Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Ryż na mleku z frutożeliną

Ryż na mleku z frutożeliną

Pudding ryżowy z jagodami / malinami/ truskawkami
Składniki: 
• szklanka mleka • 1/3 szklanki ryżu jaśminowego • 1 łyżeczka cukru 
     
 
 Składniki:

• 100 g mrożonych jagód / malin/ truskawek

• 1 łyżeczka miodu

• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

• 3 łyżki wody zimnej 
 
Ryż przepłucz zimną wodą, następnie odcedź i umieść w garnuszku. Dolej mleko. Gotuj ryż na mleku około 20 – 30 minut.  Owoce umieść w garnuszku, gotuj około 10 minut. W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną razem z wodą.  Dodaj mąkę do gotujących się owoców. Mieszaj energicznie.  
 
Przełóż ryż do miseczki, podawaj z owocami

( Owoce i ryż możesz dosłodzić miodem)
 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania