Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka

Zacznijmy więc od tego CO TO JEST GLUTEN?

Gluten to białko, które znajduje się w ziarnach zbóż, i tak w pszenicy mamy gliadynę, w życie(żyto-życie :))- sekalinę, w jęczmieni - hordeinę, w owsie- awenina. W 2007 roku ( rok później urodziła się moja córka i już nas te wytyczne obowiązywały) naukowcy wprowadzili tzw "ekspozycję" na gluten, która miała już we wczesnym okresie narażać dziecko na to białko i w konsekwencji chronić przed celiaklią, dodatkowo matki często w tym okresie karmią dzieci piersią co miało dodatkowo chronić przed wystąpieniem tej choroby.

 

Jednak w 2014 roku w The New England of Journal Magazine ukazał się artykuł, który dowodził, że ani wczesna ekspozycja na gluten, ani wprowadzanie glutenu pod osłoną karmienia piersią nie mają wpływu na rozwój tej choroby trzewnej /1. Randomized Feeding Intervention in Infants at High Risk for Celiac Disease/ . Również w 2015 roku pojawiły się kolejne badania , które potwierdzają to stanowisko /2.Primary Prevention of Celiac Disease: Environmental Factors with a Focus on Early Nutrition. ChmielewskaA., Pieścik- Lech M.,Szajewska H.,Shamir R./

Celiakia jest chorobą genetyczna i chorują na nie dzieci, które mają predyspozycje genetyczne.

 

Przegląd systematyczny /Szajewska H., Shamir R., Mearin M.L. i wsp.: Gluten introduction and the risk of coeliac disease. A position paper by the European Society For Paediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2016 /wykazał, że praktyki żywieniowe we wczesnym okresie życia, w tym karmienie piersią oraz wprowadzanie glutenu, nie mają wpływu na ryzyko wystąpienia celiaki we wczenym dzieciństwie. W 2016 roku opublikowane zostały nowe zalecenia europejskie, nt wprowadzania glutenu do diety niemowlaka i ryzyka wystąpienia celiaki. Zgodnie z nimi, karmienie piersią daje wiele korzyści, należy je więc promować, jednak nie zmieniejsza to ryzyka celiaki.

 

Jak więc należy postępować?

- można, ale nie ma konieczności wprowadzania glutenu między 4 a 7 miesiącem życia

- dzieci z grupy podwyższonego ryzyka ( kiedy w rodzinie występuje celiakia) nie powinny być poddawane ekspozycji- to nie zmieni ich genetycznego powinowactwa

-według wytycznych PZGiHD karmienie piersią jest najbardziej korzystne dla dziecka i najlepiej jest karmić wyłącznie piersią do 6m.ż

- nie ma konieczności , aby wprowadzać gluten pod osłoną karmienia piersią

-Można więc powiedzieć , że to rodzic powinien zdecydować kiedy powinien pojawić się gluten w diecie niemowlaka- pamiętać należy jednak, żeby wprowadzać go stopniowo, oraz,że należy obserwować reakcję dziecka

  • np. rozpoczynamy od pół łyżeczki kaszy manny ugotowanej na wodzie lub mleku modyfikowanym ( jeśli takie dziecko spożywa), stopniowo zwiększamy ilość- po 3-4 tygodniach dochodzimy spokojnie do pełnego dania glutenowego ;)

  • pół łyżeczki kaszki manny dodanej do zupki

  • łyżeczka płatków owsianych ugotowanych na wodzie lub mleku modyfikowanym, zmiksowane i dodane do posiłku ( np. Kaszki, mleka)

  • kiedy dziecko jest już nieco większe i potrafi dobrze siedzieć, fajnym pomysłem jest podanie mu do degustacji ( degustacja- słowo klucz ;)) choćby piętki chleba

     

Pamiętaj, aby na początku zaczynać od jednego posiłku glutenowego, czyli jeśli dziecko zjadło posiłeg glutenowy na śniadanie, to nie dodajemy glutenu do obiadu.

 

Kiedy jednak gluten szkodzi Mojemu Dziecku?

Jeśli zauważysz,że Twoje dziecko ma bóle brzuszka, wzdęcia, biegunkę( cuchnące stolce), wymioty, zaburzenia w rozwoju- brak prawidłowego przyrostu, zaparcia, afty w buzi, opryszczkowe zapalenie skóry to należy zgłosić się do pediatry i powiedzieć mu o tym. On na pewno będzie wiedział co z tym zrobić :)

 

A na koniec w dwóch słowach, co to jest CELIAKIA?

To choroba trzewna, trwała nietolerancja glutenu o podłożu genetycznym. Istotą choroby są zmiany histopatologiczne w obrębie śluzówki jelita cienkiego polegające na zaniku kosmków jelitowych – co w efekcie zmniejsza ich powierzchnię wchłaniania.

 

H.Ciborowska Zywienie zdrowego i chorego człowieka

D. Włodarczyk Dietoterapia

M. Krawczyński Żywienie Dzieci w Zdrowiu i Chorobie

Szajewska i wsp. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologi, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria 2016, t3, 9-24

Szajewska H., Shamir R., Mearin M.L. i wsp.: Gluten introduction and the risk of coeliac disease. A position paper by the European Society For Paediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2016

Randomized Feeding Intervention in Infants at High Risk for Celiac Disease

Primary Prevention of Celiac Disease: Environmental Factors with a Focus on Early Nutrition. ChmielewskaA., Pieścik- Lech M.,Szajewska H.,Shamir R.

 

 

 

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.