Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Pełnoziarniste i chrupiące gofry.

Pełnoziarniste i chrupiące gofry.

Coś na smakowite śniadanie, podwieczorek? Zapraszamy na chrupiące gofry,  w wersji znacznie zdrowszej.

Składniki:

  • 2 jajka (żółtka oddzielamy od białek)
  • 1 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 szklanka zwykłej mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru

Dodatki: owoce, bita śmietana, dżem, jogurt owocowy, ....


Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą resztę składników. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość. Nie miksujemy już, gofry będą bardziej chrupiące. Odpowiednią porcję wylewamy na nagrzaną wcześniej gofrownicę i pieczemy. Studzimy na kratce, aby nie zmiękły.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.