Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Tarta szparagowa ( oraz co nieco o prozdrowotnym działaniu szparagów)

Tarta szparagowa ( oraz co nieco o prozdrowotnym działaniu szparagów)

Szparagowy sezon w pełni. Polecam więc kupować hurtowe ilości tych przepyszności.

Roślina ta bogata jest  w biologicznie czynne związki, jednak warto ją również spożywać ze względu na walory smakowe i niską kaloryczność.

Szparagi można gotować na parze, w wodzie, można je grillować, można obtaczać w bułce tartej z parmezanem lub bez, dodawać do pizzy, tarty, do zupy ( zarówno tych jarzynowych jako całe warzywo ale również do zup typu krem), do sadzonych jajek, do wytrawnych muffinek.

Propozycji jest mnóstwo, ale chciałabym Wam również przedstawić jakie wartości prozdrowotne mają szparagi :

  • Korzenie i kłącza zawierają m.in. asparaginę, saponiny sterydowe (pochodne sarsasapogeniny i diosgeniny), kumarynę, koniferynę, wanilinę, rutynę, fruktany, lotne olejki, karotenoidy (fizaminę, kapsantynę).
  • W szparagach stwierdzono obecność  m.in. glikozydow koniferyny, kwasu chelidonowego, saponiny oraz znaczne ilości aminokwasu asparaginy wraz z tyrozyną, argininą i metylosulfoniową pochodną metioniny.
  •  Szparagi zawierają fruktany, które  należą do grupy neoinulin. Zawartość i rodzaj fruktanów znajdujących się szparagach zależna jest od ich odmiany.
  • Wśród saponin zaliczanych do steroidowych glikozydów, szparagi są dobrym źródłem protodioscyny. Działalność tego związku została opisana w licznych badaniach, uznano jego  szczególne znaczenie, które  wynika z cytotoksyczności wobec komórek ludzkiego raka /  Shao Y, Poobrasert O, Kennelly EJ i wsp. Steroidal saponins from Asparagus officinalis and their cytotoxic activity. Planta Med 1997; 63:258-62. 24. Hibasami H, Moteki H, Ishikawa K i wsp. Protodioscin isolated from fenugreek (Trigonella foenum graecum L.) induces cell death and morphological change indicative of apoptosis in leukemic cell line H-60, but not in gastric cancer cell line KATO III. Int J Molecul Med 2003; 11:23-6. 25. Wang M, Tadmor Y, Wu Q-L i wsp. Quantification of protodioscin and rutin in asparagus shoots by LC/MS and HPLC methods. J Agric Food Chem 2003; 51:6132-6. 26. Chin CK. Functional elements from asparagus for human health. In Proceedings of the XI International asparagus symposium in Acta Horticult 2006/ oraz stymulacji pracy systemu immunologicznego.
  • Flawonoidy (związki fenolowe- najczęściej występujące w szparagach to rutyna i kwercyna) o wysokim stopniu aktywności przeciwutleniającej, wykazują dodatkowo działanie przeciwnowotworowe i antybiotyczne na nasz organizm, w związku z tym przypisuje im się umiejętność  zapobiegania chorobom układu krążenia .
  • Zawarty w szparagach kwas  ferulowy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, zapobiega zaburzeniow związanym ze stresem oksydacyjnym.
  • Szparagi są również źródłem roślinnych steroli, mają one zdolność do obniżania cholesterolu  we krwi
  • Są dobrym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i chroni przed nowotworami jelita grubego
  • Zawiera witaminę A, B-karoten, E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B6, foliany oraz witaminę C

Tarta z szparagami

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki ( ja użyłam jasnej orkiszowej)
  • 120g masła
  • zimna woda (ok. 30 ml)
  • 2 szczypty soli
  • ½ łyżeczki cukru

 

Wszystkie składniki zagnieć razem na kruche ciasto. Całość umieszczamy w lodówce na minimum 40- 60 minut- dzięki temu ciasto nam się będzie lepiej wałkować i układać w foremce.

Ciasto wałkujemy i układamy w foremce, podpiekamy w temperaturze około 200 stopni przez około 10 minut ( ilość ciasta starczyła mi na 2 foremki prostokątne, lub jedną dużą okrągłą- średnica 30 cm)

 

 

 

Sos

 

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy mleko. Mieszamy. Kiedy całość zgęstnieje wyłączamy palnik i schładzamy sos. Następnie dodajemy ser, żółtka i natkę ( pokrojoną drobno). Doprawiamy do smaku.

 

Dodatkowo

Szparagi

 

Wykonanie

Na popieczony spód wylewamy sos, następnie układamy szparagi i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania