Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Zielone dla ciebie i twojego dziecka. Chlorofil – naturalna transfuzja.

Zielone dla ciebie i twojego dziecka. Chlorofil – naturalna transfuzja.

Leon Marchlewski, jeden z najwybitniejszych polskich biochemików zyskał międzynarodowy rozgłos w związku z badaniami nad chemicznym pokrewieństwem pochodnych chlorofilu i hemoglobiny. Odkrył, iż podobieństwo struktury chemicznej chlorofilu i hemoglobiny jest znacznie ściślejsze niż ktokolwiek mógł dotąd podejrzewać z tą różnicą, iż podstawowym składnikiem chlorofilu jest magnez, a hemoglobiny żelazo.

Chlorofil jest barwinkiem fotosyntetycznym roślin, odpowiedzialnym za ich zieloną barwę. Jest dla roślin tym czym krew dla człowieka, stąd też często mówi się, iż ‘’krew z roślin’’ jest ‘’naturalną transfuzją’’ dla nas. Jest źródłem magnezu, ma działanie alkalizujące, a więc pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, posiada właściwości antybakteryjne, regeneruje, wspomaga zdolność krwi do wiązania tlenu, a to sprawia, że czujemy się pełni energii. Badania wykazują, że podczas spożywania zielonej żywności zwiększa się produkcja hemoglobiny we krwi. Ponadto, chlorofil wspomaga rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K ,i również odmładza: poprawia koloryt skóry i wzrok. Chlorofil z roślin powinny spożywać przede wszystkim osoby mające mały dostęp do światła.

Gdzie znajdziemy chlorofil? Przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych i ziołach: jarmuż, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, kapusta pekińska, szpinak, brukselka, boćwina, rukola, sałata rzymska, brokuły, itd.

Dzieciom można zrobić przykładowo taki koktajl:

1 jabłko przekrojone na pół
1 banan
2 gałązki natki pietruszki, 2 listki bazylii
kostka awokado
sok z limonki, pół łyżeczki miodu, woda

Wszystkie składniki zmiksować blenderem.

 

Źródła:

Uniwersytet JagiellońskiWydział Lekarski Historia -Biochemia http://www.wl.uj.edu.pl/wydzial/historia-biochemia/ /journal_content/56_INSTANCE_OD3d/41663/7189228

Obrazek: http://ciekawe.org/2015/12/08/zwierzeta-moga-zywic-sie-sloncem/hemoglobina-chlorofil/

Punkt zdrowia. Zalety soku z warzyw. http://www.punktzdrowia.pl/zdrowie/zdrowe-odzywianie/zalety-soku-z-warzyw

Przyślij przepis. Super żywność. http://www.przyslijprzepis.pl/artykul/super-zywnosc/photo/ziola-27

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.