Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Zrzućmy razem zbędne kilogramy ! czyli jak pysznie i zdrowo poprawić wagę swojej rodziny !

Zrzućmy razem zbędne kilogramy ! czyli jak pysznie i zdrowo poprawić wagę swojej rodziny !

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

DZIEŃ 1

śniadanie

Owsianka z bananem (338 g)

przekąska

Koktajl malinowy (300 g)

II śniadanie

bułki grahamki (50 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (20 g); pomidory, czerwone (20 g); masło ekstra (5 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); papryka czerwona, słodka (75 g); kalarepa (102 g); Pasztet z białych warzyw (163 g)

obiad

Burgery z łososia i szpinaku (140 g); Zupa pomidorowa (132 g); ryż dziki (30 g)

 

 

 

DZIEŃ 2

śniadanie

jajecznica (105 g); chleb żytni pełnoziarnisty (33 g); pomidory, cherry (100 g)

przekąska

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu (150 g); maliny, mrożone (100 g)

II śniadanie

bułki grahamki (50 g); ogórek kiszony (20 g); Pasztet z białych warzyw (163 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); masło ekstra (10 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (40 g); marchew (105 g); papryka czerwona, słodka (75 g)

obiad

Makaron po sycylijsku (250 g)

 

 

 

DZIEŃ 3

śniadanie

Twarożek z rzodkiewką (225 g); chleb żytni pełnoziarnisty (66 g)

przekąska

banan (115 g)

II śniadanie

bułki grahamki (50 g); sałata masłowa (6 g); ser, gouda tłusty (20 g); pomidory, czerwone (20 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); Pasta jajeczna niskotłuszczowa (98 g)

obiad

żurek domowy (102 g); jaja kurze całe (50 g); Filety z piersi kurczaka z porem i marchewką (238 g); kasza gryczana niepalona (50 g)

 

 

 

DZIEŃ 4

śniadanie

Owsianka bounty (286 g)

przekąska

kisiel z malin (235 g)

II śniadanie

bułki grahamki (50 g); Pasztet z białych warzyw (163 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); Pasta jajeczna niskotłuszczowa (98 g)

obiad

żurek domowy (90 g); jaja kurze całe (50 g); Filety z piersi kurczaka z porem i marchewką (238 g); kasza gryczana niepalona (50 g)

 

 

 

DZIEŃ 5

śniadanie

Owsianka z bananem (338 g)

przekąska

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu (150 g); musli, granola z orzechami (Emco) (15 g)

II śniadanie

bułki grahamki (50 g); Twarożek z rzodkiewką (99 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); masło ekstra (10 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (40 g); kalarepa (204 g)

obiad

Paluszki rybne z piekarnika domowe (141 g); kasza gryczana niepalona (50 g); pomidory, cherry (100 g)

 

 

 

DZIEŃ 6

śniadanie

omlet z pomidorkami cherry (212 g)

przekąska

domowe tzatziki z warzywami (418 g)

II śniadanie

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu (150 g); banan (115 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); Guacamole (145 g)

obiad

Placki twarogowe (330 g)

 

 

 

DZIEŃ 7

śniadanie

Guacamole (144 g); chleb żytni pełnoziarnisty (66 g)

przekąska

 

II śniadanie

jabłko (263 g); marchew (170 g)

kolacja

Owsianka z jabłkiem prażonym (478 g)

obiad

Domowy Rosół (132 g); bułki grahamki (50 g); sałata masłowa (6 g); pomidory, czerwone (108 g); ogórek kiszony (20 g); keczup (28 g); Kotlety z dzikiego ryżu (86 g)

 

 

 

 

DZIEŃ 8

śniadanie

omlet z pomidorkami cherry (212 g)

przekąska

Zielony koktajl z jarmużem (396 g)

II śniadanie

bułki grahamki (50 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (20 g); pomidory, cherry (100 g); masło ekstra (5 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (99 g); Pasta ala paprykarz (78 g)

obiad

Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami (247 g)

 

 

 

DZIEŃ 9

śniadanie

Twarożek z rzodkiewką (225 g); chleb żytni pełnoziarnisty (66 g)

przekąska

Jogurt naturalny z owocami (200 g); orzechy włoskie (8 g)

II śniadanie

bułki grahamki (50 g); Pasta ala paprykarz (30 g); pomidory, cherry (100 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); Guacamole (144 g)

obiad

Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami (247 g)

 

 

 

DZIEŃ 10

śniadanie

Płatki owsiane gotowane ala ciasto marchewkowe (341 g)

przekąska

banan (80 g); orzechy włoskie (12 g)

II śniadanie

bułki grahamki (50 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (20 g); pomidory, czerwone (20 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (99 g); Pasta ala paprykarz (30 g); ogórek kiszony (40 g)

obiad

Spagetti Neapolitańskie (297 g)

 

 

 

DZIEŃ 11

śniadanie

chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); jaja kurze całe (100 g); pomidory, cherry (100 g)

przekąska

koktajl mango z jogurtem (236 g)

II śniadanie

bułki grahamki (50 g); masło ekstra (5 g); sałata masłowa (3 g); ser, gouda tłusty (21 g)

kolacja

Zapiekanki z bułki pełnoziarnistej z pieczarkami i jarmuż (164 g); keczup (28 g)

obiad

wrapy z kurczakiem i warzywami (352 g)

 

 

 

DZIEŃ 12

śniadanie

pudding ryżowy z prażonym jabłkiem (379 g)

przekąska

Koktajl antyoksydacyjny (336 g); woda (100 g)

II śniadanie

bułki grahamki (50 g); masło ekstra (5 g); sałata masłowa (6 g); ser, gouda tłusty (21 g); ogórek (20 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); pasztet pieczony (40 g); ogórek kiszony (80 g)

obiad

Ciecierzyca w suszonych pomidorach z bazylią (155 g)

 

 

 

DZIEŃ 13

śniadanie

Płatki owsiane z malinami gotowane na mleku (380 g)

przekąska

pomarańcza (150 g); orzechy włoskie (12 g)

II śniadanie

jogurt naturalny z granolą i owocami (200 g); banan (80 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); pasztet pieczony (40 g); ogórek kiszony (80 g)

obiad

Kotlety z dorsza bałtyckiego (161 g); kasza jęczmienna, pęczak (54 g); Surówka z kapusty kiszonej (130 g)

 

 

 

DZIEŃ 14

śniadanie

musli, granola orzechowa (Sante) (40 g); mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu (250 g)

przekąska

 

II śniadanie

domowe tzatziki z warzywami (588 g)

kolacja

chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); masło ekstra (10 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (40 g); pomidory, cherry (100 g); kalarepa (102 g)

obiad

Papryka/ cukinia faszerowana soczewicą i jarmużem (557 g)

 

 

  

DZIEŃ 1

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

OWSIANKA Z BANANEM - 338 g

 


Płatki zalej mlekiem, gotuj około 3-5 minut, Banana rozgnieć widelcem, dodaj owsiankę. Całość wymieszaj.

 

- płatki owsiane

30.0

3 łyżka (górskie, błyskawiczne)

112.8

- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

250.0

 

117.5

- banan

58.0

0.5 średniej sztuki

56.3

RAZEM

338.0

 

286.6

 


  II ŚNIADANIE  

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

- sałata masłowa

6.0

1 liść większy

1.0

- szynka z indyka

20.0

 

16.6

- pomidory, czerwone

20.0

 

3.4

- masło ekstra

5.0

0.5 łyżeczka czubata

37.4

RAZEM

101.0

 

189.4

bułka z masłem, sałatą, serem i pomidorem

 


  OBIAD  

 

BURGERY Z ŁOSOSIA I SZPINAKU - 140 g (1 porcja)

 

Mięso z ryby nożem posiekaj na mniejsze kawałki, następnie dodaj podsmażony na oliwię szpinak, ugotowany ryż i jajko. Dopraw do smaku . Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Podawaj z bułką i warzywami

 

- łosoś, atlantycki, dziki, świeży

50.0

 

71.0

- ryż dziki

40.0

3 łyżki nieugotowanego ryżu

142.8

- szpinak

10.0

1 mała porcja

2.1

- jaja kurze całe

40.0

1 sztuka (kl. wagowa S)

56.0

 

ZUPA POMIDOROWA - 132 g (1 porcja)

 

Wszystkie warzywa i zioła włóż do garnka i ugotuj na nich wywar przez około dwie godziny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
W garnku podgrzej masło, dodaj przecier, podsmaż a następnie zalej wywarem jarzynowym.
Podawaj z dzikim ryżem

 

 

- pietruszka, korzeń

8.3

0.2 średnia sztuka

3.9

- seler korzeniowy

10.3

0.2 mały kawałek na zupę

3.1

- marchew

56.7

0.3 duża sztuka

18.7

- liść laurowy

0.3

0.3 sztuki

1.0

- ziele angielskie całe

0.3

 

0.9

- czosnek

1.0

0.3 małe ząbki

1.5

- cebula

5.8

0.1 mała sztuka

1.9

- kapusta włoska

3.3

0.2 kawałek na zaupę

1.4

- lubczyk ogrodowy

0.8

0.2 gałązka

2.8

- pietruszka, liście

0.5

0.2 łyżeczka

0.2

- przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce

42.5

0.2 szklanka

13.6

- masło ekstra

1.7

0.2 łyżeczka czubata

12.5

- ryż dziki

30.0

 

107.1

RAZEM

301.7

 

440.6

 

 


  PRZEKĄSKA  

 

KOKTAJL MALINOWY - 300 g

 

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.

 

- kefir, 2% tłuszczu

200.0

1 kubek

100.0

- maliny, mrożone

100.0

0.3 opakowania

43.0

RAZEM

300.0

 

143.0

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

- papryka czerwona, słodka

75.0

0.5 średniej sztuki

24.0

- kalarepa

102.0

1 mała sztuka

33.7

 

PASZTET Z BIAŁYCH WARZYW - 163 g (1 porcja)

 

- duży seler
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- kawałek pory
-1/2 kalafiora
- chrzan - około 2cm
- szklanka ugotowanej komosy ryżowej
-2 jajka
-2-3 łyżki bułki tartej
-2 łyżki oleju rzepakowego

Seler, pietruszkę, cebulę, kalafior i chrzan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Porę pokrój w mniejsze kawałki. Do większego garnka wlej olej, podgrzej, dodaj starte warzywa- smaż około 10 minut pod przykryciem. Odstaw, aby ostygły. Następnie dodaj jajka i bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie i przełóż do formy. Piecz około 45 minut w 190 stopniach.
Kiedy pasztet się przestudzi umieść go w lodówce.

 

- seler korzeniowy

56.3

0.1 duża sztuka

16.9

- pietruszka, korzeń

12.5

0.25 średniej sztuki

5.9

- kalafior

25.0

 

6.8

- chrzan

1.3

 

1.0

- komosa ryżowa, gotowana

24.4

0.1 szklanka

29.3

- cebula

18.8

0.1 średnia sztuka

6.2

- por

7.4

0.1 połowa małej sztuki

2.1

- jaja kurze całe

12.5

0.25 sztuka (kl. wagowa M)

17.5

- bułka tarta

2.8

0.25 łyżki

9.7

- olej rzepakowy uniwersalny

2.0

0.25 łyżki

18.0

RAZEM

405.8

 

329.4

Kanapka z pieczywa żytniego pełnoziarnistego
Kalarepa i 1/2 papryki

 

PODSUMOWANIE DNIA

1446.4

 

1388.9

 

 

DZIEŃ 2

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

JAJECZNICA - 105 g (1 porcja)

 

Podgrzej masło, wybij jajka.

 

- jaja kurze całe

100.0

2 sztuka (kl. wagowa M)

140.0

- masło ekstra

5.0

0.5 łyżeczka czubata

37.4

- chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

1 kromka

79.2

- pomidory, cherry

100.0

 

22.0

RAZEM

238.0

 

278.6

 


  II ŚNIADANIE  

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

- ogórek kiszony

20.0

 

2.4

 

PASZTET Z BIAŁYCH WARZYW - 163 g (1 porcja)

 

- duży seler
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- kawałek pory
- ? kalafiora
- chrzan - około 2cm
- szklanka ugotowanej komosy ryżowej
-2 jajka
-2-3 łyżki bułki tartej
-2 łyżki oleju rzepakowego

Seler, pietruszkę, cebulę, kalafior i chrzan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Porę pokrój w mniejsze kawałki. Do większego garnka wlej olej, podgrzej, dodaj starte warzywa- smaż około 10 minut pod przykryciem. Odstaw, aby ostygły. Następnie dodaj jajka i bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie i przełóż do formy. Piecz około 45 minut w 190 stopniach.
Kiedy pasztet się przestudzi umieść go w lodówce.

 

- seler korzeniowy

56.3

0.1 duża sztuka

16.9

- pietruszka, korzeń

12.5

0.25 średniej sztuki

5.9

- kalafior

25.0

 

6.8

- chrzan

1.3

 

1.0

- komosa ryżowa, gotowana

24.4

0.1 szklanka

29.3

- cebula

18.8

0.1 średnia sztuka

6.2

- por

7.4

0.1 połowa małej sztuki

2.1

- jaja kurze całe

12.5

0.25 sztuka (kl. wagowa M)

17.5

- bułka tarta

2.8

0.25 łyżki

9.7

- olej rzepakowy uniwersalny

2.0

0.25 łyżki

18.0

RAZEM

232.8

 

246.7

 


  OBIAD  

 

MAKARON PO SYCYLIJSKU - 250 g (1 porcja)

 

Makaron ugotuj według zaleceń producenta. W rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, dodaj szpinak i pomidorki, przypraw do smaku ( poleca również przyprawę suszone pomidory z bazylią). Na talerz wyłóż makaron, dodaj duszony szpinak oraz pokrojony ser feta

 

- makaron orkiszowy, ( pełnoziarnisty )

60.0

 

207.6

- szpinak

50.0

2 garście

10.5

- ser typu "feta"

15.0

7 kosteczek

32.4

- pomidory, cherry

100.0

5 sztuk

22.0

- czosnek

6.0

1 średni ząbek

9.1

- pietruszka, liście

3.0

1 łyżeczka

1.5

- oliwa z oliwek

16.0

2 łyżki

143.5

RAZEM

250.0

 

426.6

 


  PRZEKĄSKA  

- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

150.0

1 kubek

93.0

- maliny, mrożone

100.0

0.3 opakowania

43.0

RAZEM

250.0

 

136.0

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

- masło ekstra

10.0

1 łyżeczka czubata

74.8

- sałata masłowa

6.0

2 liść mniejszy

1.0

- szynka z indyka

40.0

 

33.2

- marchew

105.0

1 średnia sztuka

34.6

- papryka czerwona, słodka

75.0

0.5 średniej sztuki

24.0

RAZEM

302.0

 

326.0

 

PODSUMOWANIE DNIA

1272.8

 

1414.0

 

 

DZIEŃ 3

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ - 225 g (1 porcja)

 

W naczyniu umieść twaróg i jogurt, rozgnieć widelcem. Następnie dodaj startą na tarce rzodkiewkę, dopraw całość solą i pieprzem.

 

- ser twarogowy chudy

100.0

0.5 kostki

98.0

- rzodkiewka

50.0

1 mała porcja

9.0

- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

75.0

0.5 kubka

46.5

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

RAZEM

291.0

 

311.9

 


  II ŚNIADANIE  

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

- sałata masłowa

6.0

1 liść większy

1.0

- ser, gouda

20.0

 

63.6

- pomidory, czerwone

20.0

 

3.4

RAZEM

96.0

 

199.0

 


  OBIAD  

 

ŻUREK DOMOWY - 102 g

 

Zagotuj mięso, następnie umyj je i ponownie zalej wodą, dodaj warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Gotuj całość około 2 godzin, na końcu dodaj żur.
Możesz dodać niewielką ilość śmietany do zabielenia.

 

- mięso z ud kurczaka, ze skórą

6.3

0.1 porcja

9.9

- indyk, tuszka

12.5

 

16.1

- marchew

42.5

0.25 dużej sztuki

14.0

- pietruszka, korzeń

3.4

0.1 mała sztuka

1.6

- seler korzeniowy

7.8

0.1 mały kawałek na zupę

2.3

- żurek

30.0

 

42.6

- jaja kurze całe

50.0

1 sztuka (kl. wagowa M)

70.0

 

FILETY Z PIERSI KURCZAKA Z POREM I MARCHEWKĄ - 238 g (1 porcja)

 

Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, delikatnie poklep je tłuczkiem. Następnie dopraw solą i pieprzem. Marchew i seler zetrzyj na tarce, por poszatkuj . Na głęboką patelnie wylej oliwę, dodaj warzywa, delikatnie je podsmaż i ułóż na nich piersi z kurczaka. Po 10 minach zalej wodą do przykrycia mięsa. Gotuj około 20 minut

 

- mięso z piersi kurczaka, bez skóry

50.0

0.5 porcji

49.0

- por

59.5

0.5 małej sztuki

17.3

- marchew

105.0

1 średnia sztuka

34.6

- seler korzeniowy

15.5

0.25 mały kawałek na zupę

4.7

- oliwa z oliwek

8.0

1 łyżka

71.8

- kasza gryczana niepalona

50.0

0.25 szklanki

171.5

RAZEM

440.4

 

505.4

 


  PRZEKĄSKA  

- banan

115.0

1 średnia sztuka

111.6

RAZEM

115.0

 

111.6

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

 

PASTA JAJECZNA NISKOTŁUSZCZOWA - 98 g (0.5 porcji)

 

Jajka pokroić w kosteczkę lub rozgnieść w misce widelcem, ostudzić, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku lub łyżkę listków rzeżuchy.
Kromki chleba żytniego lekko opiec w tosterze i przestudzić (można je też posmarować masłem).
Pastę jajeczną ułożyć na grzankach, dodać posiekane suszone pomidory lub połówki zapiekanych pomidorków.

 

- jaja kurze całe

40.0

1 sztuka (kl. wagowa S)

56.0

- jogurt naturalny, 0% tłuszczu

23.0

1 łyżka

11.0

- szczypiorek

1.5

0.5 łyżeczki

0.5

- chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

1 kromka

79.2

RAZEM

163.5

 

305.1

 

PODSUMOWANIE DNIA

1105.9

 

1433.0

 

 

DZIEŃ 4

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

OWSIANKA BOUNTY - 286 g

 

Płatki owsiane ugotuj na mleku z dodatkiem wiórków kokosowych i syropy z agawy. Przelej do miseczki. Posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

 

- płatki owsiane

30.0

3 łyżka (górskie, błyskawiczne)

112.8

- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

250.0

 

117.5

- wiórki kokosowe

6.0

2 łyżeczki

39.4

RAZEM

286.0

 

269.7

 


  II ŚNIADANIE  

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

 

PASZTET Z BIAŁYCH WARZYW - 163 g (1 porcja)

 

- duży seler
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- kawałek pory
- 1/2 kalafiora
- chrzan - około 2cm
- szklanka ugotowanej komosy ryżowej
-2 jajka
-2-3 łyżki bułki tartej
-2 łyżki oleju rzepakowego

Seler, pietruszkę, cebulę, kalafior i chrzan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Porę pokrój w mniejsze kawałki. Do większego garnka wlej olej, podgrzej, dodaj starte warzywa- smaż około 10 minut pod przykryciem. Odstaw, aby ostygły. Następnie dodaj jajka i bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie i przełóż do formy. Piecz około 45 minut w 190 stopniach.
Kiedy pasztet się przestudzi umieść go w lodówce.

 

- seler korzeniowy

56.3

0.1 duża sztuka

16.9

- pietruszka, korzeń

12.5

0.25 średniej sztuki

5.9

- kalafior

25.0

 

6.8

- chrzan

1.3

 

1.0

- komosa ryżowa, gotowana

24.4

0.1 szklanka

29.3

- cebula

18.8

0.1 średnia sztuka

6.2

- por

7.4

0.1 połowa małej sztuki

2.1

- jaja kurze całe

12.5

0.25 sztuka (kl. wagowa M)

17.5

- bułka tarta

2.8

0.25 łyżki

9.7

- olej rzepakowy uniwersalny

2.0

0.25 łyżki

18.0

RAZEM

212.8

 

244.3

 


  OBIAD  

 

ŻUREK DOMOWY - 90 g

 

Zagotuj mięso, następnie umyj je i ponownie zalej wodą, dodaj warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Gotuj całość około 2 godzin, na końcu dodaj żur.
Możesz dodać niewielką ilość śmietany do zabielenia.

 

- mięso z ud kurczaka, ze skórą

6.3

0.1 porcja

9.9

- marchew

42.5

0.25 dużej sztuki

14.0

- pietruszka, korzeń

3.4

0.1 mała sztuka

1.6

- seler korzeniowy

7.8

0.1 mały kawałek na zupę

2.3

- żurek

30.0

 

42.6

- jaja kurze całe

50.0

1 sztuka (kl. wagowa M)

70.0

 

FILETY Z PIERSI KURCZAKA Z POREM I MARCHEWKĄ - 238 g (1 porcja)

 

Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, delikatnie poklep je tłuczkiem. Następnie dopraw solą i pieprzem. Marchew i seler zetrzyj na tarce, por poszatkuj . Na głęboką patelnie wylej oliwę, dodaj warzywa, delikatnie je podsmaż i ułóż na nich piersi z kurczaka. Po 10 minach zalej wodą do przykrycia mięsa. Gotuj około 20 minut

 

- mięso z piersi kurczaka, bez skóry

50.0

0.5 porcji

49.0

- por

59.5

0.5 małej sztuki

17.3

- marchew

105.0

1 średnia sztuka

34.6

- seler korzeniowy

15.5

0.25 mały kawałek na zupę

4.7

- oliwa z oliwek

8.0

1 łyżka

71.8

- kasza gryczana niepalona

50.0

0.25 szklanki

171.5

RAZEM

427.9

 

489.3

 


  PRZEKĄSKA  

 

KISIEL Z MALIN - 235 g (1 porcja)

 

Maliny i wodę umieść w rondelku, gotuj aż maliny się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozrób w łyżce ( max 2 ) wody. Dodaj do gorących malin. Mieszaj energicznie trzepaczką.

 

- maliny, mrożone

100.0

0.3 opakowania

43.0

- woda

125.0

0.5 szklanki

0.0

- mąka ziemniaczana

10.0

1 łyżka

35.7

RAZEM

235.0

 

78.7

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

 

PASTA JAJECZNA NISKOTŁUSZCZOWA - 98 g (0.5 porcji)

 

Jajka pokroić w kosteczkę lub rozgnieść w misce widelcem, ostudzić, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku lub łyżkę listków rzeżuchy.
Kromki chleba żytniego lekko opiec w tosterze i przestudzić (można je też posmarować masłem).
Pastę jajeczną ułożyć na grzankach, dodać posiekane suszone pomidory lub połówki zapiekanych pomidorków.

 

- jaja kurze całe

40.0

1 sztuka (kl. wagowa S)

56.0

- jogurt naturalny, 0% tłuszczu

23.0

1 łyżka

11.0

- szczypiorek

1.5

0.5 łyżeczki

0.5

- chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

1 kromka

79.2

RAZEM

163.5

 

305.1

 

PODSUMOWANIE DNIA

1325.1

 

1387.2

 

 

DZIEŃ 5

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

OWSIANKA Z BANANEM - 338 g

 

Płatki zalej mlekiem, gotuj około 3-5 minut, Banana rozgnieć widelcem, dodaj owsiankę. Całość wymieszaj.

 

- płatki owsiane

30.0

3 łyżka (górskie, błyskawiczne)

112.8

- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

250.0

 

117.5

- banan

58.0

0.5 średniej sztuki

56.3

RAZEM

338.0

 

286.6

 


  II ŚNIADANIE  

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

 

TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ - 99 g

 

W naczyniu umieść twaróg i jogurt, rozgnieć widelcem. Następnie dodaj startą na tarce rzodkiewkę, dopraw całość solą i pieprzem.

 

- ser twarogowy chudy

44.0

0.2 kostki

43.1

- rzodkiewka

22.0

0.4 mała porcja

4.0

- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

33.0

0.2 kubka

20.5

RAZEM

149.0

 

198.5

 


  OBIAD  

 

PALUSZKI RYBNE Z PIEKARNIKA DOMOWE - 141 g (1 porcja)

 

Filet oczyść ze skóry, pokrój w paski. Obtocz łososia w jajku a następnie w bułce tartej. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni . Rozłóż paluszki na papierze, skrop je oliwą i piecz około 15 minut, w między czasie możesz przewrócić paluszki.

kasza gryczana z warzywami : Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wysypać na duży talerz i całkowicie ostudzić (najlepiej przygotować wcześniej).
Paprykę przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki, odciąć zieloną szypułkę. Pokrój w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę.
Do woka lub do wysokiej patelni wlać olej, dodać czosnek i podsmażyć.
Dodać jajka i mieszając smażyć aż się zetną. Przesunąć na bok woka, w wolne miejsce włożyć opłukanego i posiekanego pora i mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i znów smażyć przez ok. 1 - 2 minuty, wymieszać z resztą składników na patelni.
Dodać kaszę i mieszając smażyć razem przez ok. 2 - 3 minuty.
Dodać cienko pokrojoną kapustę pekińską, wymieszać i smażyć mieszając jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty. Na koniec dodać szczypiorek.
Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.

 

- łosoś, atlantycki, dziki, świeży

80.0

 

113.6

- bułka tarta

11.0

1 łyżka

38.9

- skórka z cytryny, świeża

2.0

1 łyżeczka

0.9

- jaja kurze całe

40.0

1 sztuka (kl. wagowa S)

56.0

- oliwa z oliwek

8.0

1 łyżka

71.8

- kasza gryczana niepalona

50.0

0.25 szklanki

171.5

- pomidory, cherry

100.0

 

22.0

RAZEM

291.0

 

474.7

 


  PRZEKĄSKA  

- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

150.0

1 kubek

93.0

- musli, granola z orzechami

15.0

2 łyżki

64.7

RAZEM

165.0

 

157.7

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

- masło ekstra

10.0

1 łyżeczka czubata

74.8

- sałata masłowa

6.0

2 liść mniejszy

1.0

- szynka z indyka

40.0

2 plastry

33.2

- kalarepa

204.0

1 średnia sztuka

67.3

RAZEM

326.0

 

334.7

 

PODSUMOWANIE DNIA

1269.0

 

1452.2

 

 

DZIEŃ 6

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

OMLET Z POMIDORKAMI CHERRY - 212 g (1 porcja)

 

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła, wylej jajka i dodaj pokrojone pomidorki cherry. Gdy jajko się zetnie przełóż na drugą stronę.

 

- jaja kurze całe

80.0

2 sztuka (kl. wagowa S)

112.0

- pomidory, cherry

60.0

3 sztuki

13.2

- chleb żytni pełnoziarnisty

72.0

1.5 kromki

172.8

RAZEM

212.0

 

298.0

 


  II ŚNIADANIE  

- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

150.0

1 kubek

93.0

- banan

115.0

1 średnia sztuka

111.6

RAZEM

265.0

 

204.6

 


  OBIAD  

 

PLACKI TWAROGOWE - 330 g

 

250 g twarogu
3 jajka
1 łyżka erytrolu
3 czubate łyżki mąki
Rozdziel białko od żółtka, żółtko połącz z twarogiem, mąką orkiszową i eytrolem. Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do masy twarogowej. Całość smaż na patelni teflonowej.

 

- ser twarogowy chudy

200.0

4 plastry

196.0

- jaja kurze całe

100.0

2 sztuka (kl. wagowa M)

140.0

- mąka orkiszowa biała

30.0

 

104.4

RAZEM

330.0

 

440.4

 


  PRZEKĄSKA  

 

DOMOWE TZATZIKI Z WARZYWAMI - 418 g

 

Jogurt połącz ze startym na tarce ogórkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem ( ogórek wraz ze skórką)
Dopraw jogurt do smaku pieprzem i szczyptą soli
Warzywa pokrój w słupki, maczaj je w jogurcie

 

- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

75.0

0.5 kubka

46.5

- ogórek

55.0

1 połowa krótkiego szklarniowego

7.7

- czosnek

6.0

2 małe ząbki

9.1

- marchew

105.0

1 średnia sztuka

34.6

- papryka czerwona, słodka

75.0

0.5 średniej sztuki

24.0

- kalarepa

102.0

1 mała sztuka

33.7

RAZEM

418.0

 

155.6

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

 

GUACAMOLE - 145 g (0.5 porcji)

 

Awokado rozgnieć widelcem, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkuj. Całość dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z limonki bądź cytryny

 

- awokado

71.0

0.5 sztuki

120.0

- pomidory, czerwone

54.0

0.5 małej sztuki

9.2

- cebula

18.0

0.25 małej sztuki

5.9

- pietruszka, liście

1.5

0.5 łyżeczki

0.7

RAZEM

210.5

 

294.2

 

PODSUMOWANIE DNIA

1435.5

 

1392.8

 

 

DZIEŃ 7

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

GUACAMOLE - 144 g (0.5 porcji)

 

Awokado rozgnieć widelcem, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkuj. Całość dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z limonki bądź cytryny

 

- awokado

70.5

0.5 sztuki

119.1

- pomidory, czerwone

54.0

0.5 małej sztuki

9.2

- cebula

17.5

0.25 małej sztuki

5.8

- pietruszka, liście

1.5

0.5 łyżeczki

0.7

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

RAZEM

209.5

 

293.2

 


  II ŚNIADANIE  

- jabłko

263.0

1 duża sztuka

131.5

- marchew

170.0

1 duża sztuka

56.1

RAZEM

433.0

 

187.6

Pokrojone owoce i warzywa

 


  OBIAD  

 

DOMOWY ROSÓŁ - 132 g

 

Rosół

Mięso obgotować w wodzie, następnie odlać wodę, umyć mięso i ponownie zalać mięso czystą wodę. Dodać obrane i umyte warzywa i przyprawy. Gotować około 3-4 godzin.
Podawać z makaronem

 

- indyk, tuszka

12.5

 

16.1

- kura, tuszka

25.0

 

50.8

- marchew

42.5

0.25 dużej sztuki

14.0

- seler korzeniowy

7.5

 

2.3

- pietruszka, korzeń

6.8

0.25 małej sztuki

3.2

- cebula

5.0

 

1.6

- por

5.0

 

1.5

- makaron pszenny pełnoziarnisty

20.0

 

69.6

- kapusta włoska

7.5

 

3.2

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

- sałata masłowa

6.0

1 liść większy

1.0

- pomidory, czerwone

108.0

1 mała sztuka

18.4

- ogórek kiszony

20.0

 

2.4

- keczup

28.0

1 łyżka

27.7

 

KOTLETY Z DZIKIEGO RYŻU - 86 g (1 sztuka)

 

Ryż ugotuj według wskazówek producenta. Nalży schłodzić ryż. Następnie zmiksuj go razem z pomidorami, pokrojoną cebulą, natką pietruszki. Masa powinna być gładka, ale nie jednolita ( fajnie jeśli pojawi się struktura składników)
Dodaj bułkę tartą pełnoziarnistą i jajko. Całość wymieszaj i odstaw na kwadrans. Uformuj kotleciki ,obtocz je w bułce. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Ułóż kotleciki na brytfance, skrop je delikatnie oliwą z oliwek. Piecz około 20 minut ( w trakcie przełóż na drugą stronę)

 

- ryż dziki

44.4

0.2 szklanki

158.7

- cebula

23.3

0.3 małe sztuki

7.7

- pomidory, suszone na słońcu

6.7

0.1 szklanka

17.2

- czosnek

1.0

0.3 małe ząbki

1.5

- pietruszka, liście

1.8

0.4 łyżki

0.9

- bułka tarta

3.2

 

11.3

- jaja kurze całe

5.6

0.1 sztuka (kl. wagowa M)

7.8

RAZEM

429.7

 

547.7

 


  KOLACJA  

 

OWSIANKA Z JABŁKIEM PRAŻONYM - 478 g

 

Płatki owsiane ugotuj na mleku. Jabłka pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. W rondlu podgrzej masło, dodaj starte jabłka i cynamon. Podsmaż całość. Owsiankę podawaj w misce razem z prażonymi jabłkami.

 

- płatki owsiane

30.0

3 łyżka (górskie, błyskawiczne)

112.8

- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

250.0

 

117.5

- jabłko

188.0

1 średnia sztuka

94.0

- masło ekstra

5.0

0.5 łyżeczka czubata

37.4

- cynamon mielony

5.0

1 łyżeczka

12.4

RAZEM

478.0

 

374.1

 

PODSUMOWANIE DNIA

1550.2

 

1402.6

 

 

DZIEŃ 8

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

OMLET Z POMIDORKAMI CHERRY - 212 g (1 porcja)

 

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła, wylej jajka i dodaj pokrojone pomidorki cherry. Gdy jajko się zetnie przełóż na drugą stronę.

 

- jaja kurze całe

80.0

2 sztuka (kl. wagowa S)

112.0

- pomidory, cherry

60.0

3 sztuki

13.2

- chleb żytni pełnoziarnisty

72.0

1.5 kromki

172.8

RAZEM

212.0

 

298.0

 


  II ŚNIADANIE  

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

- sałata masłowa

6.0

1 liść większy

1.0

- szynka z indyka

20.0

 

16.6

- pomidory, cherry

100.0

 

22.0

- masło ekstra

5.0

0.5 łyżeczka czubata

37.4

RAZEM

181.0

 

208.0

Bułka z masłem, sałatą, szynką
Pomidorki cherry

 


  OBIAD  

 

MAKARON Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI - 247 g (1 porcja)

 

Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
Na oliwie podsmaż cebulę, dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki łososia, podsmaż, dodaj pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki i szpinak. Podsmaż. Dodaj pół szklanki ( max szklankę) wody . Gotuj około 20 min, dodaj śmietankę. Całość w trakcie gotowania dopraw do smaku solą pieprzem, majerankiem

 

- makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej

50.0

 

174.0

- szpinak

30.0

1 duża porcja

6.3

- łosoś, atlantycki, dziki, świeży

100.0

 

142.0

- pomidory, suszone na słońcu

10.0

5 sztuk

25.8

- oliwa z oliwek

2.0

1 łyżeczka

17.9

- śmietanka kremowa, 30% tłuszczu

20.0

2 łyżki

58.2

- cebula

35.0

0.5 małej sztuki

11.6

RAZEM

247.0

 

435.8

 


  PRZEKĄSKA  

 

ZIELONY KOKTAJL Z JARMUŻEM - 396 g

 

1. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
2. Jeśli koktajl będzie za gęsty możesz dodać więcej wody.

 

- jarmuż

50.0

 

18.0

- woda

125.0

0.5 szklanki

0.0

- mango

121.0

0.5 sztuki

83.5

- jabłko

100.0

1 mała sztuka

50.0

RAZEM

396.0

 

151.5

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

99.0

3 kromki

237.6

 

PASTA ALA PAPRYKARZ - 78 g (3 porcje)

 


Składniki:
" Szklanka kaszy jaglanej
" Kawałek selera
" 2 większe marchewki
" 1 pietruszka
" 3 łyżki oliwy z oliwek
" 180g koncentratu pomidorowego ( słoik)
" 2-3 ząbki czosnki
" Przyprawy: papryka wędzona 1 łyżka, kurkuma 1/2 łyżeczki, majeranek 1/2 łyżeczki , oregano1/2 łyżeczki, sól i pieprz

Kaszę jaglaną dokładnie opłucz ciepłą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie ugotuj ją ( tak aby była miękka). Warzywa zetrzyj na tarce ( łącznie z cebulą i czosnkiem) . Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj starte warzywa, podsmaż, możesz dodać 2 łyżki wody. Dopraw do smaku 1 łyżką słodkiej papryki, szczyptą kurkumy, majeranku, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Gotuj około 10 minut. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i przecier, ponownie dokładnie mieszaj. Kiedy całość się przestudzi zblenduj.
Przechowuj w lodówce.

 

- kasza jaglana

23.0

0.2 szklanka

80.0

- seler korzeniowy

6.3

0.2 mały kawałek na zupę

1.9

- marchew

21.0

0.2 średnie sztuki

6.9

- pietruszka, korzeń

5.1

0.2 średnia sztuka

2.4

- oliwa z oliwek

2.4

0.3 łyżki

21.9

- koncentrat pomidorowy, 30%

20.0

0.2 słoiczek

19.4

RAZEM

176.8

 

370.1

 

PODSUMOWANIE DNIA

1212.8

 

1463.4

 

 

DZIEŃ 9

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ - 225 g (1 porcja)

 

W naczyniu umieść twaróg i jogurt, rozgnieć widelcem. Następnie dodaj startą na tarce rzodkiewkę, dopraw całość solą i pieprzem.

 

- ser twarogowy chudy

100.0

0.5 kostki

98.0

- rzodkiewka

50.0

1 mała porcja

9.0

- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

75.0

0.5 kubka

46.5

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

RAZEM

291.0

 

311.9

 


  II ŚNIADANIE  

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

 

PASTA ALA PAPRYKARZ - 30 g

 

Bułka grahamka z pastą ala paprykarz

 

- kasza jaglana

8.8

 

30.7

- seler korzeniowy

2.4

 

0.7

- marchew

8.2

0.1 średnie sztuki

2.7

- pietruszka, korzeń

2.0

 

0.9

- oliwa z oliwek

0.9

0.1 łyżki

8.4

- koncentrat pomidorowy, 30%

7.6

 

7.4

- pomidory, cherry

100.0

 

22.0

RAZEM

180.0

 

203.9

 


  OBIAD  

 

MAKARON Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI - 247 g (1 porcja)

 

Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
Na oliwie podsmaż cebulę, dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki łososia, podsmaż, dodaj pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki i szpinak. Podsmaż. Dodaj pół szklanki ( max szklankę) wody . Gotuj około 20 min, dodaj śmietankę. Całość w trakcie gotowania dopraw do smaku solą pieprzem, majerankiem

 

- makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej

50.0

 

174.0

- szpinak

30.0

1 duża porcja

6.3

- łosoś, atlantycki, dziki, świeży

100.0

 

142.0

- pomidory, suszone na słońcu

10.0

5 sztuk

25.8

- oliwa z oliwek

2.0

1 łyżeczka

17.9

- śmietanka kremowa, 30% tłuszczu

20.0

2 łyżki

58.2

- cebula

35.0

0.5 małej sztuki

11.6

RAZEM

247.0

 

435.8

 


  PRZEKĄSKA  

 

JOGURT NATURALNY Z OWOCAMI - 200 g

 

Połącz wszystkie składniki w jednej miseczce. Możesz również całość warstwami układać w słoiku.

 

- jogurt naturalny, 2% tłuszczu

150.0

1 kubek

90.0

- maliny, mrożone

50.0

 

21.5

- orzechy włoskie

8.0

2 sztuki

53.3

RAZEM

208.0

 

164.8

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

 

GUACAMOLE - 144 g (0.5 porcji)

 

Awokado rozgnieć widelcem, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkuj. Całość dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z limonki bądź cytryny

 

- awokado

70.5

0.5 sztuki

119.1

- pomidory, czerwone

54.0

0.5 małej sztuki

9.2

- cebula

17.5

0.25 małej sztuki

5.8

- pietruszka, liście

1.5

0.5 łyżeczki

0.7

RAZEM

209.5

 

293.2

 

PODSUMOWANIE DNIA

1135.5

 

1409.6

 

 

DZIEŃ 10

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

PŁATKI OWSIANE GOTOWANE ALA CIASTO MARCHEWKOWE - 341 g

 

Płatki ugotuj na mleku. Kiedy będą gotowe, dodaj startą marchew, skruszone orzechy i przyprawy korzenne / do szarlotki

 

- płatki owsiane

30.0

3 łyżka (górskie, błyskawiczne)

112.8

- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

250.0

1 szklanka

117.5

- marchew

52.5

0.5 średniej sztuki

17.3

- orzechy włoskie

8.0

2 sztuki

53.3

RAZEM

340.5

 

300.9

 


  II ŚNIADANIE  

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

- sałata masłowa

6.0

1 liść większy

1.0

- szynka z indyka

20.0

 

16.6

- pomidory, czerwone

20.0

 

3.4

RAZEM

96.0

 

152.0

 


  OBIAD  

 

SPAGETTI NEAPOLITAŃSKIE - 297 g (1 porcja)

 

Obierz cebule i posiekaj, podsmaż delikatnie na oliwie, dodaj pomidory, sól i zioła ( bazylia, oregano, szczypta rozmarynu, tymianek, papryka słodka mielona) oraz rozgniecione ząbki czosnki. Duś kilka minut.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

- pulpa pomidorowa (rozgniecione pomidory, z pestkami), w puszce

166.7

0.3 puszka

53.3

- cebula

50.0

0.3 średnia sztuka

16.5

- czosnek

3.0

1 mały ząbek

4.6

- oliwa z oliwek

10.7

1.3 łyżki

95.7

- makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej

66.7

 

232.0

RAZEM

297.0

 

402.1

 


  PRZEKĄSKA  

- banan

80.0

1 mała sztuka

77.6

- orzechy włoskie

12.0

3 sztuki

79.9

RAZEM

92.0

 

157.5

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

99.0

3 kromki

237.6

 

PASTA ALA PAPRYKARZ - 30 g

 

Składniki:
" Szklanka kaszy jaglanej
" Kawałek selera
" 2 większe marchewki
" 1 pietruszka
" 3 łyżki oliwy z oliwek
" 180g koncentratu pomidorowego ( słoik)
" 2-3 ząbki czosnki
" Przyprawy: słodka papryka, kurkuma, majeranek, oregano, sól i pieprz

Kaszę jaglaną dokładnie opłucz ciepłą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie ugotuj ją ( tak aby była miękka). Warzywa zetrzyj na tarce ( łącznie z cebulą i czosnkiem) . Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj starte warzywa, podsmaż, możesz dodać 2 łyżki wody. Dopraw do smaku 1 łyżką słodkiej papryki, szczyptą kurkumy, majeranku, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Gotuj około 10 minut. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i przecier, ponownie dokładnie mieszaj. Kiedy całość się przestudzi zblenduj.
Przechowuj w lodówce.

 

- kasza jaglana

8.8

 

30.7

- seler korzeniowy

2.4

 

0.7

- marchew

8.2

0.1 średnie sztuki

2.7

- pietruszka, korzeń

2.0

 

0.9

- oliwa z oliwek

0.9

0.1 łyżki

8.4

- koncentrat pomidorowy, 30%

7.6

 

7.4

- ogórek kiszony

40.0

 

4.8

RAZEM

169.0

 

293.3

 

PODSUMOWANIE DNIA

994.5

 

1305.8

 

 

DZIEŃ 11

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

- jaja kurze całe

100.0

2 sztuka (kl. wagowa M)

140.0

- pomidory, cherry

100.0

 

22.0

RAZEM

266.0

 

320.4

Chleb żytni
Jajka na miękko
pomidorki cherry

 


  II ŚNIADANIE  

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

- masło ekstra

5.0

0.5 łyżeczka czubata

37.4

- sałata masłowa

3.0

1 liść mniejszy

0.5

- ser, gouda

21.0

1 plaster (np. Hochland)

66.8

RAZEM

79.0

 

235.7

 


  OBIAD  

 

WRAPY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI - 352 g

 

Piersi z kurczaka oczyść, dopraw solą, pieprzem, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Zawiń w folię i upiecz w piekarniku. Na koniec pieczenia rozchyl folię, aby kurczak się przyrumienił.
Pokrój kurczaka na kawałki, wrapa podgrzej, ułóż na nim sałatę, startą marchew, ogórki, pomidory i kurczaka. Dodaj ketchup i całość zwiń.

 

- mięso z piersi kurczaka, bez skóry

100.0

1 porcja

98.0

- pomidory, czerwone

54.0

0.5 małej sztuki

9.2

- sałata masłowa

6.0

1 liść większy

1.0

- marchew

52.5

0.5 średniej sztuki

17.3

- ogórek kiszony

40.0

 

4.8

- keczup

28.0

1 łyżka

27.7

- Tortilla wraps pełnoziarnista

63.0

1 porcja

190.3

- oliwa z oliwek

8.0

1 łyżka

71.8

RAZEM

351.5

 

420.0

 


  PRZEKĄSKA  

 

KOKTAJL MANGO Z JOGURTEM - 236 g

 

Zmiksuj składniki razem do otrzymania gładkiego smoothi

 

- mango

81.0

0.3 sztuki

55.9

- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

150.0

1 kubek

93.0

- nasiona chia, suszone

5.0

 

24.3

RAZEM

236.0

 

173.2

 


  KOLACJA  

 

ZAPIEKANKI Z BUŁKI PEŁNOZIARNISTEJ Z PIECZARKAMI I JARMUŻ - 164 g

 

Podgrzej oliwę, dodaj poszatkowaną cebulę i pieczarki. Podsmaż aż odparuje nadmiar wody, dopraw solą. Pod koniec gotowania dodaj poszatkowany jarmuż.
Na bułkę wyłóż pieczarki i przykryj plasterkiem sera
Piecz 10 minut w piekarniku

 

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

- pieczarka biała

45.0

5 małych sztuk

9.4

- cebula

35.0

0.5 małej sztuki

11.6

- jarmuż

5.0

 

1.8

- ser, gouda tłusty

21.0

1 plaster (np. Hochland)

66.8

- oliwa z oliwek

8.0

1 łyżka

71.8

- keczup

28.0

1 łyżka

27.7

RAZEM

192.0

 

320.1

 

PODSUMOWANIE DNIA

1124.5

 

1469.3

 

 

DZIEŃ 12

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

PUDDING RYŻOWY Z PRAŻONYM JABŁKIEM - 379 g

 

Mleko połącz z wodą i ugotuj ryż. Możesz dosłodzić do smaku erytrolem.
Na maśle podsmaż pokrojone jabłko, dodaj cynamon

 

- ryż basmati, biały

50.0

0.5 torebka

175.5

- jabłko

94.0

0.5 średniej sztuki

47.0

- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

100.0

 

47.0

- masło ekstra

7.5

0.75 łyżeczka czubata

56.1

- cynamon mielony

2.0

 

4.9

- woda

125.0

0.5 szklanki

0.0

RAZEM

378.5

 

330.5

 


  II ŚNIADANIE  

- bułki grahamki

50.0

1 sztuka

131.0

- masło ekstra

5.0

0.5 łyżeczka czubata

37.4

- sałata masłowa

6.0

1 liść większy

1.0

- ser, gouda tłusty

21.0

1 plaster (np. Hochland)

66.8

- ogórek

20.0

3 plasterki

2.8

RAZEM

102.0

 

238.9

 


  OBIAD  

 

CIECIERZYCA W SUSZONYCH POMIDORACH Z BAZYLIĄ - 155 g (1 porcja)

 

W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj ugotowaną cieciorkę, podsmaż krótko, dodaj przyprawy ( polecam również przyprawę gotową suszone pomidory i bazylia), całość przemieszaj. Możesz na talerzu połączyć z rukolą i dodać pestki słonecznika.

( zamiast suszonych pomidorów pod koniec gotowania możesz dodać świeże pomidory koktajlowe)

 

- cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli

127.5

0.75 szklanki

209.1

- oliwa z oliwek

16.0

2 łyżki

143.5

- bazylia suszona

5.0

 

11.7

- pomidory, suszone na słońcu

6.0

3 sztuki

15.5

RAZEM

154.5

 

379.8

 


  PRZEKĄSKA  

 

KOKTAJL ANTYOKSYDACYJNY - 336 g

 

Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie

 

- maliny, mrożone

50.0

1 garść

21.5

- burak

50.5

0.5 małej sztuki

21.2

- sok pomarańczowy

150.0

 

64.5

- marchew

85.0

0.5 dużej sztuki

28.1

- woda

100.0

 

0.0

RAZEM

435.5

 

135.3

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

- pasztet pieczony

40.0

2 plastry

159.2

- ogórek kiszony

80.0

2 sztuki

9.6

RAZEM

186.0

 

327.2

 

PODSUMOWANIE DNIA

1256.5

 

1411.7

 

 

DZIEŃ 13

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

 

PŁATKI OWSIANE Z MALINAMI GOTOWANE NA MLEKU - 380 g (porcja)

 

Płatki owsiane ugotuj na wodzie i mleku ( razem zmieszaj płyny), następnie przełóż do miseczki i dodaj owoce.

 

- płatki owsiane

30.0

3 łyżka (górskie, błyskawiczne)

112.8

- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

300.0

 

141.0

- maliny

50.0

1 mała porcja

21.5

RAZEM

380.0

 

275.3

 


  II ŚNIADANIE  

 

JOGURT NATURALNY Z GRANOLĄ I OWOCAMI - 200 g

 

Jogurt przełóż do miseczki, posyp granolą ( wybierz tą z dozwolonymi składnikami) i granatem

 

- jogurt naturalny, 2% tłuszczu

180.0

1 kubek

108.0

- musli, granola z miodem i orzechami

20.0

 

88.8

- banan

80.0

1 mała sztuka

77.6

RAZEM

280.0

 

274.4

 


  OBIAD  

 

KOTLETY Z DORSZA BAŁTYCKIEGO - 161 g (1 porcja)

 

Rybę pokrój nożem na małe kawałeczki, umieść w misce, dodaj jajko, bułkę tartą i dopraw do smaku.
Uformuj kotlety, piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 30 minut

 

- dorsz, świeży

100.0

 

77.0

- jaja kurze całe

50.0

1 sztuka (kl. wagowa M)

70.0

- bułka tarta

11.0

1 łyżka

38.9

- kasza jęczmienna, pęczak

54.0

0.25 szklanki

183.6

 

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ - 130 g (1 porcja)

 

Marchew i jabłko zetrzyj na tarce, dodaj do pokrojonej kapusty. Dodaj olej, przypraw pieprzem. Wymieszaj dokładnie

 

- kapusta kiszona

50.0

1 porcja

8.0

- marchew

52.5

0.5 średniej sztuki

17.3

- jabłko

25.0

0.25 małej sztuki

12.5

- olej rzepakowy tłoczony na zimno

2.0

1 łyżeczka

18.0

RAZEM

344.5

 

425.4

 


  PRZEKĄSKA  

- pomarańcza

150.0

1 mała sztuka

70.5

- orzechy włoskie

12.0

3 sztuki

79.9

RAZEM

162.0

 

150.4

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

- pasztet pieczony

40.0

2 plastry

159.2

- ogórek kiszony

80.0

2 sztuki

9.6

RAZEM

186.0

 

327.2

 

PODSUMOWANIE DNIA

1352.5

 

1452.7

 

 

DZIEŃ 14

waga
[g]

miara domowa

energia
[kcal]


  ŚNIADANIE  

- musli, granola orzechowa

40.0

 

182.8

- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

250.0

 

117.5

RAZEM

290.0

 

300.3

 


  II ŚNIADANIE  

 

DOMOWE TZATZIKI Z WARZYWAMI - 588 g (1 porcja)

 

Jogurt połącz ze startym na tarce ogórkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem ( ogórek wraz ze skórką)
Dopraw jogurt do smaku pieprzem i szczyptą soli
Warzywa pokrój w słupki, maczaj je w jogurcie

 

- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

180.0

1 kubek

111.6

- ogórek

55.0

1 połowa krótkiego szklarniowego

7.7

- czosnek

6.0

2 małe ząbki

9.1

- marchew

170.0

1 duża sztuka

56.1

- papryka czerwona, słodka

75.0

0.5 średniej sztuki

24.0

- kalarepa

102.0

1 mała sztuka

33.7

RAZEM

588.0

 

242.2

 


  OBIAD  

 

PAPRYKA / CUKINIA FASZEROWANA SOCZEWICĄ I JARMUŻEM - 557 g (1 porcja)

 

Składniki:
" 1 duża papryka/ 1 cukinia
" 2-3 łyżki brązowej soczewicy
" Garść jarmużu ( bez łodyg)
" 1 marchew starta na tarce
" Cebula
" 1-2 różyczki brokułu, rozdrobnione ( ok 50g )
" 1 łyżeczka siemienia lnianego
" 2 łyżki oliwy z oliwek
" Przyprawy: ? łyżeczka kurkumy, szczypta soli, pieprz
" Opcjonalnie- po przygotowaniu ketchup.
Przygotuj paprykę, wydrąż środek i umyj dokładnie. Podobnie postąp z cukinią. Przekrój ją na pół i wydrąż środek z nasionami ( najlepiej łyżką) .W garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj marchew, wymieszaj. Następnie dodaj soczewicę oraz brokuł. Po około 10 minutach dodaj poszatkowany jarmuż. Smaż około 5 minut . Farsz wymieszaj z siemieniem lnianym i umieść całość w wydrążonej papryce. Zapiecz w piekarniku przez około 20-30 minut.

 

- papryka czerwona, słodka

244.0

1 duża sztuka

78.1

- soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli

42.0

3.5 łyżki

48.7

- jarmuż

20.0

 

7.2

- marchew

105.0

1 średnia sztuka

34.6

- cebula

70.0

1 mała sztuka

23.1

- brokuły

50.0

 

15.5

- siemię lniane

10.0

1 łyżka, całe

53.4

- oliwa z oliwek

16.0

2 łyżki

143.5

RAZEM

557.0

 

404.2

 


  KOLACJA  

- chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

2 kromki

158.4

- masło ekstra

10.0

1 łyżeczka czubata

74.8

- sałata masłowa

6.0

2 liść mniejszy

1.0

- szynka z indyka

40.0

 

33.2

- pomidory, cherry

100.0

 

22.0

- kalarepa

102.0

1 mała sztuka

33.7

RAZEM

324.0

 

323.0

 

PODSUMOWANIE DNIA

1759.0

 

1269.7

 

 

LISTA ZAKUPÓW

DIETA OD DNIA 1 DO DNIA 14


BAKALIE, ORZECHY, ZIARNA

nasiona chia, suszone

5.0 [g]

orzechy włoskie

89.0 [g]

siemię lniane

10.0 [g]

wiórki kokosowe

6.0 [g]

 

 

 

 


DANIA GOTOWE BAROWE I RESTAURACYJNE

Żurek

60.0 [g]

 

 

 

 


DODATKI DO DAŃ

Chrzan

6.9 [g]

keczup

84.0 [g]

koncentrat pomidorowy, 30%

35.2 [g]


MIĘSO I PRZETWORY

indyk, tuszka

34.8 [g]

kura, tuszka

36.8 [g]

mięso z piersi kurczaka, bez skóry

200.0 [g]

mięso z ud kurczaka, ze skórą

12.6 [g]

pasztet pieczony

80.0 [g]

szynka z indyka

187.5 [g]


NABIAŁ I JAJA

jaja kurze całe

934.8 [g]

jogurt naturalny, 0% tłuszczu

46.0 [g]

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

1038.0 [g]

jogurt naturalny, 2% tłuszczu

330.0 [g]

kefir, 2% tłuszczu

200.0 [g]

masło ekstra

69.2 [g]

mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

1900.0 [g]

ser twarogowy chudy

444.0 [g]

ser typu "feta"

15.0 [g]

ser, gouda tłusty

91.3 [g]

śmietanka kremowa, 30% tłuszczu

40.0 [g]

 

 


NAPOJE BEZALKOHOLOWE

sok pomarańczowy

150.0 [g]

woda

475.0 [g]

 

 


OWOCE I PRZETWORY

awokado

316.4 [g]

banan

803.2 [g]

jabłko

917.8 [g]

maliny

50.0 [g]

maliny, mrożone

400.0 [g]

mango

292.8 [g]

pomarańcza

208.3 [g]

skórka z cytryny, świeża

2.0 [g]

 

 


PRZEKĄSKI SŁONE

Tortilla wraps pełnoziarnista ( lidl)

63.0 [g]

 

 

 

 


PRZYPRAWY I ZIOŁA

bazylia suszona

5.0 [g]

cynamon mielony

7.0 [g]

liść laurowy

0.3 [g]

lubczyk ogrodowy

0.8 [g]

ziele angielskie całe

0.3 [g]

 

 


RYBY I OWOCE MORZA

dorsz, świeży

133.3 [g]

łosoś, atlantycki, dziki, świeży

330.0 [g]

 

 


TŁUSZCZE

olej rzepakowy tłoczony na zimno

2.0 [g]

olej rzepakowy uniwersalny

6.0 [g]

oliwa z oliwek

106.9 [g]


WARZYWA I PRZETWORY

brokuły

82.0 [g]

burak

67.3 [g]

cebula

418.7 [g]

cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli

127.5 [g]

czosnek

26.3 [g]

jarmuż

121.0 [g]

kalafior

120.9 [g]

kalarepa

886.9 [g]

kapusta kiszona

50.0 [g]

kapusta włoska

15.5 [g]

marchew

1795.9 [g]

mąka ziemniaczana

10.0 [g]

ogórek

180.6 [g]

ogórek kiszony

280.0 [g]

papryka czerwona, słodka

639.9 [g]

pieczarka biała

50.6 [g]

pietruszka, korzeń

96.4 [g]

pietruszka, liście

9.8 [g]

pomidory, cherry

820.0 [g]

pomidory, czerwone

400.1 [g]

pomidory, suszone na słońcu

32.7 [g]

por

251.9 [g]

przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce

42.5 [g]

pulpa pomidorowa (rozgniecione pomidory, z pestkami), w puszce

166.7 [g]

rzodkiewka

193.7 [g]

sałata masłowa

84.0 [g]

seler korzeniowy

393.9 [g]

soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli

42.0 [g]

szczypiorek

3.4 [g]

szpinak

150.0 [g]


ZBOŻOWE

bułka tarta

33.6 [g]

bułki grahamki

600.0 [g]

chleb żytni pełnoziarnisty

1365.0 [g]

kasza gryczana niepalona

150.0 [g]

kasza jaglana

40.6 [g]

kasza jęczmienna, pęczak

54.0 [g]

komosa ryżowa, gotowana

73.2 [g]

makaron orkiszowy, razowy (Symbio)

60.0 [g]

makaron pszenny pełnoziarnisty

20.0 [g]

makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej

166.7 [g]

musli, granola orzechowa (Sante)

40.0 [g]

musli, granola z miodem i orzechami (Emco)

20.0 [g]

musli, granola z orzechami (Emco)

15.0 [g]

mąka orkiszowa biała

30.0 [g]

płatki owsiane

180.0 [g]

ryż basmati, biały

50.0 [g]

ryż dziki

114.4 [g]

 

 

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.