Składniki
- 3 litry bulionu
- 1,5 szklanki obranego bobu
- 1 szklanka cieciorki
- 1 młoda por
- około 6-7 młodych ziemniaków
- 2 młode marchewki
- oliwa z oliwek
-czosnek
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- koperek
Ugotuj bób i obierz go ze skórki.
W garnku podgrzej oliwę, dodaj poszatkowany por i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż. Następnie dodaj pokrojone w plastry ziemniaki i marchew, ugotowaną cieciorkę ( jeśli nie masz czasu na jej przygotowanie, kup tą w słoiku)- całość podsmaż i zalej bulionem. Gotuj około 10-15 minut, dodaj bób, gotuj kolejne 5-10 minut, następnie dodaj zahartowaną śmietanę * i poszatkowany koperek.
* hartowanie śmietany polega na dodaniu do miski ze śmietaną po 1 łyżce zupy, roztrzepaniu, następna łyżka i następna ( około 5- po każdej roztrzep śmietanę)
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.