Składniki na keksówę 25- 30 cm
Do misy miksera wrzuc jajka i cukier. Miksuj na średnich obrotach około 2 minuty do uzyskania jasnej, pienistej masy. Dodaj śmietanę i miksuj kolejne 2 minuty, składniki idealnie się połączą a całość zgęstnieje.
W rondelku na małym ogniu roztop masło, dodaj do masła mak i skórkę z cytryny.
Przesiej mąkę do misy wraz z proszekiem do pieczenia - całość wsyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj gumową łopatką. Następnie wlej masło z dodatkami i ponownie wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy , piecz około 50 minut w temp. 160 stopnie ( z termoobiegiem- bez 180)
Smacznego
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.