Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Probiotyki

Probiotyki

W probiotykach, mogę Wam szczerze powiedzieć, zakochałam się całkiem niedawno. Jest to jednak miłość już do końca, bo im lepiej je poznaje, tym bardziej kocham ( a im więcej spożywam tym moje jelita czują się bardziej kochane :P ). Koncepcję probiozy już na początku XX wieku wysunął Miecznikow, dowiódł on w swoich badaniach, że spożywanie fermentowanego mleka korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Stwierdził, że drobnoustroje zawarte w tym mleku przywracają homeostazę w układzie pokarmowym i dodatkowo hamują rozwój bakterii patogennych.
Termin probiotyki wywodzi się właśnie od idei probiozy- pro bios czyli zjawisko polegające na zwiększeniu populacji drobnoustrojów korzystnych dla gospodarza. Probiotykoterapia polega więc na dostarczaniu do organizmu pożytecznych dla nas mikroorganizmów, które będą ciężko pracować w naszych jelitach, aby przywrócić naturalną florę w nich panującą. Są to najczęściej bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus i Bifidobacterium oraz niepatogenne drożdże Saccharomyces boulardii. Aktualnie prowadzone są rozmaite badania na temat leczenia probiotykami. Są to celowane terapie, które mają wywierać pożądane efekty zdrowotne. Obiecuję wam, że w niedługiej przyszłości o terapii celowanej probiotykami napiszę ciut więcej, ale ponieważ jest to obszerny temat, to pozostawie go na osobny post:) np doustna suplementacja liazytem bakteryjnym zawierającym martwe szczepy Escherichia coli symbio DSM 16440 (ProSymbioflor) w niemowlęctwie istotnie zmniejsza ryzykow wystąpienia atopowego zapalenia skóry u dzieci z obciążonym wywiadem w kierunku atopii. Bardzo ważne aby takie preparaty zawierały odpowiednią ilość bakterii dla osiągnięcia rezultatu leczniczego . Mniejsza ilość może być nie wystarczająca , gdyż część bakterii probiotycznych zawartych w preparacie , podczas przechodzenia przez przewód pokarmowy ulega zniszczeniu pod wpływem kwasu solnego i żółci. Mechanizm działania probiotyków nie do końca został jeszcze poznany, jest jednak kilka teorii, które zakładają w jaki sposób oddziałują one na nasz organizm. Pełnią one funkcję obronne dla naszych jelit- gdy w naszym organiźmie pojawia się patogenna bakteria, a dobra jest tam gdzie powinna, to ta dobra nie pozwala tej złej zamieszkać obok siebie. Zabiera jej miejsce-jak w pociągu. Kiedy przedział jest zajęty, to żaden inny podróżny nie usiądzie, a konduktor zaraz to zauważy! Dbają one również o receptory jelitowe, "natłuszczają " kosmki jelitowe i dzięki temu utrzymują je w dobrej formie .Kosmki te są znacznie silniejsze i większe niż kosmki, o które nikt nie dba. A wiadomo jest, że im kosmki silniejsze i większe, tym lepiej wchłaniane są wszystkie substancje odżywcze z naszego przewodu pokarmowego oraz mniej przepuszczają to, co dla nas jest szkodliwe. Bakterie kwasu mlekowego wywołują również korzystny wpływ na nasz układ immunologiczny( który w jelitach jest silnie rozwinięty! :)) , poprzez pobudzenie komórek immunokompetencyjnych do produkcji przeciwciał przeciwbakteryjnych, nasilenia aktywności makrofagów i harmonizacji funkcji limfocytów oraz syntezy cytokin. Dzięki temu nasz układ odpornościowy jest stale gotowy do walki o nasze zdrowie!
Uznane szczepy probiotyczne to te ,o których już wspomniałam, Lactobacillus i Bifidobacterium. Mikroorganizmy te przeważają część ekosystemu zdrowego dziecka. Kiedy dziecko jest w łonie matki jego jelita są jałowe, nie mają kontaktu z bakteriami. Okazuje się, że nawet sposób przyjścia na świat jest zbawienny dla jelit naszych dzieci. Dziecko, które rodzi się siłami natury w pierwszej kolejności styka się z drogami rodnymi swojej matki, które właśnie są wyścielone... bakteriami kwasu mlekowego. Środowisko pochwy jest kwaśne, co zapobiega rozwojowi niekorzystnych bakterii. Nie bez znaczenia jest więc obowiązkowy posiew z naszych dróg rodnych przed samym porodem- gdyż podczas porodu mogłybyśmy nimi zainfekować nasze dziecko i w pakiecie z bakteriami kwasu mlekowego dziecko dostałoby od nas to, czego nie powinno. Okres kształtowania się stałej mikroflory trwa do około 2 roku życia. Dzieci, które rodzone są siłami natury i karmione piersią, swój ekosystem jelitowy zdominowany mają przez bifidobakterie. Jest to bardzo ważne dla zdrowia, gdyż produkują one kwasy tłuszczowe obniżające wartość ph stolca i hamują rozwój bakterii chorobotwórczych. Noworodki przychodzące na świat w wyniku cięcia cesarskiego, pozbawione są kontaktu z drobnoustrojami matki. Z tego względu ich przewód pokarmowy zkolonizowany jest przez bakterie środowiska szpitalnego. Często są to bakterie, które działąją chorobotwórczo, a organizm nowo urodzonego nie poradzi sobie w walce z nimi.Rozwojowi dobrych bakterii sprzyja karmienie piersią, gdyż w mleku matki znajdują się oligosacharydy , zwane prebiotykami( prebiotyki są pokarmem dla probiotyków).
Ponieważ nie wszystkie dzieci mogą być karmione piersią dokłada się wszystkich starań, aby mieszanki mleczne, stosowane w żywieniu niemowląt dawały efekt przybliżony jak w karmieniu naturalnym.
Również produkty żywnościowe dla małych dzieci oraz mleczne napoje fermentowane są doskonałym źródłem probiotyków. Wpływ probiotyków zawartych w produktach mlecznych fermentowanych na przewód pokarmowy, wynika również z właściwości samego napoju mlecznego, jak też z uwalniania w wyniku fermentacji mleka peptydów opioidowych oraz cholecystokininy.
Stosowanie probiotyków u dzieci bardzo szybko przynosi korzystne efekty już w pierwszych miesiącach życia. Pamiętam, że my również u naszej młodszej latorośli stosowaliśmy probiotykoterapię i zauważyliśmy,że miała dużo mniej problemów jelitowych po pierwszym roku życia niż jej starsza siostra, która nie przyjmowała probiotyków w tak wczesnym dzieciństwie. Liczne badania potwierdzają nasze obserwacje. Również produkty stymulujące wzrost bifidobakterii obecnych w jelicie, przyczyniają się do zmiany profilu mikroflory jelitowej. Rezultatem jest widoczna normalizacja konsystencji i ilości kału u niemowląt.
Pokochajcie więc swoje bakterie, bez nich życie byłoby bardziej ...bolesne, dbajcie o swoją dietę, dostarczajcie im niezbędnych prebiotyków (karczochy, szparagi, cykoria, zielone banany, cebula, pasternak, topinambur,por, owies, żyto), aby mogły się dobrze "odżywiać" w naszych jelitach i rosły w siłę. Ich siła jest naszą siłą, a zdrowe i szczęśliwe jelita są naszym szczęściem , co przekłada się na nasze samopoczucie.

Zapraszam Was więc dziś do przygotowania własnego jogurtu probiotycznego w domu.
U nas od dawna spożywany, w litrach dziennie :) z owocami, z musli, z nasionami chia, w postaci shake`a...jak kto lubi :)
Do przygotowania jogurtu potrzebne nam są :
-mleko pasteryzowane( minimum 3,2%) ja kupuje mleko z piątnicy ekologiczne, które ma naturalną zawartość tłuszczu
- zakwaski
Mleko należy podgrzać do temperatury 40 stopni. Następnie należy dosypać zakwaski. Trzymamy w ciepłym miejscu przez okołu 8h. Ja przeważnie trzymam całą noc, podczas zimy na kaloryferku.
Jeśli mamy nietoleralncję kazeiny i nie możemy spożywać mleka krowiego, proponuję jogurt zrobić na mleku sojowym, kokosowym czy owsianym. Wychodzi równie pyszny jogurt.
Zakwaski kupuję tu http://www.jogurt-domowy.pl/jak-zrobic-jogurt-domowy… na tej stronie znajdziecie również wiele porad jak zrobić jogurt idealny. Nam zawsze wychodzi. Z jednego zakwasku można zrobić wiele jogurtów, a smak nie do opisania :)
SMACZNEGO !

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.