Bardzo pożywna zupka szczególnie polecana dzieciom z osłabioną odpornością. Imbir, czosnek, cebula wykazują właściwości przeciwzapalne, ograniczające wchłanianie leukotrienów i prostaglandyn powstających podczas stanu zapalnego. Produkty te mają również właściwości bakteriobójcze oraz przeciwobrzękowe. Zupka ma smak słodki, jest sycąca i na pewno posmakuje waszym dzieciom.
Składniki:
Rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso z cebulką, marchewką, dodać czosnek. Następnie soczewicę wypłukać i również dodać do potrawy, chwilę podsmażyć i zalać wodą, tak aby tylko przykrywała nam składniki. Gotujemy do miękkości, po czym przyprawiamy do smaku. Zupka powinna mieć gęstą konsystencję. Na sam koniec wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze jakieś 2 minuty gotujemy. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Podajemy z ugotowanym makaronem. Zupkę można obficie posypać natką pietruszki.
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.