Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Brioszka Bożonarodzeniowa

Brioszka Bożonarodzeniowa

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 14g suchych drożdży
  • 150g miękkiego masła
  • pół szklanki (około 100g) cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • wg przepisu orginalnego świeża żurawina ( ja miałam tylko suszoną)
  • 300g marcepanu ( ja dałam 200g)
  • jajko ( do posmarowania ciasta)

 

Mąkę przesiej do dużej miski, w ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier- odłóż na 10 minut. Do mąki dodaj jajka , żółtka, sól i nasz roztwór mleka z drożdżami. Wyrób ciasto ( ja podsypałam jeszcze mąką ponieważ ciasto mocno kleiło mi się do rąk), następnie dodaj ciepłe masło i wyrób ciasto. Będzie miękkie i sprężyste- miłe w dotyku :D

Odłóż ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, w ciepłe miejsce.

 

Kiedy Twoje ciasto już ładnie wyrośnie przygotuj marcepan. Na początek rozłóż papier do pieczenia i na nim rozwałkuj marcepan w kwadrat. Autorka przepisu proponuje, aby wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Mi wystarczył jeden, ponieważ używałam silikonowego wałka i marcepan nie kleił mi się do niego.

Mój marcepan był bardzo cieniutki, może na 1-2 mm. Wyłóż wyrosnięte ciasto, wyrób je w paru ruchach, następnie rozwałkuj na podobny kwadrat jak marcepan. Kiedy już ciasto będzie rozwałkowane ułóż marcepan na cieśnie, posyp całość żurawiną ( możesz zaszaleć z innymi bakaliami) i zwałkuj całość w rulon.

 

 

 

Następnie przetnij nasz rulon na dwie części, pozostaw górny kawałek nie przecięty ( około 4cm). Zakręć warkocz- przekładaj jedną część brioszki pod drugą, az powstanie piękny warkocz brioszkowy. 

Brioszkę przekładamy do keksówki wyłozonej papierem , smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach ( ja piekłam w 160 pownieważ szybko przyrumieniła mi się góra brioszki)

Całość po upieczeniu posmarowałam delikatnie podgrzanym miodem. Posypałam płatkami migdałowymi.

 

 

 

 

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania