Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Pieczone pączki - zdrowsza wersja tradycyjnych pączków

Pieczone pączki - zdrowsza wersja tradycyjnych pączków

Składniki na 15-16 pączków:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50g świeżych drożdży lub 14 g suszonych
  • 400g mąki pszennej ( do wypieków drożdżowych- ja użyłam mąki ekologicznej Szymanowskiej typ 480)
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 150 g miękkiego masła

 

 

 

Składniki wyjmij z lodówki przynajmniej 2 h wcześniej- tak aby nabrały temperaturę otoczenia. Następnie z drożdży wykonaj rozczyn. Jak ? Drożdże połącz z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru. Zamieszaj i odstaw na 10-15 minut ( przykryj ściereczką ).

Jeśli użyjesz drożdży suszonych- to postąp podobnie- wsyp drożdże do mleka, dodaj po łyżce mąki i cukru- wymieszaj i odstaw.

Po tym czasie dodaj do rozczynu resztę PRZESIANEJ przez sito mąki i cukier. Wymieszaj dokładnie, aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj jajka- wymieszaj ponownie aż powstanie jednolita maska. Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, wyłóż powstałe ciasto. Ugnieć całość i dodaj masło partiami. Ja podsypywałam mąką ( myślę, że poszło mi około 30-50 g)

 

 

Ciasto po dodaniu masła powinno być eleastyczne i bez większych trudów powinno odchodzić od dłoni. Włóż je do miski i przykryj ręcznikiem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1h).

Ja zawsze wkładam ciasto drożdżowe do piekarnika ( wczęsniej nagrzewam piekarnik na jakieś 50 stopni).

 

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, wyrób- to pozwoli pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie wałkiem rozwałkuj ( nie za cienko) i wytnij szklanką lub kubkiem kółka, mi wyszło 15 ( o grubości około 1cm).

Przygotuj farsz- u mnie były to mrożone owoce i domowa nutella. Możesz użyć marmolady, powideł- co uznasz za stosowne :)

 

 

 

Kółko rozgnieć w dłoni- ponaciągaj troszkę palcami :) Na środek wyłóż marmoladę lub owoce. Zlep brzegi, uformuj kulę w dłoniach i wyłóż na papier ( na brytfankę) łączeniem do dołu. Ułóż wszystkie na blaszcze i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min. Po tym czasie roztrzep jajko i posmaruj nim pączki. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania