Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy po jednym żółtku, powolutku. Kiedy masa będzie gotowa to przesiewamy przez sitko mąkę i delikatnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Nagrzewamy dobrze patelnie. Ja smażyłam omlet na oleju kokosowym, inni robią to na maśle. Tu na widocznych zdjęciach zrobiłam jeden duży omlet- z lenistwa :P - częściej robię malutkie placuszki ponieważ łatwiej je się przewraca. Posypane cukrem pudrem. Może być również stewią, polane sokiem malinowym, czy miodem :) jak lubicie.
Jeśli chodzi o moc grzania, to ogień nie może być duży bo szybko się omlet przypala. Ja zazwyczaj nagrzewam patelnie, a potem zmniejszam moc na 4 ( z 9) i delikatnie, bardzo delikatnie smażymy.
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.