Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Deserek jabłkowo-marchwiowy z sokiem żurawinowym

Deserek jabłkowo-marchwiowy z sokiem żurawinowym

O właściwościach żurawiny pisałyśmy całkiem niedawno. Warto ją częściej dodawać do różnych potraw, ponieważ ma duży potencjał antyoksydacyjny. Taki deserek wzmocni dziecka odporność, jest niezwykle pomocny przy zapaleniu pęcherza moczowego, hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej, zapobiega próchnicy.

Przepis:

Marchew i jabłko trzemy drobno na tarce, dolewamy 2-3 łyżki soku żurawinowego i mieszamy. Można jeszcze dodać łyżeczkę soku z cytryny. I gotowe.

Sok z żurawiny można kupić, ale wiadomo, zdrowiej będzie parę owoców po prostu przepuścić przez sokowirówkę.

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania