Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Jaglanka w dyniowej pierzynce

Jaglanka w dyniowej pierzynce

Uwielbiam takie leniwe poranki, gdzie nigdzie nie trzeba się spieszyć. Często wtedy całym naszym stadem leżymy sobie  razem w łóżku i opowiadamy sobie różne zdarzenia i sytuacje, które nam się od ostatniej rozmowy przytrafiły.

Jest to dla nas czas na nic nie robienie i cieszenie się swoją obecnością.  

Najczęściej takimi porankami w więszości domów jest sobota i niedziela.

U nas w tym semestrze szkolnym, gdzie poranki są ciemne, szare, bure i ponure ( na nasze szczęście) moja starsza córka ma sporo takich dni, które pozwalają nam na spokojne przygotowanie śniadania i delektowanie się efektami tych przygotowań.

Ciepłe śniadania to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. Jaglankę możesz spokojnie przygotować dzień wcześniej, aby rano tylko wszystko szybko zapiec w piekarniku, no chyba że masz więcej czasu, to wtedy nie ma sensu się spieszyć......

 

Nasza jaglanka  jest z dodatkiem dyni, ponieważ moi najmilsi bardzo ją lubią. Warto wprowadzić dania z udziałem dyni do swojego menu ze zględu na jej dobroczynne działanie ( jest bogatym źrodłem prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy C i PP , zawiera cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, wapń i kwas foliowy).

 

Składniki na 4 miseczki

 

szklanka mleka (może być  roślinne) 250 ml

4 łyżki puree z dyni (ja użyłam  dyni hokkaido)*

6-7 łyżek kaszy jaglanej

1 łyżka miodu

1jajko

opcjonalnie cynamon, wanilia i skórka z pomarańczy

 

1)puree z dyni połącz w mlekiem, miodem i jajkiem, trzepaczką połącz składniki

2) Kasze jaglaną przelej wrzątkiem i następnie wsyp do mleka, dodaj składniki podane jako opcjonalne :) czyli cynamon, wanilię i skórkę z pomarańczy :)

3)Piecz w temperaturze180 stopni przez 25- 30 minut :)

 

Smacznego!

 

* puree z dyni

Dynie pokrój na kawałki , obierz z pestek i ułóż na blasze. Włóż do piekarnika i piecz około 30 min ( dynia będzie upieczona, miękka i sucha).  Po upieczeniu i ostudzniu obierz dynię ze skórki i zmiksuj. Możesz tak przygotowaną dynię zawekować, lub przechowywać w lodówce.

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.