Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Kremowy sernik z puree z dyni ( bezglutenowe)

Kremowy sernik z puree z dyni ( bezglutenowe)

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • 2 łyżki skrobi
  • 2 łyżki czegoś do słodzenia ( najlepiej cukier trzcinowy drobny lub ksylitol)

Ubij na sztywno białka, pod koniec ubijania dodaj cukier, następnie pojedyńczo dodawaj żółtka . Dodaj przesianą przez sito mąkę i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

Piecz w tem. 170 stopni około 20 minut ( do suchego patyczka)

 

Jak spód można również wykorzystać herbatniki z dobrym składem. Należy wtedy dno formy wyłożyć takimi herbatnikami.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu ( do wyboru tłustego lub półtłustego)
  • 8 jajek ( rozdzielamy białka i żółtka)
  • ksylitol, cukier trzcinowy drobny lub cukie kokosowy ( 150 gram)
  • 1 łyżeczka wanilii ( pasta lub ekstrakt)
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
  • małe opakowanie śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 200 g  puree z dyni ( dobrze by było, aby nie było wodniste- w tym celu dobrze jest zrobić puree w piekarniku )

 

W misie ubij na sztywno białka.

W kolejnym naczyniu ubij śmietanę, tak abys otrzymał sztywną masę.

W misie miksera umieścić żółtka ( ja użyłam thermomixa),ksylitol ( brązowy drobny cukier, cukier kokosowy). Ucierać, do momentu powstania kremowej, jasnej masy.

Następnie, powoli, stopniowo dodawaj twaróg, następnie dynię-  cały czas ucieraj.

Pod koniec dodaj roztopione masło i budyń. miksuj do połączenia składników.

 

 

Następnie do masy serowej dodaj masę z białek i smietany i delikatnie drewnianą łyżką wszystko wymieszaj.

Masę serową należy wyłożyć na herbatniki lub wcześniej przygotowany biszkopt.

 

Piecz w temperaturze 170 stopni około 60-70 minut.

 

* Możesz sernik po około 20 minut pieczenia przykryć folią aby zbytnio się nie zarumienił.

 

 

 

 

 

 

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania