|
|
|
|
||
|
||
|
||
|
||
|
|
|
|
śniadanie |
Owsianka z bananem (338 g) |
przekąska |
Koktajl malinowy (300 g) |
||
II śniadanie |
bułki grahamki (50 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (20 g); pomidory, czerwone (20 g); masło ekstra (5 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); papryka czerwona, słodka (75 g); kalarepa (102 g); Pasztet z białych warzyw (163 g) |
|||
obiad |
Burgery z łososia i szpinaku (140 g); Zupa pomidorowa (132 g); ryż dziki (30 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
jajecznica (105 g); chleb żytni pełnoziarnisty (33 g); pomidory, cherry (100 g) |
przekąska |
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu (150 g); maliny, mrożone (100 g) |
||
II śniadanie |
bułki grahamki (50 g); ogórek kiszony (20 g); Pasztet z białych warzyw (163 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); masło ekstra (10 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (40 g); marchew (105 g); papryka czerwona, słodka (75 g) |
|||
obiad |
Makaron po sycylijsku (250 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
Twarożek z rzodkiewką (225 g); chleb żytni pełnoziarnisty (66 g) |
przekąska |
banan (115 g) |
||
II śniadanie |
bułki grahamki (50 g); sałata masłowa (6 g); ser, gouda tłusty (20 g); pomidory, czerwone (20 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); Pasta jajeczna niskotłuszczowa (98 g) |
|||
obiad |
żurek domowy (102 g); jaja kurze całe (50 g); Filety z piersi kurczaka z porem i marchewką (238 g); kasza gryczana niepalona (50 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
Owsianka bounty (286 g) |
przekąska |
kisiel z malin (235 g) |
||
II śniadanie |
bułki grahamki (50 g); Pasztet z białych warzyw (163 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); Pasta jajeczna niskotłuszczowa (98 g) |
|||
obiad |
żurek domowy (90 g); jaja kurze całe (50 g); Filety z piersi kurczaka z porem i marchewką (238 g); kasza gryczana niepalona (50 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
Owsianka z bananem (338 g) |
przekąska |
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu (150 g); musli, granola z orzechami (Emco) (15 g) |
||
II śniadanie |
bułki grahamki (50 g); Twarożek z rzodkiewką (99 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); masło ekstra (10 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (40 g); kalarepa (204 g) |
|||
obiad |
Paluszki rybne z piekarnika domowe (141 g); kasza gryczana niepalona (50 g); pomidory, cherry (100 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
omlet z pomidorkami cherry (212 g) |
przekąska |
domowe tzatziki z warzywami (418 g) |
||
II śniadanie |
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu (150 g); banan (115 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); Guacamole (145 g) |
|||
obiad |
Placki twarogowe (330 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
Guacamole (144 g); chleb żytni pełnoziarnisty (66 g) |
przekąska |
|
||
II śniadanie |
jabłko (263 g); marchew (170 g) |
kolacja |
Owsianka z jabłkiem prażonym (478 g) |
|||
obiad |
Domowy Rosół (132 g); bułki grahamki (50 g); sałata masłowa (6 g); pomidory, czerwone (108 g); ogórek kiszony (20 g); keczup (28 g); Kotlety z dzikiego ryżu (86 g) |
|
|
|
śniadanie |
omlet z pomidorkami cherry (212 g) |
przekąska |
Zielony koktajl z jarmużem (396 g) |
||
II śniadanie |
bułki grahamki (50 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (20 g); pomidory, cherry (100 g); masło ekstra (5 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (99 g); Pasta ala paprykarz (78 g) |
|||
obiad |
Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami (247 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
Twarożek z rzodkiewką (225 g); chleb żytni pełnoziarnisty (66 g) |
przekąska |
Jogurt naturalny z owocami (200 g); orzechy włoskie (8 g) |
||
II śniadanie |
bułki grahamki (50 g); Pasta ala paprykarz (30 g); pomidory, cherry (100 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); Guacamole (144 g) |
|||
obiad |
Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami (247 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
Płatki owsiane gotowane ala ciasto marchewkowe (341 g) |
przekąska |
banan (80 g); orzechy włoskie (12 g) |
||
II śniadanie |
bułki grahamki (50 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (20 g); pomidory, czerwone (20 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (99 g); Pasta ala paprykarz (30 g); ogórek kiszony (40 g) |
|||
obiad |
Spagetti Neapolitańskie (297 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); jaja kurze całe (100 g); pomidory, cherry (100 g) |
przekąska |
koktajl mango z jogurtem (236 g) |
||
II śniadanie |
bułki grahamki (50 g); masło ekstra (5 g); sałata masłowa (3 g); ser, gouda tłusty (21 g) |
kolacja |
Zapiekanki z bułki pełnoziarnistej z pieczarkami i jarmuż (164 g); keczup (28 g) |
|||
obiad |
wrapy z kurczakiem i warzywami (352 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
pudding ryżowy z prażonym jabłkiem (379 g) |
przekąska |
Koktajl antyoksydacyjny (336 g); woda (100 g) |
||
II śniadanie |
bułki grahamki (50 g); masło ekstra (5 g); sałata masłowa (6 g); ser, gouda tłusty (21 g); ogórek (20 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); pasztet pieczony (40 g); ogórek kiszony (80 g) |
|||
obiad |
Ciecierzyca w suszonych pomidorach z bazylią (155 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
Płatki owsiane z malinami gotowane na mleku (380 g) |
przekąska |
pomarańcza (150 g); orzechy włoskie (12 g) |
||
II śniadanie |
jogurt naturalny z granolą i owocami (200 g); banan (80 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); pasztet pieczony (40 g); ogórek kiszony (80 g) |
|||
obiad |
Kotlety z dorsza bałtyckiego (161 g); kasza jęczmienna, pęczak (54 g); Surówka z kapusty kiszonej (130 g) |
|
|
|||
|
śniadanie |
musli, granola orzechowa (Sante) (40 g); mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu (250 g) |
przekąska |
|
||
II śniadanie |
domowe tzatziki z warzywami (588 g) |
kolacja |
chleb żytni pełnoziarnisty (66 g); masło ekstra (10 g); sałata masłowa (6 g); szynka z indyka (40 g); pomidory, cherry (100 g); kalarepa (102 g) |
|||
obiad |
Papryka/ cukinia faszerowana soczewicą i jarmużem (557 g) |
|
|
DZIEŃ 1 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
OWSIANKA Z BANANEM - 338 g |
|||
|
|||
|
|||
|
|||
- płatki owsiane |
30.0 |
3 łyżka (górskie, błyskawiczne) |
112.8 |
- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
250.0 |
|
117.5 |
- banan |
58.0 |
0.5 średniej sztuki |
56.3 |
RAZEM |
338.0 |
|
286.6 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
- sałata masłowa |
6.0 |
1 liść większy |
1.0 |
- szynka z indyka |
20.0 |
|
16.6 |
- pomidory, czerwone |
20.0 |
|
3.4 |
- masło ekstra |
5.0 |
0.5 łyżeczka czubata |
37.4 |
RAZEM |
101.0 |
|
189.4 |
bułka z masłem, sałatą, serem i pomidorem |
|||
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
BURGERY Z ŁOSOSIA I SZPINAKU - 140 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Mięso z ryby nożem posiekaj na mniejsze kawałki, następnie dodaj podsmażony na oliwię szpinak, ugotowany ryż i jajko. Dopraw do smaku . Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. |
|||
|
|||
- łosoś, atlantycki, dziki, świeży |
50.0 |
|
71.0 |
- ryż dziki |
40.0 |
3 łyżki nieugotowanego ryżu |
142.8 |
- szpinak |
10.0 |
1 mała porcja |
2.1 |
- jaja kurze całe |
40.0 |
1 sztuka (kl. wagowa S) |
56.0 |
|
|||
ZUPA POMIDOROWA - 132 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Wszystkie warzywa i zioła włóż do garnka i ugotuj na nich wywar przez około dwie godziny, dopraw do smaku solą i pieprzem. |
|||
|
|||
- pietruszka, korzeń |
8.3 |
0.2 średnia sztuka |
3.9 |
- seler korzeniowy |
10.3 |
0.2 mały kawałek na zupę |
3.1 |
- marchew |
56.7 |
0.3 duża sztuka |
18.7 |
- liść laurowy |
0.3 |
0.3 sztuki |
1.0 |
- ziele angielskie całe |
0.3 |
|
0.9 |
- czosnek |
1.0 |
0.3 małe ząbki |
1.5 |
- cebula |
5.8 |
0.1 mała sztuka |
1.9 |
- kapusta włoska |
3.3 |
0.2 kawałek na zaupę |
1.4 |
- lubczyk ogrodowy |
0.8 |
0.2 gałązka |
2.8 |
- pietruszka, liście |
0.5 |
0.2 łyżeczka |
0.2 |
- przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce |
42.5 |
0.2 szklanka |
13.6 |
- masło ekstra |
1.7 |
0.2 łyżeczka czubata |
12.5 |
- ryż dziki |
30.0 |
|
107.1 |
RAZEM |
301.7 |
|
440.6 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
|
|||
KOKTAJL MALINOWY - 300 g |
|||
|
|||
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. |
|||
|
|||
- kefir, 2% tłuszczu |
200.0 |
1 kubek |
100.0 |
- maliny, mrożone |
100.0 |
0.3 opakowania |
43.0 |
RAZEM |
300.0 |
|
143.0 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
- papryka czerwona, słodka |
75.0 |
0.5 średniej sztuki |
24.0 |
- kalarepa |
102.0 |
1 mała sztuka |
33.7 |
|
|||
PASZTET Z BIAŁYCH WARZYW - 163 g (1 porcja) |
|||
|
|||
- duży seler |
|||
|
|||
- seler korzeniowy |
56.3 |
0.1 duża sztuka |
16.9 |
- pietruszka, korzeń |
12.5 |
0.25 średniej sztuki |
5.9 |
- kalafior |
25.0 |
|
6.8 |
- chrzan |
1.3 |
|
1.0 |
- komosa ryżowa, gotowana |
24.4 |
0.1 szklanka |
29.3 |
- cebula |
18.8 |
0.1 średnia sztuka |
6.2 |
- por |
7.4 |
0.1 połowa małej sztuki |
2.1 |
- jaja kurze całe |
12.5 |
0.25 sztuka (kl. wagowa M) |
17.5 |
- bułka tarta |
2.8 |
0.25 łyżki |
9.7 |
- olej rzepakowy uniwersalny |
2.0 |
0.25 łyżki |
18.0 |
RAZEM |
405.8 |
|
329.4 |
Kanapka z pieczywa żytniego pełnoziarnistego |
|||
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1446.4 |
|
1388.9 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 2 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
JAJECZNICA - 105 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Podgrzej masło, wybij jajka. |
|||
|
|||
- jaja kurze całe |
100.0 |
2 sztuka (kl. wagowa M) |
140.0 |
- masło ekstra |
5.0 |
0.5 łyżeczka czubata |
37.4 |
- chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
1 kromka |
79.2 |
- pomidory, cherry |
100.0 |
|
22.0 |
RAZEM |
238.0 |
|
278.6 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
- ogórek kiszony |
20.0 |
|
2.4 |
|
|||
PASZTET Z BIAŁYCH WARZYW - 163 g (1 porcja) |
|||
|
|||
- duży seler |
|||
|
|||
- seler korzeniowy |
56.3 |
0.1 duża sztuka |
16.9 |
- pietruszka, korzeń |
12.5 |
0.25 średniej sztuki |
5.9 |
- kalafior |
25.0 |
|
6.8 |
- chrzan |
1.3 |
|
1.0 |
- komosa ryżowa, gotowana |
24.4 |
0.1 szklanka |
29.3 |
- cebula |
18.8 |
0.1 średnia sztuka |
6.2 |
- por |
7.4 |
0.1 połowa małej sztuki |
2.1 |
- jaja kurze całe |
12.5 |
0.25 sztuka (kl. wagowa M) |
17.5 |
- bułka tarta |
2.8 |
0.25 łyżki |
9.7 |
- olej rzepakowy uniwersalny |
2.0 |
0.25 łyżki |
18.0 |
RAZEM |
232.8 |
|
246.7 |
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
MAKARON PO SYCYLIJSKU - 250 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Makaron ugotuj według zaleceń producenta. W rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, dodaj szpinak i pomidorki, przypraw do smaku ( poleca również przyprawę suszone pomidory z bazylią). Na talerz wyłóż makaron, dodaj duszony szpinak oraz pokrojony ser feta |
|||
|
|||
- makaron orkiszowy, ( pełnoziarnisty ) |
60.0 |
|
207.6 |
- szpinak |
50.0 |
2 garście |
10.5 |
- ser typu "feta" |
15.0 |
7 kosteczek |
32.4 |
- pomidory, cherry |
100.0 |
5 sztuk |
22.0 |
- czosnek |
6.0 |
1 średni ząbek |
9.1 |
- pietruszka, liście |
3.0 |
1 łyżeczka |
1.5 |
- oliwa z oliwek |
16.0 |
2 łyżki |
143.5 |
RAZEM |
250.0 |
|
426.6 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
150.0 |
1 kubek |
93.0 |
- maliny, mrożone |
100.0 |
0.3 opakowania |
43.0 |
RAZEM |
250.0 |
|
136.0 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
- masło ekstra |
10.0 |
1 łyżeczka czubata |
74.8 |
- sałata masłowa |
6.0 |
2 liść mniejszy |
1.0 |
- szynka z indyka |
40.0 |
|
33.2 |
- marchew |
105.0 |
1 średnia sztuka |
34.6 |
- papryka czerwona, słodka |
75.0 |
0.5 średniej sztuki |
24.0 |
RAZEM |
302.0 |
|
326.0 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1272.8 |
|
1414.0 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 3 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ - 225 g (1 porcja) |
|||
|
|||
W naczyniu umieść twaróg i jogurt, rozgnieć widelcem. Następnie dodaj startą na tarce rzodkiewkę, dopraw całość solą i pieprzem. |
|||
|
|||
- ser twarogowy chudy |
100.0 |
0.5 kostki |
98.0 |
- rzodkiewka |
50.0 |
1 mała porcja |
9.0 |
- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
75.0 |
0.5 kubka |
46.5 |
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
RAZEM |
291.0 |
|
311.9 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
- sałata masłowa |
6.0 |
1 liść większy |
1.0 |
- ser, gouda |
20.0 |
|
63.6 |
- pomidory, czerwone |
20.0 |
|
3.4 |
RAZEM |
96.0 |
|
199.0 |
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
ŻUREK DOMOWY - 102 g |
|||
|
|||
Zagotuj mięso, następnie umyj je i ponownie zalej wodą, dodaj warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Gotuj całość około 2 godzin, na końcu dodaj żur. |
|||
|
|||
- mięso z ud kurczaka, ze skórą |
6.3 |
0.1 porcja |
9.9 |
- indyk, tuszka |
12.5 |
|
16.1 |
- marchew |
42.5 |
0.25 dużej sztuki |
14.0 |
- pietruszka, korzeń |
3.4 |
0.1 mała sztuka |
1.6 |
- seler korzeniowy |
7.8 |
0.1 mały kawałek na zupę |
2.3 |
- żurek |
30.0 |
|
42.6 |
- jaja kurze całe |
50.0 |
1 sztuka (kl. wagowa M) |
70.0 |
|
|||
FILETY Z PIERSI KURCZAKA Z POREM I MARCHEWKĄ - 238 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, delikatnie poklep je tłuczkiem. Następnie dopraw solą i pieprzem. Marchew i seler zetrzyj na tarce, por poszatkuj . Na głęboką patelnie wylej oliwę, dodaj warzywa, delikatnie je podsmaż i ułóż na nich piersi z kurczaka. Po 10 minach zalej wodą do przykrycia mięsa. Gotuj około 20 minut |
|||
|
|||
- mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
50.0 |
0.5 porcji |
49.0 |
- por |
59.5 |
0.5 małej sztuki |
17.3 |
- marchew |
105.0 |
1 średnia sztuka |
34.6 |
- seler korzeniowy |
15.5 |
0.25 mały kawałek na zupę |
4.7 |
- oliwa z oliwek |
8.0 |
1 łyżka |
71.8 |
- kasza gryczana niepalona |
50.0 |
0.25 szklanki |
171.5 |
RAZEM |
440.4 |
|
505.4 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
- banan |
115.0 |
1 średnia sztuka |
111.6 |
RAZEM |
115.0 |
|
111.6 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
|
|||
PASTA JAJECZNA NISKOTŁUSZCZOWA - 98 g (0.5 porcji) |
|||
|
|||
Jajka pokroić w kosteczkę lub rozgnieść w misce widelcem, ostudzić, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku lub łyżkę listków rzeżuchy. |
|||
|
|||
- jaja kurze całe |
40.0 |
1 sztuka (kl. wagowa S) |
56.0 |
- jogurt naturalny, 0% tłuszczu |
23.0 |
1 łyżka |
11.0 |
- szczypiorek |
1.5 |
0.5 łyżeczki |
0.5 |
- chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
1 kromka |
79.2 |
RAZEM |
163.5 |
|
305.1 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1105.9 |
|
1433.0 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 4 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
OWSIANKA BOUNTY - 286 g |
|||
|
|||
Płatki owsiane ugotuj na mleku z dodatkiem wiórków kokosowych i syropy z agawy. Przelej do miseczki. Posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi. |
|||
|
|||
- płatki owsiane |
30.0 |
3 łyżka (górskie, błyskawiczne) |
112.8 |
- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
250.0 |
|
117.5 |
- wiórki kokosowe |
6.0 |
2 łyżeczki |
39.4 |
RAZEM |
286.0 |
|
269.7 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
|
|||
PASZTET Z BIAŁYCH WARZYW - 163 g (1 porcja) |
|||
|
|||
- duży seler |
|||
|
|||
- seler korzeniowy |
56.3 |
0.1 duża sztuka |
16.9 |
- pietruszka, korzeń |
12.5 |
0.25 średniej sztuki |
5.9 |
- kalafior |
25.0 |
|
6.8 |
- chrzan |
1.3 |
|
1.0 |
- komosa ryżowa, gotowana |
24.4 |
0.1 szklanka |
29.3 |
- cebula |
18.8 |
0.1 średnia sztuka |
6.2 |
- por |
7.4 |
0.1 połowa małej sztuki |
2.1 |
- jaja kurze całe |
12.5 |
0.25 sztuka (kl. wagowa M) |
17.5 |
- bułka tarta |
2.8 |
0.25 łyżki |
9.7 |
- olej rzepakowy uniwersalny |
2.0 |
0.25 łyżki |
18.0 |
RAZEM |
212.8 |
|
244.3 |
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
ŻUREK DOMOWY - 90 g |
|||
|
|||
Zagotuj mięso, następnie umyj je i ponownie zalej wodą, dodaj warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Gotuj całość około 2 godzin, na końcu dodaj żur. |
|||
|
|||
- mięso z ud kurczaka, ze skórą |
6.3 |
0.1 porcja |
9.9 |
- marchew |
42.5 |
0.25 dużej sztuki |
14.0 |
- pietruszka, korzeń |
3.4 |
0.1 mała sztuka |
1.6 |
- seler korzeniowy |
7.8 |
0.1 mały kawałek na zupę |
2.3 |
- żurek |
30.0 |
|
42.6 |
- jaja kurze całe |
50.0 |
1 sztuka (kl. wagowa M) |
70.0 |
|
|||
FILETY Z PIERSI KURCZAKA Z POREM I MARCHEWKĄ - 238 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, delikatnie poklep je tłuczkiem. Następnie dopraw solą i pieprzem. Marchew i seler zetrzyj na tarce, por poszatkuj . Na głęboką patelnie wylej oliwę, dodaj warzywa, delikatnie je podsmaż i ułóż na nich piersi z kurczaka. Po 10 minach zalej wodą do przykrycia mięsa. Gotuj około 20 minut |
|||
|
|||
- mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
50.0 |
0.5 porcji |
49.0 |
- por |
59.5 |
0.5 małej sztuki |
17.3 |
- marchew |
105.0 |
1 średnia sztuka |
34.6 |
- seler korzeniowy |
15.5 |
0.25 mały kawałek na zupę |
4.7 |
- oliwa z oliwek |
8.0 |
1 łyżka |
71.8 |
- kasza gryczana niepalona |
50.0 |
0.25 szklanki |
171.5 |
RAZEM |
427.9 |
|
489.3 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
|
|||
KISIEL Z MALIN - 235 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Maliny i wodę umieść w rondelku, gotuj aż maliny się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozrób w łyżce ( max 2 ) wody. Dodaj do gorących malin. Mieszaj energicznie trzepaczką. |
|||
|
|||
- maliny, mrożone |
100.0 |
0.3 opakowania |
43.0 |
- woda |
125.0 |
0.5 szklanki |
0.0 |
- mąka ziemniaczana |
10.0 |
1 łyżka |
35.7 |
RAZEM |
235.0 |
|
78.7 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
|
|||
PASTA JAJECZNA NISKOTŁUSZCZOWA - 98 g (0.5 porcji) |
|||
|
|||
Jajka pokroić w kosteczkę lub rozgnieść w misce widelcem, ostudzić, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku lub łyżkę listków rzeżuchy. |
|||
|
|||
- jaja kurze całe |
40.0 |
1 sztuka (kl. wagowa S) |
56.0 |
- jogurt naturalny, 0% tłuszczu |
23.0 |
1 łyżka |
11.0 |
- szczypiorek |
1.5 |
0.5 łyżeczki |
0.5 |
- chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
1 kromka |
79.2 |
RAZEM |
163.5 |
|
305.1 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1325.1 |
|
1387.2 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 5 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
OWSIANKA Z BANANEM - 338 g |
|||
|
|||
Płatki zalej mlekiem, gotuj około 3-5 minut, Banana rozgnieć widelcem, dodaj owsiankę. Całość wymieszaj. |
|||
|
|||
- płatki owsiane |
30.0 |
3 łyżka (górskie, błyskawiczne) |
112.8 |
- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
250.0 |
|
117.5 |
- banan |
58.0 |
0.5 średniej sztuki |
56.3 |
RAZEM |
338.0 |
|
286.6 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
|
|||
TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ - 99 g |
|||
|
|||
W naczyniu umieść twaróg i jogurt, rozgnieć widelcem. Następnie dodaj startą na tarce rzodkiewkę, dopraw całość solą i pieprzem. |
|||
|
|||
- ser twarogowy chudy |
44.0 |
0.2 kostki |
43.1 |
- rzodkiewka |
22.0 |
0.4 mała porcja |
4.0 |
- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
33.0 |
0.2 kubka |
20.5 |
RAZEM |
149.0 |
|
198.5 |
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
PALUSZKI RYBNE Z PIEKARNIKA DOMOWE - 141 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Filet oczyść ze skóry, pokrój w paski. Obtocz łososia w jajku a następnie w bułce tartej. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni . Rozłóż paluszki na papierze, skrop je oliwą i piecz około 15 minut, w między czasie możesz przewrócić paluszki. |
|||
|
|||
- łosoś, atlantycki, dziki, świeży |
80.0 |
|
113.6 |
- bułka tarta |
11.0 |
1 łyżka |
38.9 |
- skórka z cytryny, świeża |
2.0 |
1 łyżeczka |
0.9 |
- jaja kurze całe |
40.0 |
1 sztuka (kl. wagowa S) |
56.0 |
- oliwa z oliwek |
8.0 |
1 łyżka |
71.8 |
- kasza gryczana niepalona |
50.0 |
0.25 szklanki |
171.5 |
- pomidory, cherry |
100.0 |
|
22.0 |
RAZEM |
291.0 |
|
474.7 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
150.0 |
1 kubek |
93.0 |
- musli, granola z orzechami |
15.0 |
2 łyżki |
64.7 |
RAZEM |
165.0 |
|
157.7 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
- masło ekstra |
10.0 |
1 łyżeczka czubata |
74.8 |
- sałata masłowa |
6.0 |
2 liść mniejszy |
1.0 |
- szynka z indyka |
40.0 |
2 plastry |
33.2 |
- kalarepa |
204.0 |
1 średnia sztuka |
67.3 |
RAZEM |
326.0 |
|
334.7 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1269.0 |
|
1452.2 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 6 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
OMLET Z POMIDORKAMI CHERRY - 212 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła, wylej jajka i dodaj pokrojone pomidorki cherry. Gdy jajko się zetnie przełóż na drugą stronę. |
|||
|
|||
- jaja kurze całe |
80.0 |
2 sztuka (kl. wagowa S) |
112.0 |
- pomidory, cherry |
60.0 |
3 sztuki |
13.2 |
- chleb żytni pełnoziarnisty |
72.0 |
1.5 kromki |
172.8 |
RAZEM |
212.0 |
|
298.0 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
150.0 |
1 kubek |
93.0 |
- banan |
115.0 |
1 średnia sztuka |
111.6 |
RAZEM |
265.0 |
|
204.6 |
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
PLACKI TWAROGOWE - 330 g |
|||
|
|||
250 g twarogu |
|||
|
|||
- ser twarogowy chudy |
200.0 |
4 plastry |
196.0 |
- jaja kurze całe |
100.0 |
2 sztuka (kl. wagowa M) |
140.0 |
- mąka orkiszowa biała |
30.0 |
|
104.4 |
RAZEM |
330.0 |
|
440.4 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
|
|||
DOMOWE TZATZIKI Z WARZYWAMI - 418 g |
|||
|
|||
Jogurt połącz ze startym na tarce ogórkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem ( ogórek wraz ze skórką) |
|||
|
|||
- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
75.0 |
0.5 kubka |
46.5 |
- ogórek |
55.0 |
1 połowa krótkiego szklarniowego |
7.7 |
- czosnek |
6.0 |
2 małe ząbki |
9.1 |
- marchew |
105.0 |
1 średnia sztuka |
34.6 |
- papryka czerwona, słodka |
75.0 |
0.5 średniej sztuki |
24.0 |
- kalarepa |
102.0 |
1 mała sztuka |
33.7 |
RAZEM |
418.0 |
|
155.6 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
|
|||
GUACAMOLE - 145 g (0.5 porcji) |
|||
|
|||
Awokado rozgnieć widelcem, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkuj. Całość dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z limonki bądź cytryny |
|||
|
|||
- awokado |
71.0 |
0.5 sztuki |
120.0 |
- pomidory, czerwone |
54.0 |
0.5 małej sztuki |
9.2 |
- cebula |
18.0 |
0.25 małej sztuki |
5.9 |
- pietruszka, liście |
1.5 |
0.5 łyżeczki |
0.7 |
RAZEM |
210.5 |
|
294.2 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1435.5 |
|
1392.8 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 7 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
GUACAMOLE - 144 g (0.5 porcji) |
|||
|
|||
Awokado rozgnieć widelcem, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkuj. Całość dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z limonki bądź cytryny |
|||
|
|||
- awokado |
70.5 |
0.5 sztuki |
119.1 |
- pomidory, czerwone |
54.0 |
0.5 małej sztuki |
9.2 |
- cebula |
17.5 |
0.25 małej sztuki |
5.8 |
- pietruszka, liście |
1.5 |
0.5 łyżeczki |
0.7 |
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
RAZEM |
209.5 |
|
293.2 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- jabłko |
263.0 |
1 duża sztuka |
131.5 |
- marchew |
170.0 |
1 duża sztuka |
56.1 |
RAZEM |
433.0 |
|
187.6 |
Pokrojone owoce i warzywa |
|||
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
DOMOWY ROSÓŁ - 132 g |
|||
|
|||
Rosół |
|||
|
|||
- indyk, tuszka |
12.5 |
|
16.1 |
- kura, tuszka |
25.0 |
|
50.8 |
- marchew |
42.5 |
0.25 dużej sztuki |
14.0 |
- seler korzeniowy |
7.5 |
|
2.3 |
- pietruszka, korzeń |
6.8 |
0.25 małej sztuki |
3.2 |
- cebula |
5.0 |
|
1.6 |
- por |
5.0 |
|
1.5 |
- makaron pszenny pełnoziarnisty |
20.0 |
|
69.6 |
- kapusta włoska |
7.5 |
|
3.2 |
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
- sałata masłowa |
6.0 |
1 liść większy |
1.0 |
- pomidory, czerwone |
108.0 |
1 mała sztuka |
18.4 |
- ogórek kiszony |
20.0 |
|
2.4 |
- keczup |
28.0 |
1 łyżka |
27.7 |
|
|||
KOTLETY Z DZIKIEGO RYŻU - 86 g (1 sztuka) |
|||
|
|||
Ryż ugotuj według wskazówek producenta. Nalży schłodzić ryż. Następnie zmiksuj go razem z pomidorami, pokrojoną cebulą, natką pietruszki. Masa powinna być gładka, ale nie jednolita ( fajnie jeśli pojawi się struktura składników) |
|||
|
|||
- ryż dziki |
44.4 |
0.2 szklanki |
158.7 |
- cebula |
23.3 |
0.3 małe sztuki |
7.7 |
- pomidory, suszone na słońcu |
6.7 |
0.1 szklanka |
17.2 |
- czosnek |
1.0 |
0.3 małe ząbki |
1.5 |
- pietruszka, liście |
1.8 |
0.4 łyżki |
0.9 |
- bułka tarta |
3.2 |
|
11.3 |
- jaja kurze całe |
5.6 |
0.1 sztuka (kl. wagowa M) |
7.8 |
RAZEM |
429.7 |
|
547.7 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
|
|||
OWSIANKA Z JABŁKIEM PRAŻONYM - 478 g |
|||
|
|||
Płatki owsiane ugotuj na mleku. Jabłka pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. W rondlu podgrzej masło, dodaj starte jabłka i cynamon. Podsmaż całość. Owsiankę podawaj w misce razem z prażonymi jabłkami. |
|||
|
|||
- płatki owsiane |
30.0 |
3 łyżka (górskie, błyskawiczne) |
112.8 |
- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
250.0 |
|
117.5 |
- jabłko |
188.0 |
1 średnia sztuka |
94.0 |
- masło ekstra |
5.0 |
0.5 łyżeczka czubata |
37.4 |
- cynamon mielony |
5.0 |
1 łyżeczka |
12.4 |
RAZEM |
478.0 |
|
374.1 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1550.2 |
|
1402.6 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 8 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
OMLET Z POMIDORKAMI CHERRY - 212 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła, wylej jajka i dodaj pokrojone pomidorki cherry. Gdy jajko się zetnie przełóż na drugą stronę. |
|||
|
|||
- jaja kurze całe |
80.0 |
2 sztuka (kl. wagowa S) |
112.0 |
- pomidory, cherry |
60.0 |
3 sztuki |
13.2 |
- chleb żytni pełnoziarnisty |
72.0 |
1.5 kromki |
172.8 |
RAZEM |
212.0 |
|
298.0 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
- sałata masłowa |
6.0 |
1 liść większy |
1.0 |
- szynka z indyka |
20.0 |
|
16.6 |
- pomidory, cherry |
100.0 |
|
22.0 |
- masło ekstra |
5.0 |
0.5 łyżeczka czubata |
37.4 |
RAZEM |
181.0 |
|
208.0 |
Bułka z masłem, sałatą, szynką |
|||
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
MAKARON Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI - 247 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. |
|||
|
|||
- makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej |
50.0 |
|
174.0 |
- szpinak |
30.0 |
1 duża porcja |
6.3 |
- łosoś, atlantycki, dziki, świeży |
100.0 |
|
142.0 |
- pomidory, suszone na słońcu |
10.0 |
5 sztuk |
25.8 |
- oliwa z oliwek |
2.0 |
1 łyżeczka |
17.9 |
- śmietanka kremowa, 30% tłuszczu |
20.0 |
2 łyżki |
58.2 |
- cebula |
35.0 |
0.5 małej sztuki |
11.6 |
RAZEM |
247.0 |
|
435.8 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
|
|||
ZIELONY KOKTAJL Z JARMUŻEM - 396 g |
|||
|
|||
1. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. |
|||
|
|||
- jarmuż |
50.0 |
|
18.0 |
- woda |
125.0 |
0.5 szklanki |
0.0 |
- mango |
121.0 |
0.5 sztuki |
83.5 |
- jabłko |
100.0 |
1 mała sztuka |
50.0 |
RAZEM |
396.0 |
|
151.5 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
99.0 |
3 kromki |
237.6 |
|
|||
PASTA ALA PAPRYKARZ - 78 g (3 porcje) |
|||
|
|||
|
|||
|
|||
- kasza jaglana |
23.0 |
0.2 szklanka |
80.0 |
- seler korzeniowy |
6.3 |
0.2 mały kawałek na zupę |
1.9 |
- marchew |
21.0 |
0.2 średnie sztuki |
6.9 |
- pietruszka, korzeń |
5.1 |
0.2 średnia sztuka |
2.4 |
- oliwa z oliwek |
2.4 |
0.3 łyżki |
21.9 |
- koncentrat pomidorowy, 30% |
20.0 |
0.2 słoiczek |
19.4 |
RAZEM |
176.8 |
|
370.1 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1212.8 |
|
1463.4 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 9 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ - 225 g (1 porcja) |
|||
|
|||
W naczyniu umieść twaróg i jogurt, rozgnieć widelcem. Następnie dodaj startą na tarce rzodkiewkę, dopraw całość solą i pieprzem. |
|||
|
|||
- ser twarogowy chudy |
100.0 |
0.5 kostki |
98.0 |
- rzodkiewka |
50.0 |
1 mała porcja |
9.0 |
- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
75.0 |
0.5 kubka |
46.5 |
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
RAZEM |
291.0 |
|
311.9 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
|
|||
PASTA ALA PAPRYKARZ - 30 g |
|||
|
|||
Bułka grahamka z pastą ala paprykarz |
|||
|
|||
- kasza jaglana |
8.8 |
|
30.7 |
- seler korzeniowy |
2.4 |
|
0.7 |
- marchew |
8.2 |
0.1 średnie sztuki |
2.7 |
- pietruszka, korzeń |
2.0 |
|
0.9 |
- oliwa z oliwek |
0.9 |
0.1 łyżki |
8.4 |
- koncentrat pomidorowy, 30% |
7.6 |
|
7.4 |
- pomidory, cherry |
100.0 |
|
22.0 |
RAZEM |
180.0 |
|
203.9 |
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
MAKARON Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI - 247 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. |
|||
|
|||
- makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej |
50.0 |
|
174.0 |
- szpinak |
30.0 |
1 duża porcja |
6.3 |
- łosoś, atlantycki, dziki, świeży |
100.0 |
|
142.0 |
- pomidory, suszone na słońcu |
10.0 |
5 sztuk |
25.8 |
- oliwa z oliwek |
2.0 |
1 łyżeczka |
17.9 |
- śmietanka kremowa, 30% tłuszczu |
20.0 |
2 łyżki |
58.2 |
- cebula |
35.0 |
0.5 małej sztuki |
11.6 |
RAZEM |
247.0 |
|
435.8 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
|
|||
JOGURT NATURALNY Z OWOCAMI - 200 g |
|||
|
|||
Połącz wszystkie składniki w jednej miseczce. Możesz również całość warstwami układać w słoiku. |
|||
|
|||
- jogurt naturalny, 2% tłuszczu |
150.0 |
1 kubek |
90.0 |
- maliny, mrożone |
50.0 |
|
21.5 |
- orzechy włoskie |
8.0 |
2 sztuki |
53.3 |
RAZEM |
208.0 |
|
164.8 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
|
|||
GUACAMOLE - 144 g (0.5 porcji) |
|||
|
|||
Awokado rozgnieć widelcem, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkuj. Całość dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z limonki bądź cytryny |
|||
|
|||
- awokado |
70.5 |
0.5 sztuki |
119.1 |
- pomidory, czerwone |
54.0 |
0.5 małej sztuki |
9.2 |
- cebula |
17.5 |
0.25 małej sztuki |
5.8 |
- pietruszka, liście |
1.5 |
0.5 łyżeczki |
0.7 |
RAZEM |
209.5 |
|
293.2 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1135.5 |
|
1409.6 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 10 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
PŁATKI OWSIANE GOTOWANE ALA CIASTO MARCHEWKOWE - 341 g |
|||
|
|||
Płatki ugotuj na mleku. Kiedy będą gotowe, dodaj startą marchew, skruszone orzechy i przyprawy korzenne / do szarlotki |
|||
|
|||
- płatki owsiane |
30.0 |
3 łyżka (górskie, błyskawiczne) |
112.8 |
- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
250.0 |
1 szklanka |
117.5 |
- marchew |
52.5 |
0.5 średniej sztuki |
17.3 |
- orzechy włoskie |
8.0 |
2 sztuki |
53.3 |
RAZEM |
340.5 |
|
300.9 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
- sałata masłowa |
6.0 |
1 liść większy |
1.0 |
- szynka z indyka |
20.0 |
|
16.6 |
- pomidory, czerwone |
20.0 |
|
3.4 |
RAZEM |
96.0 |
|
152.0 |
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
SPAGETTI NEAPOLITAŃSKIE - 297 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Obierz cebule i posiekaj, podsmaż delikatnie na oliwie, dodaj pomidory, sól i zioła ( bazylia, oregano, szczypta rozmarynu, tymianek, papryka słodka mielona) oraz rozgniecione ząbki czosnki. Duś kilka minut. |
|||
|
|||
- pulpa pomidorowa (rozgniecione pomidory, z pestkami), w puszce |
166.7 |
0.3 puszka |
53.3 |
- cebula |
50.0 |
0.3 średnia sztuka |
16.5 |
- czosnek |
3.0 |
1 mały ząbek |
4.6 |
- oliwa z oliwek |
10.7 |
1.3 łyżki |
95.7 |
- makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej |
66.7 |
|
232.0 |
RAZEM |
297.0 |
|
402.1 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
- banan |
80.0 |
1 mała sztuka |
77.6 |
- orzechy włoskie |
12.0 |
3 sztuki |
79.9 |
RAZEM |
92.0 |
|
157.5 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
99.0 |
3 kromki |
237.6 |
|
|||
PASTA ALA PAPRYKARZ - 30 g |
|||
|
|||
Składniki: |
|||
|
|||
- kasza jaglana |
8.8 |
|
30.7 |
- seler korzeniowy |
2.4 |
|
0.7 |
- marchew |
8.2 |
0.1 średnie sztuki |
2.7 |
- pietruszka, korzeń |
2.0 |
|
0.9 |
- oliwa z oliwek |
0.9 |
0.1 łyżki |
8.4 |
- koncentrat pomidorowy, 30% |
7.6 |
|
7.4 |
- ogórek kiszony |
40.0 |
|
4.8 |
RAZEM |
169.0 |
|
293.3 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
994.5 |
|
1305.8 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 11 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
- jaja kurze całe |
100.0 |
2 sztuka (kl. wagowa M) |
140.0 |
- pomidory, cherry |
100.0 |
|
22.0 |
RAZEM |
266.0 |
|
320.4 |
Chleb żytni |
|||
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
- masło ekstra |
5.0 |
0.5 łyżeczka czubata |
37.4 |
- sałata masłowa |
3.0 |
1 liść mniejszy |
0.5 |
- ser, gouda |
21.0 |
1 plaster (np. Hochland) |
66.8 |
RAZEM |
79.0 |
|
235.7 |
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
WRAPY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI - 352 g |
|||
|
|||
Piersi z kurczaka oczyść, dopraw solą, pieprzem, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Zawiń w folię i upiecz w piekarniku. Na koniec pieczenia rozchyl folię, aby kurczak się przyrumienił. |
|||
|
|||
- mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
100.0 |
1 porcja |
98.0 |
- pomidory, czerwone |
54.0 |
0.5 małej sztuki |
9.2 |
- sałata masłowa |
6.0 |
1 liść większy |
1.0 |
- marchew |
52.5 |
0.5 średniej sztuki |
17.3 |
- ogórek kiszony |
40.0 |
|
4.8 |
- keczup |
28.0 |
1 łyżka |
27.7 |
- Tortilla wraps pełnoziarnista |
63.0 |
1 porcja |
190.3 |
- oliwa z oliwek |
8.0 |
1 łyżka |
71.8 |
RAZEM |
351.5 |
|
420.0 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
|
|||
KOKTAJL MANGO Z JOGURTEM - 236 g |
|||
|
|||
Zmiksuj składniki razem do otrzymania gładkiego smoothi |
|||
|
|||
- mango |
81.0 |
0.3 sztuki |
55.9 |
- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
150.0 |
1 kubek |
93.0 |
- nasiona chia, suszone |
5.0 |
|
24.3 |
RAZEM |
236.0 |
|
173.2 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
|
|||
ZAPIEKANKI Z BUŁKI PEŁNOZIARNISTEJ Z PIECZARKAMI I JARMUŻ - 164 g |
|||
|
|||
Podgrzej oliwę, dodaj poszatkowaną cebulę i pieczarki. Podsmaż aż odparuje nadmiar wody, dopraw solą. Pod koniec gotowania dodaj poszatkowany jarmuż. |
|||
|
|||
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
- pieczarka biała |
45.0 |
5 małych sztuk |
9.4 |
- cebula |
35.0 |
0.5 małej sztuki |
11.6 |
- jarmuż |
5.0 |
|
1.8 |
- ser, gouda tłusty |
21.0 |
1 plaster (np. Hochland) |
66.8 |
- oliwa z oliwek |
8.0 |
1 łyżka |
71.8 |
- keczup |
28.0 |
1 łyżka |
27.7 |
RAZEM |
192.0 |
|
320.1 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1124.5 |
|
1469.3 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 12 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
PUDDING RYŻOWY Z PRAŻONYM JABŁKIEM - 379 g |
|||
|
|||
Mleko połącz z wodą i ugotuj ryż. Możesz dosłodzić do smaku erytrolem. |
|||
|
|||
- ryż basmati, biały |
50.0 |
0.5 torebka |
175.5 |
- jabłko |
94.0 |
0.5 średniej sztuki |
47.0 |
- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
100.0 |
|
47.0 |
- masło ekstra |
7.5 |
0.75 łyżeczka czubata |
56.1 |
- cynamon mielony |
2.0 |
|
4.9 |
- woda |
125.0 |
0.5 szklanki |
0.0 |
RAZEM |
378.5 |
|
330.5 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
- bułki grahamki |
50.0 |
1 sztuka |
131.0 |
- masło ekstra |
5.0 |
0.5 łyżeczka czubata |
37.4 |
- sałata masłowa |
6.0 |
1 liść większy |
1.0 |
- ser, gouda tłusty |
21.0 |
1 plaster (np. Hochland) |
66.8 |
- ogórek |
20.0 |
3 plasterki |
2.8 |
RAZEM |
102.0 |
|
238.9 |
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
CIECIERZYCA W SUSZONYCH POMIDORACH Z BAZYLIĄ - 155 g (1 porcja) |
|||
|
|||
W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj ugotowaną cieciorkę, podsmaż krótko, dodaj przyprawy ( polecam również przyprawę gotową suszone pomidory i bazylia), całość przemieszaj. Możesz na talerzu połączyć z rukolą i dodać pestki słonecznika. ( zamiast suszonych pomidorów pod koniec gotowania możesz dodać świeże pomidory koktajlowe) |
|||
|
|||
- cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli |
127.5 |
0.75 szklanki |
209.1 |
- oliwa z oliwek |
16.0 |
2 łyżki |
143.5 |
- bazylia suszona |
5.0 |
|
11.7 |
- pomidory, suszone na słońcu |
6.0 |
3 sztuki |
15.5 |
RAZEM |
154.5 |
|
379.8 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
|
|||
KOKTAJL ANTYOKSYDACYJNY - 336 g |
|||
|
|||
Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie |
|||
|
|||
- maliny, mrożone |
50.0 |
1 garść |
21.5 |
- burak |
50.5 |
0.5 małej sztuki |
21.2 |
- sok pomarańczowy |
150.0 |
|
64.5 |
- marchew |
85.0 |
0.5 dużej sztuki |
28.1 |
- woda |
100.0 |
|
0.0 |
RAZEM |
435.5 |
|
135.3 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
- pasztet pieczony |
40.0 |
2 plastry |
159.2 |
- ogórek kiszony |
80.0 |
2 sztuki |
9.6 |
RAZEM |
186.0 |
|
327.2 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1256.5 |
|
1411.7 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 13 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
|
|||
PŁATKI OWSIANE Z MALINAMI GOTOWANE NA MLEKU - 380 g (porcja) |
|||
|
|||
Płatki owsiane ugotuj na wodzie i mleku ( razem zmieszaj płyny), następnie przełóż do miseczki i dodaj owoce. |
|||
|
|||
- płatki owsiane |
30.0 |
3 łyżka (górskie, błyskawiczne) |
112.8 |
- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
300.0 |
|
141.0 |
- maliny |
50.0 |
1 mała porcja |
21.5 |
RAZEM |
380.0 |
|
275.3 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
|
|||
JOGURT NATURALNY Z GRANOLĄ I OWOCAMI - 200 g |
|||
|
|||
Jogurt przełóż do miseczki, posyp granolą ( wybierz tą z dozwolonymi składnikami) i granatem |
|||
|
|||
- jogurt naturalny, 2% tłuszczu |
180.0 |
1 kubek |
108.0 |
- musli, granola z miodem i orzechami |
20.0 |
|
88.8 |
- banan |
80.0 |
1 mała sztuka |
77.6 |
RAZEM |
280.0 |
|
274.4 |
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
KOTLETY Z DORSZA BAŁTYCKIEGO - 161 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Rybę pokrój nożem na małe kawałeczki, umieść w misce, dodaj jajko, bułkę tartą i dopraw do smaku. |
|||
|
|||
- dorsz, świeży |
100.0 |
|
77.0 |
- jaja kurze całe |
50.0 |
1 sztuka (kl. wagowa M) |
70.0 |
- bułka tarta |
11.0 |
1 łyżka |
38.9 |
- kasza jęczmienna, pęczak |
54.0 |
0.25 szklanki |
183.6 |
|
|||
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ - 130 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Marchew i jabłko zetrzyj na tarce, dodaj do pokrojonej kapusty. Dodaj olej, przypraw pieprzem. Wymieszaj dokładnie |
|||
|
|||
- kapusta kiszona |
50.0 |
1 porcja |
8.0 |
- marchew |
52.5 |
0.5 średniej sztuki |
17.3 |
- jabłko |
25.0 |
0.25 małej sztuki |
12.5 |
- olej rzepakowy tłoczony na zimno |
2.0 |
1 łyżeczka |
18.0 |
RAZEM |
344.5 |
|
425.4 |
|
|||
|
|||
PRZEKĄSKA |
|||
- pomarańcza |
150.0 |
1 mała sztuka |
70.5 |
- orzechy włoskie |
12.0 |
3 sztuki |
79.9 |
RAZEM |
162.0 |
|
150.4 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
- pasztet pieczony |
40.0 |
2 plastry |
159.2 |
- ogórek kiszony |
80.0 |
2 sztuki |
9.6 |
RAZEM |
186.0 |
|
327.2 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1352.5 |
|
1452.7 |
|
|||
|
|||
DZIEŃ 14 |
waga |
miara domowa |
energia |
|
|||
ŚNIADANIE |
|||
- musli, granola orzechowa |
40.0 |
|
182.8 |
- mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
250.0 |
|
117.5 |
RAZEM |
290.0 |
|
300.3 |
|
|||
|
|||
II ŚNIADANIE |
|||
|
|||
DOMOWE TZATZIKI Z WARZYWAMI - 588 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Jogurt połącz ze startym na tarce ogórkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem ( ogórek wraz ze skórką) |
|||
|
|||
- jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
180.0 |
1 kubek |
111.6 |
- ogórek |
55.0 |
1 połowa krótkiego szklarniowego |
7.7 |
- czosnek |
6.0 |
2 małe ząbki |
9.1 |
- marchew |
170.0 |
1 duża sztuka |
56.1 |
- papryka czerwona, słodka |
75.0 |
0.5 średniej sztuki |
24.0 |
- kalarepa |
102.0 |
1 mała sztuka |
33.7 |
RAZEM |
588.0 |
|
242.2 |
|
|||
|
|||
OBIAD |
|||
|
|||
PAPRYKA / CUKINIA FASZEROWANA SOCZEWICĄ I JARMUŻEM - 557 g (1 porcja) |
|||
|
|||
Składniki: |
|||
|
|||
- papryka czerwona, słodka |
244.0 |
1 duża sztuka |
78.1 |
- soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli |
42.0 |
3.5 łyżki |
48.7 |
- jarmuż |
20.0 |
|
7.2 |
- marchew |
105.0 |
1 średnia sztuka |
34.6 |
- cebula |
70.0 |
1 mała sztuka |
23.1 |
- brokuły |
50.0 |
|
15.5 |
- siemię lniane |
10.0 |
1 łyżka, całe |
53.4 |
- oliwa z oliwek |
16.0 |
2 łyżki |
143.5 |
RAZEM |
557.0 |
|
404.2 |
|
|||
|
|||
KOLACJA |
|||
- chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
2 kromki |
158.4 |
- masło ekstra |
10.0 |
1 łyżeczka czubata |
74.8 |
- sałata masłowa |
6.0 |
2 liść mniejszy |
1.0 |
- szynka z indyka |
40.0 |
|
33.2 |
- pomidory, cherry |
100.0 |
|
22.0 |
- kalarepa |
102.0 |
1 mała sztuka |
33.7 |
RAZEM |
324.0 |
|
323.0 |
|
|||
PODSUMOWANIE DNIA |
1759.0 |
|
1269.7 |
|
LISTA ZAKUPÓW |
|||||
DIETA OD DNIA 1 DO DNIA 14 |
|||||
|
|||||
BAKALIE, ORZECHY, ZIARNA |
|||||
nasiona chia, suszone |
5.0 [g] |
orzechy włoskie |
89.0 [g] |
siemię lniane |
10.0 [g] |
wiórki kokosowe |
6.0 [g] |
|
|
|
|
|
|||||
DANIA GOTOWE BAROWE I RESTAURACYJNE |
|||||
Żurek |
60.0 [g] |
|
|
|
|
|
|||||
DODATKI DO DAŃ |
|||||
Chrzan |
6.9 [g] |
keczup |
84.0 [g] |
koncentrat pomidorowy, 30% |
35.2 [g] |
|
|||||
MIĘSO I PRZETWORY |
|||||
indyk, tuszka |
34.8 [g] |
kura, tuszka |
36.8 [g] |
mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
200.0 [g] |
mięso z ud kurczaka, ze skórą |
12.6 [g] |
pasztet pieczony |
80.0 [g] |
szynka z indyka |
187.5 [g] |
|
|||||
NABIAŁ I JAJA |
|||||
jaja kurze całe |
934.8 [g] |
jogurt naturalny, 0% tłuszczu |
46.0 [g] |
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
1038.0 [g] |
jogurt naturalny, 2% tłuszczu |
330.0 [g] |
kefir, 2% tłuszczu |
200.0 [g] |
masło ekstra |
69.2 [g] |
mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
1900.0 [g] |
ser twarogowy chudy |
444.0 [g] |
ser typu "feta" |
15.0 [g] |
ser, gouda tłusty |
91.3 [g] |
śmietanka kremowa, 30% tłuszczu |
40.0 [g] |
|
|
|
|||||
NAPOJE BEZALKOHOLOWE |
|||||
sok pomarańczowy |
150.0 [g] |
woda |
475.0 [g] |
|
|
|
|||||
OWOCE I PRZETWORY |
|||||
awokado |
316.4 [g] |
banan |
803.2 [g] |
jabłko |
917.8 [g] |
maliny |
50.0 [g] |
maliny, mrożone |
400.0 [g] |
mango |
292.8 [g] |
pomarańcza |
208.3 [g] |
skórka z cytryny, świeża |
2.0 [g] |
|
|
|
|||||
PRZEKĄSKI SŁONE |
|||||
Tortilla wraps pełnoziarnista ( lidl) |
63.0 [g] |
|
|
|
|
|
|||||
PRZYPRAWY I ZIOŁA |
|||||
bazylia suszona |
5.0 [g] |
cynamon mielony |
7.0 [g] |
liść laurowy |
0.3 [g] |
lubczyk ogrodowy |
0.8 [g] |
ziele angielskie całe |
0.3 [g] |
|
|
|
|||||
RYBY I OWOCE MORZA |
|||||
dorsz, świeży |
133.3 [g] |
łosoś, atlantycki, dziki, świeży |
330.0 [g] |
|
|
|
|||||
TŁUSZCZE |
|||||
olej rzepakowy tłoczony na zimno |
2.0 [g] |
olej rzepakowy uniwersalny |
6.0 [g] |
oliwa z oliwek |
106.9 [g] |
|
|||||
WARZYWA I PRZETWORY |
|||||
brokuły |
82.0 [g] |
burak |
67.3 [g] |
cebula |
418.7 [g] |
cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli |
127.5 [g] |
czosnek |
26.3 [g] |
jarmuż |
121.0 [g] |
kalafior |
120.9 [g] |
kalarepa |
886.9 [g] |
kapusta kiszona |
50.0 [g] |
kapusta włoska |
15.5 [g] |
marchew |
1795.9 [g] |
mąka ziemniaczana |
10.0 [g] |
ogórek |
180.6 [g] |
ogórek kiszony |
280.0 [g] |
papryka czerwona, słodka |
639.9 [g] |
pieczarka biała |
50.6 [g] |
pietruszka, korzeń |
96.4 [g] |
pietruszka, liście |
9.8 [g] |
pomidory, cherry |
820.0 [g] |
pomidory, czerwone |
400.1 [g] |
pomidory, suszone na słońcu |
32.7 [g] |
por |
251.9 [g] |
przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce |
42.5 [g] |
pulpa pomidorowa (rozgniecione pomidory, z pestkami), w puszce |
166.7 [g] |
rzodkiewka |
193.7 [g] |
sałata masłowa |
84.0 [g] |
seler korzeniowy |
393.9 [g] |
soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli |
42.0 [g] |
szczypiorek |
3.4 [g] |
szpinak |
150.0 [g] |
|
|||||
ZBOŻOWE |
|||||
bułka tarta |
33.6 [g] |
bułki grahamki |
600.0 [g] |
chleb żytni pełnoziarnisty |
1365.0 [g] |
kasza gryczana niepalona |
150.0 [g] |
kasza jaglana |
40.6 [g] |
kasza jęczmienna, pęczak |
54.0 [g] |
komosa ryżowa, gotowana |
73.2 [g] |
makaron orkiszowy, razowy (Symbio) |
60.0 [g] |
makaron pszenny pełnoziarnisty |
20.0 [g] |
makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej |
166.7 [g] |
musli, granola orzechowa (Sante) |
40.0 [g] |
musli, granola z miodem i orzechami (Emco) |
20.0 [g] |
musli, granola z orzechami (Emco) |
15.0 [g] |
mąka orkiszowa biała |
30.0 [g] |
płatki owsiane |
180.0 [g] |
ryż basmati, biały |
50.0 [g] |
ryż dziki |
114.4 [g] |
|
|
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.