Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Jagodowa pianka ( bez glutenu, bez mleka, bez jajek)

Jagodowa pianka ( bez glutenu, bez mleka, bez jajek)

Spód:

garść płatków owsianych bezglutenowych

garść płatków migdałowych

1/3 szklanki jagód goji

1/3 szklanki słonecznika

1/3 szklanka wiórków kokosowych

1 banan

Wszystkie suche składniki umieszczamy w misie naczynia blendującego i misujemy na pył

Banana rozgniatamy widelcem, wsypujemy nasze zmiksowane produkty i ugniatamy do powstania gładkiej masy. Przekładamy do brytfanki i podpiekamy przez 15 min.( ok 180 stopni)

 

Masa

1 puszka mleka kokosowego ( należy ją dzień wcześniej umieścić w lodówce) ja polecam tao tao bo z niego wychodzi najwięcej śmietanki.

2 jogurty sojowe naturalne/ może być również ryżowy lub zwykły jogurt

1/3 szklanki cukry brązowego, ksylitolu, stewi, może być płynny miód

Żelatyna/agar ( ok 4 łyżeczek)

 

Puszkę otwieramy delikatnie, po nocy spedzonej w lodówce, powinna nam się oddzieliś smietanka od mleka. Zbieramy śmietankę, wkładamy ja do naczynia miksującego i ubijamy jak zwykłą śmietanę. Kiedy będzie już sztywna dodajemy jogury sojowe. Kiedy połączą się składniki dodamy rozpuszczoną żelatynę lub agar.

Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Kiedy masa już zastydnie nakładamy owoce.

Zalewamy ulubioną galaretką.

 

Moja tortownica ma 18 cm :)

*żelatynę należy rozpuścićw gorącej wodzie ( zawsze staramy się aby to byla najmniejsza ilość wody.Ja zawsze na jedną łyżeczkę żelatyny używam jedną łyżkę wody i na końcu jak mi troszkę brakuję do rozpuszczenia to dodaje 1 lub 2. Ale warto to robić łyżkami, a nie na oko ;)- ale to moja technika :) )Agar-. Na ten przepis dałam 4 łyżeczki agaru -rozpuszczony podobnie jak żelatyna, na końcu miseczkę włożyłam do garnuszka z gorącą wodą aby mieć pewność , że nie pozostanie mi żadna grudka :)

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.