Dzisiaj ciasto, które na pewno zasmakuje twoim dzieciom ; robię je często w wersji glutenowej, ale też czasem bezglutenowej i za każdym razem z dodatkiem słodkich, dowolnych owoców suszonych. Można zamieniać jego składniki biorąc pod uwagę nietolerancje pokarmowe twojego dziecka. Ciasto wychodzi delikatne, pięknie rośnie, robi się je naprawdę szybko. Polecam!
Składniki:
Owoce suszone zalać wrzątkiem i chwilę poczekać. Odcisnąć je na sitku.
Mąkę wymieszać z kakao, sodą i cynamonem.
Banany wrzucić do miski razem z owocami suszonymi, jajkiem, olejem, sokiem z cytryny, czekoladą i zmiksować na gładką masę, najlepiej blenderem. Dodać suche składniki i łyżką wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy.
Piec w temperaturze 170°C przez ok. 50 min.
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.