Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Mąka bezglutenowa- Mieszanki

Mąka bezglutenowa- Mieszanki

Dziś parę słów o mące. Ponieważ wielu z Was jest na diecie bezglutenowej, postanowiłam Wam podpowiedzieć jakich mąk możecie używać w waszej kuchni.
Jeśli nie spożywasz glutenu na pewno wiesz, że nasz rynek z roku na rok jest coraz bardziej bogaty w mąki i mamy większy dostęp do różnego rodzaju mąk. Możemy kupić mąkę ryżową, gryczaną kukurydzianą czy choćby jaglaną- są one umiarkowanie łagodne w smaku i często w przepisach stanowią całość lub 2/3 ilości mąki podanej w przepisie. Z bardziej wyrazistych mamy mąkę z komosy ryżowej, kasztanów, ciecierzycy, kokosową, słonecznikową, miłkę abisyńską czy ciborę jadalną. Wyróżniamy również mąki oleiste- z orzechów laskowych, migdałów, pistacji czy kokosu.
Ważne są również tzw spulchniacze, które zapewnią nam właściwą konsystencję. Nie zapominajcie o nich- bo naprawdę- dwie lub trzy łyżki np.mąki ziemniaczanej potrafi całkowicie zmienić potrawę. Drożdże, zakwas i proszek do pieczenia- potrzebujemy ich po to, aby nasze ciasto, chleb wyrosło. Skrobia z ziemniaków , kukurydzy, ryżu czy manioku dodają lekkości i nadają odpowiednią konsystencję, mają właściwości zagęszczające i wiążące. Pamiętajcie również, że każda z mąk charakteryzuje się inną higroskopijnością. Przyznam szczerze, że jeśli robię jakieś danie mączne bezglutenowe, to wodę czy mleko zawsze dodaję stopniowo, powoli, aby upewnić się, że całość została dobrze wchłonięta i nie przedobrzyłam :)

Oto moje ulubione mieszanki bezglutenowe, które najczęściej przygotowuję w domu:
Mieszanka nr 1

  • 350g mąki ryżowej
  • 350g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki jaglanej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 100g skrobi kukurydzianej

Mieszanka nr 2

  • 250 g mąki ryżowej
  • 150g mąki gryczanej
  • 150g mąki słonecznikowej
  • 200g mąki jaglanej
  • 150g skrobi ziemniaczanej
  • 100g mąki kasztanowej

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania