Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Kurkuma- przyprawa czy cudowny lek?

Kurkuma- przyprawa czy cudowny lek?

Kurkuma od wielu lat jest znana jako środek przeciwzapalny, antyseptyczny, antyoksydacyjny i antynowotworowy. W tradycyjnej medycynie hinduskiej i chińskiej stosowano ją jako środek hamujący apetyt, w leczeniu żółtaczki, w schorzeniach wątroby i innych schorzeniach układu pokarmowego. Kurkuma była też stosowana w bólach menstruacyjnych, bólach zębów, w trądziku i innych schorzeniach skórnych. W ostatnim czasie w literaturze medycznej opublikowano ponad pięć tysięcy artykułów , które poświęcone są właściwością kurkumy- a dokładnie kurkuminie(jest to naturalny związek otrzymywanym z kłączy ostryżu długiego-kurkumy ).Na poziomie komórkowym hamuje ona proliferację oraz indukuje apoptozę(badania in vivo przeprowadzane na szczurach). Stwierdzono również , że kurkumina może przyspieszać powrót do zdrowia, po zabiegach chirurgicznych . Jakie ilości kurkumy należałoby spożywać? W Indiach kurkuma spożywana jest nawet do 1 łyżeczki dziennie.Hindusi jednak ,można powiedzieć- kurkumę mają we krwi- dla nas nie rzadko jest to nowość w diecie i sugerowałabym rozpocząć od dawki 1/4 – 0,5 łyżeczki dziennie . Prowadzone są różne badania na temat szkodliwości stosowania zbyt dużej ilości kurkumy, nie wykazały one jej szkodliwego działania-jednak były to badania prowadzone zbyt krótko( ok 1 miesiąca), żebym mogła Ci z czystym sumieniem napisać, że możesz jeść kurkumę do woli( powyżej 12g może wywoływać bóle głowy ,wysypka, dolegliwości ze strony układu pokarmowego). Jeśli chodzi o małe dzieci, to kurkumę polecałabym wprowadzać u dzieci po 8 miesiącu jako przyprawę- ale niech to będzie 1/8 łyżeczki- nie więcej. Kurkumę polecamy również alergikom- wzmacnia system odporności. W naturalny sposób poprawia mechanizm obronny organizmu dziecka. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym może zmniejszać objawy astmy oraz AZS. Kurkumę możesz dodać do makaronu, do gotującego się ryżu, do sosów, do zupek typu krem, do przyprawiania ryb, do marynat-świetnie komponuje się z dynią. Ja często dodaję ją do mojego ulubionego syropku czosnkowego. Kurkuma ma naturalne działanie przeciwgrzybiczne (Candida !) możesz ją dodać do naturalnego jogurt z kawałkiem banana.

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania