Zupa krem z topinamburu i batata:
-5-6 bulw topinamburu
- jeden większy batat
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 l bulionu jarzynowego
- 2 łyżki oliwy
W garnku umieść oliwę, podsmaż. Dodaj cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone bulwy topinamburu, cieciorkę oraz batat. Zalej bulionem i gotuj do miękkości.
Całość zmiksuj na gładki krem. Możesz podawać z grzankami i kleksem jogurtu naturalnego.
Kcal 514
T16g
W81g
Bł17g
B15g
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.