Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Nowe badania w kierunku przyczyn cukrzycy typu 1. Mleko jako czynnik wywołujący cukrzycę i inne choroby autoimmunologiczne.

Nowe badania w kierunku przyczyn cukrzycy typu 1. Mleko jako czynnik wywołujący cukrzycę i inne choroby autoimmunologiczne.

Cukrzyca typu 1 jest dużo mniej powszechna niż cukrzyca typy 2 i zwykle zostaje zdiagnozowana w dzieciństwie. W tej chorobie uszkodzona trzustka nie produkuje insuliny, dlatego koniecznie jest jej przyjmowanie do końca życia.

Obecnie wiemy znacznie więcej o przyczynach tej choroby. Jakie są czynniki, które prowadzą do omyłkowego ataku trzustki? Najnowsze badania pokazują, co może przyczynić się do cukrzycę typu 1 i w jaki sposób można temu zapobiec. Wyjaśnię to na podstawie badań naukowych przedstawionych w książce dr Neala Barnarda, Pokonaj cukrzycę z doktorem Barnardem, 2007.

Głównym winowajcom cukrzycy typu 1 może okazać się mleko, którego białka mają negatywny wpływ na zdrowie dziecka. A więc nie do końca jest tak, że choroba ma podłoże genetyczne. Już od dawna naukowcy podejrzewali, iż czynnik wywołujący chorobę może pochodzić z zewnątrz. Mowa o mleku krowim. Układ pokarmowy dorosłych jest w pełni rozwinięty, co znaczy, że nie dopuszcza do przedostania się białek mleka przez jelito do krwi, ale u dzieci ten negatywny bardzo proces jest już możliwy. Gdy dziecko już przed rokiem zaczyna być karmione mlekiem krowim, pewna ilość białek pochodząca z tego mleka przedostaje się do krwiobiegu. Układ odpornościowy u dziecka rozpoznaje te białka jako substancje obce i zaczyna wytwarzać antyciała. Niestety, te antyciała niszczą nie tylko białka mleka krowiego, ale także komórki trzustki, które produkują insulinę. Dochodzi do cukrzycy typu 1.

Naukowcy z Finlandii, Szwecji i Estonii przeprowadzili badanie pilotażowe na 242 dzieciach, u których stwierdzono większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1. Matki oczywiście na początku zachęcone były do karmienia piersią. Kiedy były już gotowe, aby odstawić dziecko od piersi, część z nich poproszono o podawanie mleka modyfikowanego (w tym mleku białka są już rozbite na aminokwasy, a więc nie powodują reakcji immunologicznej). Druga grupa miała stosować klasyczny pokarm z mleka krowiego. I jakie były wyniki? Troje dzieci z grupy karmionej mlekiem modyfikowanym zachorowało na cukrzycę. Natomiast ośmioro dzieci z grupy spożywającej zwykłe mleko zachorowało w ciągu 6-8 lat. Badanie daje nam przy tym jasne światło co do okresu wprowadzenia produktów mlecznych, a więc im wcześniej podajemy mleko krowie i jego produkty, tym gorzej działa układ immunologiczny dziecka. Dr Joel Fuhrman trzyma się tezy, iż aby nie dopuścić do coraz powszechniejszych chorób autoimmunologicznych mleko można zacząć podawać w niewielkiej ilości po ukończeniu przez dziecko osiemnastego miesiąca życia. Wtedy jelita dziecka są już bardziej szczelne i nie przepuszczają substancji obcych do krwi, które są powodem późniejszych nietolerancji, czy alergii. Zbyt wczesne podawanie mleka krowiego zwiększa ryzyko nie tylko cukrzycy, ale powoduje szybkie rośnięcie dziecka, nierównowagę hormonalną i prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej w wieku dojrzałym.

Ponadto, kolejne badania pokazały, że połączenie pokarmu z mleka krowiego w diecie i przebieg infekcji wirusowej zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1.

Badania w dalszym ciągu są prowadzone, aczkolwiek, jeśli te teorie zostaną potwierdzone, oznaczać to będzie, iż unikanie ‘’obcego’’ mleka w pierwszych miesiącach życia, może znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia nie tylko cukrzycy, ale i innych chorób autoimmunologicznych.

Anna Piekarczyk
www.studiozycia.pl

Bibliografia:

Dr Joel Fuhrman, Zdrowe dzieciaki, 2014

Dr Neala Barnarda, Pokonaj cukrzycę z doktorem Barnardem, 2007.

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.