294.0

2.4

77.7

6.6

2.8

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

194 KCAL

Jogurt naturalny zmieszany z malinami i pokruszonymi orzechami włoskimi

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

150.0

2.3

10.9

0.0

0.1

maliny

50.0

0.1

6.0

3.4

0.4

orzechy włoskie

12.0

7.2

2.2

0.8

0.2

 

RAZEM

212.0

9.6

19.1

4.1

0.8

 

 

 

 

KOLACJA

 

262 KCAL

Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z pastą ala paprykarz, marchew pokrojona w słupki


Pasta ala paprykarz: Składniki:
" Szklanka kaszy jaglanej
" Kawałek selera
" 2 większe marchewki
" 1 pietruszka
" 3 łyżki oliwy z oliwek
" 180g koncentratu pomidorowego ( słoik)
" 2-3 ząbki czosnki
" Przyprawy: słodka papryka, kurkuma, majeranek, oregano, sól i pieprz

Kaszę jaglaną dokładnie opłucz ciepłą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie ugotuj ją ( tak aby była miękka). Warzywa zetrzyj na tarce ( łącznie z cebulą i czosnkiem) . Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj starte warzywa, podsmaż, możesz dodać 2 łyżki wody. Dopraw do smaku 1 łyżką słodkiej papryki, szczyptą kurkumy, majeranku, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Gotuj około 10 minut. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i przecier, ponownie dokładnie mieszaj. Kiedy całość się przestudzi zblenduj.
Przechowuj w lodówce.

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

żelazo
[mg]

chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

1.2

35.5

6.0

1.6

PASTA ALA PAPRYKARZ - 51g (2 porcje)

kasza jaglana

15.0

0.4

10.7

0.5

0.7

seler korzeniowy

4.1

0.0

0.3

0.2

0.0

marchew

14.0

0.0

1.2

0.5

0.1

pietruszka, korzeń

3.3

0.0

0.4

0.2

0.0

oliwa z oliwek

1.6

1.6

0.0

0.0

0.0

koncentrat pomidorowy, 30%

13.0

0.2

2.2

0.4

0.2

marchew

52.5

0.1

4.6

1.9

0.3

 

RAZEM

169.6

3.6

54.9

9.6

3.0

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

1191.6

24.9

228.5

31.6

9.9

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.