Składniki ( na 6 porcji)
Wszystkie składniki dajemy do jednej miski. Zagniatamy ( najlepiej w rękawiczach, bo buraczki mogą ubrudzić).Masa powinna być tak długo ugniatana, aż będzie jednolita i zwarta. W przypadku mojej mąki całościowo na tę ilość ziemniaków wystarczyło 0,5 kg mąki. Pamiętaj jednak, że ziemniaki różnią się między sobą- niektóre są (jak to mówi moja Mama) bardziej mokre inne suche. Moja masa nie kleiła mi się do dłoni i chyba to jest najlepszy wyznacznik. Możesz użyć mąki bezglutenowej lub zwykłej pszennej.
Masę podzieliłam na 4 części i rolując utworzyłam z niej długi "węzyk", następnie pocięłam nożem na małe kawałeczki
Do dużego garnka (ok 5l) nalewamy wodę , solimy i dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski i gotujemy ok 10 min od momentu wypłynięcia
Podałam z sosem malinowym
Smacznego
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.