Składniki na około 30 ciasteczek:
1,5 szklanka migdałów mielonych
1,5 szklanka mąki orkiszowej
120 g masła zimnego
1 żółtko
2 łyżki miodu
Ulubione orzechy, nasionka ( u nas orzechy pekan, pestki dyni, słonecznik)
Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę, żółtko i miód. Zagnieć ciasto ze składników. Umieść w lodówce na jakieś 20 min, aby ciasto lekko stężało. Następnie blat orpósz mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj. Niezbyt cienko- tak na około 0,5- 1 cm grubości. Foremkami wytnij kszytałty ciasteczek.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, piecz około 15- 20 min.
Pamiętaj!
Nie wkładaj ciastek do lekko nagrzanego piekarnika, musi być osiągnięta temp. 180 stopni
Ciastka przed włożeniem do piekarnika możesz posmarować roztrzepanym jajkiem
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.