Nadwaga przybrała charakter, nomen omen, pandemii. Wielu rodziców wciąż nie jest świadomych konsekwencji, na jakie skazują swoje pociechy, bagatelizując chorobę, jaką jest otyłość. U otyłych dzieci i młodzieży stwierdza się częstsze występowanie poważnych chorób niż u ich zdrowych rówieśników. Nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko chorób i zaburzeń, takich jak: zbyt szybkie tempo wzrastania i dojrzewania, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca typu 2, stłuszczenie wątroby, kamica żółciowa, choroby układu krążenia, nadciśnienie, powikłania ortopedyczne, wiele nowotworów, osteoporoza, choroby układu pokarmowego, depresja czy nawet zaburzenia lękowe. Eksperci obliczyli, że osoba, która wkracza w dorosły wiek z otyłością, ma 18-krotnie wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę niż jego/jej rówieśnik o prawidłowej masie ciała.
Młodzi ludzie spożywają więcej tłuszczu i cukru w postaci niezdrowych przekąsek i produktów typu fast food. Brakuje błonnika z owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych, odpowiedniej ilości białek. Także omijanie śniadań i zjadanie dużej porcji kalorii wieczorami ma swoje konsekwencje dla zdrowia. Dzieci, pomimo iż są nakarmione, bywają często niedożywione. Brakuje w ich jadłospisie produktów o wysokiej wartości odżywczej. Co więcej, dzieci stały się na przestrzeni ostatnich lat mniej aktywne fizycznie, a to tylko pogarsza sytuację. Wzrost aktywności fizycznej pozwala na redukcję masy ciała i utrzymanie jej na odpowiednim poziomie. Interwencja polegająca jedynie na ograniczeniu spożycia kalorii nie skutkuje stabilnym spadkiem wagi.
Przede wszystkim konieczna jest stopniowa zmiana nawyków żywieniowych. Jeśli rodzice nie podejmą skutecznych i rozsądnych działań w celu dokonania tych zmian, ich dzieci prędzej czy później będą cierpiały fizycznie i psychicznie, zapadając na liczne choroby.
Zdrowie człowieka kształtuje się bowiem w jego dzieciństwie.
Zachęcamy Was do przeczytania naszej książki: Kiedy dziecko waży za dużo. Dietoterapia otyłości. Wydawnictwo Pascal.
Książka otrzymała patronat Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka z Katowic.
Jakie tematy/problemy poruszane są w książce?
Książka dostępna w w dobrych księgarniach internetowych i stacjonarnych w całej Polsce!
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.