Składniki
0,5 l maślanki ( może być również jogurt naturalny)
2 łyżki roztopionego masła
2 jajka ( osobno żółtka i białka)
3 łyżki cukru kokosowego ( możesz użyć ksylitolu)
Szklanka mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka pasty waniliowej / laska wanilii
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Jabłko ( obrane i pokrojone w plasterki)
Białka ubijamy na sztywną pianę ( odkładamy do osobnej miseczki)
Maślankę, wanilię i żółtka umieszczamy w misie miksera, miksujemy
dodajemy roztopione masło
Dodajemy mąkę ( u mnie wyszła szklanka, jednak moja maslanka była dość gęsta. Ciasto powinno być bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe. W razie konieczności dosyp więcej mąki- białka później rozluźnią strukturę ciasta)
dodajemy sodę i cukier
Całość mieszamy
Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie drewnianą łyżką mieszamy
Na rozgrzanej patelni układamy niewielkie ilości ciasta i plasterek jabłka. Smażymy krótko, z obu stron, do zarumienienia.
Można podać z miodem
Smacznego :)
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.