Kto nie kocha panna cotty, niech podniesie rękę :) ciekawa jestem, czy znajdzie się tu taki odważny :)
No dobra, ale jest to profil , jakby nie patrzeć dietetyczny, więc wypadałoby tu wrzucić coś zdrowego ;) I tak też jest :)
przysięgam :)
Panna cottę zrobiłam z jogurtu kokosowego ( czyli całkowicie bez mleka), który jest bez cukru. Galaretkę możesz samodzielnie wykonać z soku - nie musisz kupować takiej w torebce i wcale nie zajmuje to 5 godzin :)
Jeśli chcesz poznać przepis na moją wersję Panna cotty to zapraszam na bloga :)
czytaj dalej »Dziś coś słodkiego- bo przecież życie trzeba sobie osładzać :) Jutro w przerwie między 1 a 3 maja, koniecznie kupcie dobrej jakości czekoladę oraz masło orzechowe :) Obiecuję- będzie naprawdę pysznie :)
czytaj dalej »Pogoda dzisiejszego dnia rozpieściła nas na 100%. Przyznam się Wam szczerze, że pół dnia przeleżałam na tarasie pod kocykiem z książką w ręcę. Czasem udało mi się przysnąć, czasem czytałam- jednym słowem - czyste lenistwo. Ale z tego lenistwa urodziło się coś mega cudownego i przychodzę się z Wami podzielić moim pomysłem na brownie z komosy ryżowej. Czemu z komosy ? Ponieważ ją uwielbiam, mam jej pod dostatkiem w moim małym magazynku, a z dietetycznego punktu widzenia: jest bardzo dobrym źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy dostarczyć wraz z pożywieniem , ma niski indeks glikemiczy oraz jest też źródłem flawonoidów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne :)
czytaj dalej »To chyba najlepsze dyniowe muffiny jakie kiedykolwiek jadłam. Mogę pokusić się o stwierdzenie, że to w ogóle najlepsze muffiny jakie robiłam i zjadłam :) Dynia nadaje im niesamowitego koloru, ale również wilgoci, która utrzymuje się dość długo <3
A ponieważ sezon na dynię w pełni, jest to najlepszy moment, aby kupić jej dużo, zrobić sobie dyniowe puree i zapasteryzować. Dzięki tak przygotowanej dyni zdecydowanie skrócisz czas tworzenia każdego dyniowego posiłku. Nada się ona do owsianki, do muffinek, ciast, klusek, syropów i wielu wielu innych dań <3
czytaj dalej »Jeśli twoje dziecko nie lubi warzyw, strączków, warto przemycać je chociażby w ciasteczkach takich jak dzisiaj upiekłam.
czytaj dalej »Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.