Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

2017-12-14

Pierniczki "last minut"

Pierniczki "last minut"

Nie lubię robić pierniczków na miesiąc do przodu. Jeszcze nie zdarzyły się takie święta, aby pierniczki wytrzymały do wigilii :) Większa szansa jest, aby zachowało się choć parę, jeśli zrobi się je odpowiednio późno :) 

Robienie pierników to nasza domowa tradycja od kiedy moja najstarsza córka była w stanie robić cokolwiek ;) czyli dość szybko :)

Kiedyś bawiłyśmy się też lukrem i posypkami, ale im bardziej matka stawała się dietetykiem tym bardziej odbijała jej ( Matce) palma, no i z roku na rok, nasze pierniczki stawały się coraz zdrowsze- co nie znaczy, że gorsze ! nic z tych rzeczy Kochani :)

Wycinanie pierników to nie tylko cel sam w sobie. Głównie ,to potrzeba wspólnego spędzania czasu, ubrudzenia się mąką, powspominanie zeszłorocznych wypieków :) i oczywiście- nieznoszę sprzątać, ale przyznam Wam, że o dziwo zawsze jest o wiele mniej pracy, jeśli się założy , że będzie jej dużo :D

 

czytaj dalej »

2017-12-14

Pulpety z cielęciny i drobiu

Pulpety z cielęciny i drobiu

Jest to Wasz ulubiony przepis w naszych jadłospisach :) Zanim Wam coś "przepiszemy" staramy się zawsze przetestować potrawę na własnych dzieciach, no i na sobie :) 

Pulpeciki te odczarują niejeden pulpecikowy koszmar, który mamy z przedszkola z dzieciństwa :) Są miękciutkie, aromatyczne i bardzo łatwo się je przygotowuje. 

Można je podać z sosem koperkowym, pomidorowym, słodko- kwaśnym :)  To już od Was zależy :)

czytaj dalej »

2017-12-13

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Czuć już zbliżające się święta. Ja w tym roku podeszłam do tematu dość ambitnie i zaprosiłam gości do siebie :) Dziś mam w planach przygotować pierogi z soczewicą, pierogi z kaszą gryczaną oraz ( jak starczy mi chęci) pierogi z grzybami i kapustą. 

Ale nie o tym ten post :) Nie ma u nas świąt bez barszczu czerwonego :) Uwielbiam zapach zakwasu buraczanego i zawsze robię go samodzielnie, a od pewnego czasu na moim parapecie leży nie tylko w celach, że tak powiem zupowych, ale również jako napój wzmacniający.

Zakwas buraczany to przede wszystkim dobre źródło probiotyków i witaminy C, poprawia parametry krwi ( warto stosować go w niedokrwistości), poprawia kondycję organizmu, szczególnie po antybiotykoterapii oraz poprawia pracę jelit.  

 

czytaj dalej »

2017-12-07

Intensywna probiotykoterapia i przerost bakteryjny, czyli o tym jak nieodpowiednia suplementacja probiotykami może wpłynąć na fizjologię całego organizmu. Czy priobiotyki mogą zaszkodzić?

Intensywna probiotykoterapia i przerost bakteryjny, czyli o tym jak nieodpowiednia suplementacja probiotykami może wpłynąć na  fizjologię całego organizmu. Czy priobiotyki mogą zaszkodzić?

Dzisiaj napiszę o probiotykach, ale niestety nie będzie przyjemnie!  Jest to dla nas w ostatnich miesiącach bardzo ciężki i nieprzyjemny temat, a to dlatego, że mamy coraz więcej pacjentów z powikłaniami po probiotykoterapii.  

Probiotyki z założenia mają wywierać korzystny wpływ na nasz organizm, jednak coraz częściej są nadużywane, co może przynieść wielką szkodę dla organizmu, a więc probiotyki nie zawsze będą pomocne! W przypadku osoby o osłabionej odporności nagłe zwiększenie ilości bakterii może powodować ryzyko zapadnięcia na sepsę, jeśli pojawi się ‘’dziura’’ w naturalnej barierze jelitowej!

czytaj dalej »

2017-12-03

Deser z Tapioki ala Monte

Deser z Tapioki ala Monte

Tapioka to dla mnie nowe odkrycie. Pierwszą, którą kupiłam była w postaci dużych kulek i jakoś nie miałam pojecia co z nią zrobić. Problem rozwiązały moje dzieci, które były zauroczone małymi kuleczkami i wsypały je sobie podczas kąpieli do wanny :) Miały super zabawę, a ja byłam pewna obaw czy mój odpływ sobie z tym poradzi.

 Kolejne podejście okazało się być bardziej szczęśliwe- tym razem kupiłam takie malusieńkie kuleczki

( pomyślałam, "   O! te napewno nie zatkają mi odpływu"). Okazały się być strzałem w dziesiątkę. W połączeniu z mlekiem kokosowym, ryżowym czy  zwykłym stały się jednym z ulubionych dziecięcych deserów w naszym domu. Kuleczki po zagotowaniu mają konsystencję jakby żelek- więc łatwo się domyślić, że dzieci za nimi szaleją. Nie mają wyraźnego smaku, więc łącząc się z innymi produktami przyjmują ich bogactwo smakowe . 

Tapioka jest produktem bezglutenowym, nadaje się więc dla osób cierpiących na celiakię, jest również zazwyczaj dobrze tolerowana przez alergików.

czytaj dalej »

2017-12-02

Ciasto cytrynowe z makiem ( z mąki orkiszowej)

Ciasto cytrynowe z makiem ( z mąki orkiszowej)

Ciasto z tak zwanej top listy- koniecznie do zrobienia. W wykonaniu nie sprawia żadnych problemów, śmiem twierdzić ,że nie można go schrzanić ;) ale w smaku....mmmmm jest przepyszne.

Ja od siebie mogę dodać, że robiłam go dziś już dwa razy :) 

Mistrz Yotam Ottolenghi- autor przepisu, sam pisze, że ciasto to,  jest skarbem narodowym. 

czytaj dalej »

2017-12-01

Deserek jabłkowo-marchwiowy z sokiem żurawinowym

Deserek jabłkowo-marchwiowy z sokiem żurawinowym

Jak zwiększyć potencjał antyoksydacyjny w prostej potrawie? A chociażby dodając sok żurawinowy do popularnego deserka dla małych i większych dzieci. Dorośli, zaznaczam, też go uwielbiają :)

czytaj dalej »

2017-12-01

Ciasteczka maślane migdałowo- orkiszowe

Ciasteczka maślane migdałowo- orkiszowe

Wszystkie dzieci kochają ciasteczka, a kiedy są one kruche i maślane to kochają je jeszcze bardziej :) nic nie stoi na przeszkodzie, aby w domowym zaciszu przygotować ich zdrowszą wersję :)

Z miodem zamiast cukru, zamiast mąki pszennej mąka migdałowa i orkiszowa, do tego mnóstwo ziaren :) 

czytaj dalej »

2017-12-01

Omega 3

Omega 3

Ajjj trochę nam zeszło zanim udało nam się napisać (naszym zdaniem) wartościowy tekst na temat kwasów omega 3 :) W ramach naszej jadłospisowej akcji, oddajemy w Wasze ręce artykuł, w którymjest napisane wszystko co powinniście wiedzieć na temat omega 3 :) Miłej lektury :D

czytaj dalej »

2017-11-23

Ryba pieczona z warzywami

Ryba pieczona z warzywami

Ryba w takim wydaniu jest wyjątkowo pyszna i delikatna. Wspaniale przechodzi zapachem i smakiem masła i warzyw. 

Możesz podać ją z pieczonymi ziemiaczkami, kaszą jaglaną lub gryczaną. 

czytaj dalej »

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania